Skocz do zawartości

whites xlt na monety

patrolxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam forumowiczów xlt.!
Jak zwiększyć w programach zasięg na monety?
Nie jestem początkujący, zajechałem już dwa xlt., teraz mam trzeci - same tęczówki. Robiłem próbę w glebie piaszczystej, zakopałem srebrną markę wajmarską na głębokość szpadla. Przy testach na reliku, monetach z mikserem lub bez oraz podkręceniu preintgamp nawet do 10 nie łapał. Czy to jest normalne? Wykrywacz mam idealnie zestrojony, moneta położona była na płasko. Zapomniałem dodać, ze takze testowałem monetę na głębokim statyku. Dopiero po zdjęciu około 1/3 warstwy zaczęło coś działać. Co zrobić w ustawieniach ?

Pzdr.
Napisano
Heyka. Uściślij, co to znaczy: a głębokości szpadla"
Szpadle bywają rozmaite; ponadto czy a głębokości szpadla" to znaczy: głęboko aż po rękojeść szpadla czy też coś innego?
Ponadto napisz coś więcej o tej monecie - jaka jest duża, z czego wykonana, itp.
Jeśli mogę Ci coś doradzić to popróbuj sprzęt na innych monetach, np. 2 lub 5 groszy, i możesz rozpocząć sobie testy circa od 20 cm do nieskończoności :)
Jednak musisz mieć świadomość tego, że co grunt, to inne zasięgi". Nawet jeśli jest to piasek. Tutaj za bardzo nie da się zastosować żadnej reguły.

A, tak na marginesie: co to znaczy, że wykrywacz mam idealnie zestrojony"? Skąd to wiesz i na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Pozdroofki

IdeL
Napisano
przeglądałem stare wątki i dużo do powiedzenia ma Vanworden,chyba zaślepiony jak ja w xlt.nowy 6000 leży w szafie,jakoś nie leży,miałem gti 2500 to samo
Napisano
OK. Jaką masz ustawioną czułość dla trybu pracy dynamicznej? AC Sense? Pewnie koło 60 skoro tak wysoko pozwolił Ci się detektor podkręcić na Preamp Gain.
Ponadto napisz coś o ustawionym zakresie dyskryminacji. Sądzę, że VDI w zakresie -15 do +95, to w ogóle punkt wyjścia do jakichkolwiek poszukiwań czy testów moim zdaniem.
Podpowiem Ci, że robiąc testy w piachu (mam taką górkę na działce, na której testuję sondy po kompensacji) 5 groszy na 25cm (pomiar linijką), to raczej standard, choć identyfikacja na wyświetlaczu jest już zafałszowana, choć jeszcze nie wpada permanentnie na VDI 95 (nawet po podkręceniu VDI Sense na 90, 93).
Identyfikacja tonem na MIXie jest przyzwoita.
Na statyku oczywiście (ustawienie DC Sens: standardowe), moneta jest słyszalna bez problemu.
Preamp od 5 - 9 (zależy od egzemplarza), AC: 75 - 78 (niżej nie ustawiam). Ustawienia Recovery Speed na piachu różnic mi nie robią. Oczywiście poziom sygnału nadajnika na: high transmit.

Co jeszcze: częstotliwość:4 - sądzę, że to dość ważne, bo np. na 5 poziom sygnału na antenie nadawczej znacznie spada.

W ogóle to najlepiej jak coś więcej napiszesz nt. swoich ustawień.

Pozdroofki

IdeL
Napisano
mam wbite dwa programy statyczne na czysty i zaśmiecony teren.przez wiele lat nie chodziłem na monetki teraz mnie to zainteresowało.dokonywałem drobnych korekt wg. swoich potrzeb na więkrze przedmioty -poza fabryką.teraz z monetkami leżącymi troszkę głębiej LIPA.....
Napisano
Co to za programy?

* Najlepiej na początek wyjdź od programu" fabrycznego np. od Coins & ...
Jak wyjdziesz od Relic'a, będziesz miał chyba więcej kombinowania z nastawami. W ogóle nie jestem pewien, ale mam wrażenie, że ustawiając w taki sam sposób ten detektor od każdego z fabrycznych programów uzyskuje się różne efekty. Może to subiektywne, ale chyba te ustawienia różnią się nie tylko tym co można zmienić na klawiaturze :>
* W Menu -> Pro zmień sobie na początek Preamp Gain na 3, 4 (potem możesz zacząć kombinować i zwiększać), W Blok Edit zaznacz sobie zakres akceptowania VDI (Accept) -15 do +95, reszta na reject (możesz ustawić +95 na reject - wówczas nie będziesz widział sygnałów, których detektor nie może zidentyfikować), Możesz wyłączyć sobie w podmenu automatyczne śledzenie gruntu, choć na początek radziłbym Ci korzystać z automatu. Recovery Speed możesz przestawić sobie na 2, 3 (sprawdź ile jest, bo nie pamiętam), W Menu Basic... zmień sobie AC Sense na 75, Treshold na 8 - 11 (jeśli nie chcesz ogłuchnąć).
I od tych nastaw możesz startować: możesz podnosić sobie AC i Preamp Gain tak długo, aż sprzęt będzie jeszcze stabilny. W menu: Pro, możesz próbować zwiększać VDI Sens (standardowo jest chyba 83 lub 86 - nie pamiętam). Ustawienie ma w większym stopniu wpływ na stabilność pracy niż na czułość, choć przy dobrze skompensowanej sondzie i (głupio to zabrzmi) ieskomplikowanym" terenie pozwala na zwiększenie tzw. zasięgów.

Możesz stopniowo obniżać poziom akceptacji ujemnych VDI w Blok Edit (ujemne VDI).
Częstotliwości nie ruszałbym ze względów o których wcześniej pisałem, choć mimo ewidentnie mniejszego poziomu sygnału np.na piątce nie zauważyłem jakiegoś drastycznego spadku zasięgu dla obiektów leżących na ormalnych głębokościach" tzn. takich, które są dobrze wykrywane na czwórce.
W ogóle od samego początku nauczyłbym się korzystać z trybu Mixed. W tym trybie nie dość, że detektor pracuje w statyku i dynamiku, to na dokładkę najprędzej zauważysz problemy ze stabilnością w procesie zwiększania czułości.
Generalnie i tak żeby świadomie korzystać z tego sprzętu będziesz musiał zapoznać się z instrukcją. Najważniejsze to zrozumieć co można przestawiać i do czego służą te nastawy (sporo z nich pozostaje bez wpływu na normalną pracę urządzenia).
Wklepywanie programów" z netu bardziej Ci skomplikuje życie niż ułatwi.

Pozdroofki

IdeL
Napisano
patrolxx - zaślepiony to ja tylko pewnymi kobietami mogę być a i to zwykle dośc krótko;-)
Po prostu miałem XLT i w tym samym czasie różne inne sprzęty i nie da się go pobic pod względem uniwersalności i skuteczności. To wciąż super wykrywacz mimo ujadania papierowych ekspertów. Słuchaj rad Idela i eksperymentuj. W necie wisi jeszcze nasze dawne forum XLT, na którym znajdziesz dużo ciekawych informacji.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Heyka. Na forum XLT znajdziesz nawet gotowe programy, ale niech Cię to nie wzbrania przed czytelnictwem (instrukcji).

Pozdro

IdeL

PS. Z kobietami mam to samo :D Jedyny warunek: nie mogą być tłuste :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie