Zośka Napisano 27 Kwiecień 2012 Autor Napisano 27 Kwiecień 2012 Witam WasWstyd się przyznać, ale nie wiem czy na pewno był to polski orzeł. Poza tym bardzo chciałabym wiedzieć z jakiego okresu i do czego mógł być przytwierdzony. Szerokość korony to 40mm. Za wszelkie informacje będę ogromnie wdzięczna.
shadowN Napisano 28 Kwiecień 2012 Napisano 28 Kwiecień 2012 W.g. mnie jest to polski orzeł z XVIII w. (SAP i okolice).
Zośka Napisano 29 Kwiecień 2012 Autor Napisano 29 Kwiecień 2012 Dziękuję bardzo.Fantastycznie, że polski. Przetrząsnę w tym miejscu każdy centymetr ziemi w poszukiwaniu reszty.
Pablo.wpl Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 a nawet august IIIbo chyba od jego czasów zaczęto przyczepiać orły polskie do mundurów.
Pablo.wpl Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 nooo fajnie by było jak by się znalazła reszta
vonbromberg Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 Najwcześniejsze orły polskie miały głowę lewo. Chyba nie będzie to polski orzeł.
Rosforek Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 a nawet august IIIbo chyba od jego czasów zaczęto przyczepiać orły polskie do mundurów."Ja wyczytałem , że od czasów Augusta II (jeżeli mówimy o nakryciach głowy). Podobno były w regimencie gwardii pieszej koronnej, na grenadierskich czapkach. Były to blachy na których znajdował się orzeł wraz z Pogonią oraz herbem Wettynów. Taką informację znalazłem w naki Wojska Polskiego" Bohdana Królikowskiego, Rzeszów 1988, s.8.Najwcześniejsze orły polskie miały głowę w lewo. Chyba nie będzie to polski orzeł."orzeł ma głowę w lewo. Przeglądałem książki z orłami polskimi, oraz o Umundurowaniu wojskowym i nie spotkałem się z tego typu orłami. Orły za czasów SAPa mają głowę skierowaną w prawą stronę (orzeł kolegi patrzy w lewo, zwróćcie uwagę na mocowanie), dodatkowo szyja orła jest silnie zgięta (powyższy orzeł miał prawdopodobnie prostą szyję, przynajmniej ten nie mógł mieć tak silnie zgiętej). Niby to wyklucza, że orzeł nie powinien być z tych czasów, ale ten eksponat posiada cechy związane z tym okresem. Chodzi tutaj o formę, stylistykę oraz pewien detal- ażurowa korona, która jest charakterystyczna w orłach z czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Dlatego nie wykluczam tego okresu.
samter Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 W myśl zasad heraldyki kierunek patrzenia" orła określa się z jego perspektywy, w tym wypadku orzeł spogląda w prawo.
samter Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 a raczej zasad blazonowania, bo tak winienem napisać.
Pablo.wpl Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 nie mamy identycznego aby porównać, i aby stwierdzić że to nie jest polski eksponatja jestefm za tym że to jest jednak coś naszego, trzeba po muzeach popatrzeć
Zośka Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Pięknie wszystkim dziękuję. Znalazłam w internecie wizerunek orła z czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i wyszło mi, że mój patrzy w tę samą stronę. Póki co staram się znaleźć resztę. Pozdrawiam serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.