Skocz do zawartości
  • 0

Faustpatrone czy Panzerfaust 30?

Domino(*)

Pytanie

Napisano

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy jest to Faustpatrone czy Panzerfaust 30? Patrzyłem na zdjęcia panzerów w necie ale jakoś specjalnie te 2 wersje się nie różnią i nie wiem w końcu:P( przynajmniej na tych które wyszukałem) Prosze o pomoc...

Pzdr

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
Faustpatrone 30 klein lub Faustpatrone 1 to ten sam model, średnica wyrzutni (rury) od 3,3(pierwsze modele)do 3,6 cm, zależnie od producenta i okresu.
Panzerfaust 30 lub Faustpatrone 2 to dwie nazwy kolejnego modelu, średnica wyrzutni (rury) od 4,4 do 4,9 cm.
oba wzory posiadały tą samą długość wyrzutni (80 cm), ten sam mechanizm spustowy ale całkiem różny kształt głowicy bojowej.
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
dzięki za info już wszystko wiem, mam Pzf 30 klein, sprawdziłem i średnica rurki wynosi dokładnie 3,3 cm.Czy jest to popularny Pzf czy raczej rzadszy?

Pzdr
Napisano
witam
seryjną produkcję Faustpatrone 30 klein rozpoczęto w sierpniu 1943 roku i trwała do końca wojny. od sierpnia 1943 do kwietnia 1945 wyprodukowano 1.554.200 sztuk tej broni. wszystkie pozostałe modele (30, 60, 100, 150) wyprodukowano w łącznej liczbie 6.700.100 sztuk.
ciekawostka - rury na wyrzutnie produkowały, na niemieckie zamówienie, między innymi szwajcarskie zakłady Oerlikon w Zurychu !
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
A nie są to dwie nazwy tego samego ustrojstwa. Tak ja offenrohr i panzerschreck. Wydaje mi się że nazwa panzerfaust obowiązywała dopiero od 60-tki. 30-tki nazywano faustpatrone.
Napisano
Nnno nie do końca, bo mieliśmy, zdaje się, Faustpatrone 1 i Faustpatrone 2, czyli odpowiednio Pzf Klein i Pzf 30 m.
Z tej fotki niełatwo dojść, który to z nich - trzebaby zmierzyć rurkie.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy jest to Faustpatrone czy Panzerfaust 30? Patrzyłem na zdjęcia panzerów w necie ale jakoś specjalnie te 2 wersje się nie różnią i nie wiem w końcu:P( przynajmniej na tych które wyszukałem) Prosze o pomoc...

Pzdr

Napisano
Nazwa panzerfaust nie obowiązywała od 60, tu było bardziej rozgraniczenie klein/groß, ,,długość rury jest identyczna jak długość Pzf 60''? to żadne konkretne stwierdzenie bo 30 klein i groß też taką miały, ,,Panzerfaust 30 lub Faustpatrone 2 to dwie nazwy kolejnego modelu, średnica wyrzutni (rury) od 4,4 do 4,9 cm.'' No nie do końca -Panzerfaust 30 miał ,,gruchę '' jak kolejne modele 60 i 100 ale średnicę wyrzutni jak klein. Moim zdaniem po twoim zdjęciu można obstawić tylko dwa modele Panzerfaust 30 klein albo 30 groß, ale co dalej to bez ,,gruchy'' uważam że strasznie ciężko. (Złoty szpadel będzie troszkę mało ;] ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie