Skocz do zawartości
  • 0

Pusta skorupa pocisku rakietowego

Kopacz1

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lotki pewnie były wiązane drutem lub sznurkiem podczas transportu.Widoczny otwór przez który były związane dookoła głowicy.

Ten typ - rodzaj Nebelwerfla z lotkami był używany jako flara oświetlająca.Trafiłem i wkopałem się dzisiaj na stanowisko skąs były odpalane.

Napisano
Na początku napisałeś że lotki" są rozkładane. Czy to znaczy że są ruchome? Bo z fotek jakoś nie wynika.
Napisano
Może się zagalopowałem pisząc że są rozkładane,jeszcze pewności nie mam.Wyjdzie przy czyszczeniu i konserwacji.Pewnie pisząc w pośpiechu sugerowałem się tym że przed odpaleniem lotki pewnie były złożone ale teraz myślę że nie koniecznie.Czytałem że było wiele odmian ,wersji i prototypów nawet strzelano z pod wody z U-511
Napisano

Zdjęcie zrobione po wykopaniu,skorupa była cała wbita w piasek pod niewielkim kątem.Całość pod piaskiem ok.30cm pod pokazaly się dysze,piasek plażowy więc wbiła się jak w maslo.Te lotki to nie jest fantazja lub czyjś wymysł tylko fakt bo dzisiaj trafiłem kolejny ale rozerwany i jedną luźną lotke.Na zdjęciu dysze są mokre bo po wykopoaniu i przechyleniu przez dysze trysnęła woda,naleciało przez lata.
Dzisiaj mierzyłem długość - 97,5cm(sama rura)z głowicą na pewno było ponad metr.Średnica 150mm.

Napisano
wszystko pasuje kolego Jabol1944 - Niemiecki Nebelwerfer
tylko nadal nie wiem co z tymi lotkami ? i jak w związku z tym pocisk był wystrzeliwany ? Może to jakaś modyfikacja pocisku używana przez Kriegsmarine i strzelano z okrętów ?
pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie