Skocz do zawartości
  • 0

Nabijka pułkowa - 1831

Listopadowy

Pytanie

Napisano

Nie wiem, tak myślę ze względu na wioskę związana z potyczka listopadową, ale i napoleońskie wojska tam przechodziły... A może to coś zupełnie innego? Cyfry wypukłe, kropka wklęsła, ale jest kropka, jak na carskich guzikach pułkowych. Duuuuuże, masywne, mocowane na dziurki po bokach. Konina? Bo ładownica chyba nie... Może 93 pułk Brzeski? Ale to pewnie życzeniowe. Okaże się, że numer od bryczki:) jednak kulka muszkietowa była tuż tuż, a miejsce mocno listopadowe (jak mój nick;) ).

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rewersu teraz nie zrobię lepszego, bo nie mam aparatu. Jeszcze mam taka fotkę. W

ymiary: 12 cm, 3,5 cm i grubość 2 minimetry bez cyfr (sama blacha).

Napisano

Nie wiem, tak myślę ze względu na wioskę związana z potyczka listopadową, ale i napoleońskie wojska tam przechodziły... A może to coś zupełnie innego? Cyfry wypukłe, kropka wklęsła, ale jest kropka, jak na carskich guzikach pułkowych. Duuuuuże, masywne, mocowane na dziurki po bokach. Konina? Bo ładownica chyba nie... Może 93 pułk Brzeski? Ale to pewnie życzeniowe. Okaże się, że numer od bryczki:) jednak kulka muszkietowa była tuż tuż, a miejsce mocno listopadowe (jak mój nick;) ).

Napisano
Dostałem takiego maila od znajomego: Nie wiem co to jest, ale w jednej z broszur znalazłem blaszki tłoczone z numerami być może związane z wojskiem belgijskim. Znalezione na Dolnym Śląsku. Niestety autor broszury jest niekompetentny, bo miesza guziki napoleońskie z guzikami z czasów I WŚ. Tu jednak jest odlew a cyfry i wykonanie wskazują na pocz. XIX w. Może to być związane z armią napoleońską. Gratuluję"
Napisano
Czcionka obu cyfr jest całkowicie inna. Nie wiem czy istniały aż takie różnice, ktoś w temacie mógłby się wypowiedzieć.
I było by wiadomo czy to dobry trop ;]
Napisano
Gratuluje serdecznie.
Dojść będzie ciężko, ale może po kilku latach coś sie wyjaśni ;]
Mógłbyś podać dokładne wymiary, oraz grubość blaszki oraz grubość w miejscu liter.
Jakbyś mógł wstaw zbliżenia otworów do mocowań oraz lepsze zdjęcie tyłu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie