Jurek.S Napisano 21 Kwiecień 2012 Autor Napisano 21 Kwiecień 2012 1.Czy mając Cibole jesteśmy skazani na cewke 9x8Posiłkuje sie stwierdzeniem dystrybutora w jednym z wątków-"Dużej różnicy w zasięgach nie ma, ale Vaquero daje możliwość bezproblemowej zmiany cewek na mniejsze i większe, podczas gdy Cibola jest fabrycznie dostrojona do cewki 9×8 i zmiana wymagałaby wewnętrznego przestrajania"2.Czyli bez przestrajania nie mozna dokupić cewki snajperki 5,75,elipsy i tej dużej?3.Czy mając Cortesa moge założyc cewke która pracowała przy Ciboli?4.Czy przy akumaulatorkach na granicy rozładowania,zasięg Ciboli spada?
Jurek.S Napisano 24 Kwiecień 2012 Autor Napisano 24 Kwiecień 2012 Nie no,nie wierze,tyle specjalistów a na proste pytania nie potrafia odpowiedzieć... :(To może dystrybutor zamierze głos w dyskusji?
jan-80 Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 W linku jest w pewnym miejscu o cewkach :)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=683146#1319960
maras2 Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 pyt.4 - specjalistą nie jestem ale mam Vaquero i przy mocno rozładowanych akum. zasięgi na pewno spadają,pyt.3 - Cortez ma manualne dostrajanie do gruntu, więc można zmieniać cewki ale czy od Ciboli będzie pasować - nie wiem, to zależy ile pinowa jest wtyka od cewki
ialbaoth Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 ja mam cibole i cewke NEL-a dedykowaną do tesoro czyli łapią sie z nia wszystkie modele od ciboli (nie wiem jak w dół) do tejona. Wtyczka jest 4 pinowa. Zasięg jest wiekszy, cewka stabilniejsza i to bez przestrajania wykrywki. No chyba że jak dostroję elektronikę to osiągi się zwiększą sic! Ale nie ma takiej potrzeby. Cały sprzęt jest cięższy, ale nie wiem czy chciałbyś pomijać cienkie sreberka.jak bede miał chwile wrzuce airtesty tejże cewki z cibolą
maras2 Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 kol.ialbaoth - jak oceniasz tę cewkę w porównaniu ze standardową? Interesuje mnie, jak sobie radzi w mocno zmineralizowanym gruncie i czy zasięgi są większe.
VanWorden Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 Jurek.S - no ja też myślę, że warto poczekać na fachowe rady dystrybutora. Serio:)PozdrawiamVW
ialbaoth Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 maras2 Cewka NEL-a jest wieksza czyli przemiatasz więcej terenu, cięższa po pierwszym wypadzie nie boli ręka tylko plecy w odcinku krzyżowym :) ale po 2-3 nie będziesz czuł różnicy, przyzwyczaisz sie. Namierzanie jest trochę inne jak to w cewkach DD. Zasięg wiekszy. Standardową cewka chodziłem po morskiej plaży i dawała rade, obecnej cewki nie sprawdzałem w słonym środowisku więc nie wiem. i jak obiecałem przykładowy air test (oczywiście ma sie nijak do warunków w terenie dlatego posłuży tylko czysto teoretycznie) Nastawy: kreska nad iron, treshold godz. 1:30 czułość 101 gr współcz 17 cm1/2 marki Ag 20cmSAP grosz 18 cmboratynka 17 cm alu guzik WH 21 cmcienkie srebro śr 20 mm 20 cmNastawy: 2 kreski nad iron, treshhold godz 3:00 czuł 10wszystko 1 cm dalej, tylko uwaga srebro 2 cm na minusNastawy : 1 kreska nad iron, treshold godz 3:00 czuł 101 gr współcz 18 cm1/2 marki Ag 20cmSAP grosz 20 cmboratynka 20 cm alu guzik WH 23 cmcienkie srebro śr 20 mm 23 cmNa ostatnich nastawach chodzę
maras2 Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 no to chyba bez rewelacji, przy ostatnich nastawach, jakie podałeś, to grosza naszego ściąga mi nieco z ponad 20cm, reszty nie chciało mi się sprawdzać, Od dłuższego czasu zastanawiam czy dokupić taką cewkę jak Ty, czy jakiś inny wykrywacz - sianko" już nazbierałem, pora coś kupić...pozdrawiam
ialbaoth Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 Maras2 air test nie jest w żaden sposób miarodajny, dlatego że w gruncie panują inne warunki. Zrobisz jak uważasz.Ze swojej strony dodam że odległości były sczytywane gdy sygnał był ładny, czysty, powtarzalny a nie gdy zanikał. Cewka Nela jest tańsza, większa i nie łapie lewych sygnałów przy maks czułości co dla mnie jest plusem. Jeśli uzbierałeś już jakaś sumę to na twoim miejscu kupił bym nową wykrywkę , bo cibola jest powiedzmy klasą średnią.Chyba że dostroisz elektronikę i zamiast pinpointa zrobisz potencjometr gruondbalance (jest filmik na YT)to wtedy może wyćisniesz więcej.Pozdrawiam
snake170381 Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 Podobne wyniki osiagniesz z cewka 25x30 DD tesoro,jesli sie dobrze dostroi do gruntu bardzo ładnie łapie drobnice ja wolę jednak spiderka a wieksza tylko do poprawienia po pajaku jesli teren jest fantodajny.czy ma ktoś doświadczenie z cewką eliptyczna do tesoro??
ialbaoth Napisano 25 Kwiecień 2012 Napisano 25 Kwiecień 2012 kolego snake170381. Cibola nie ma strojenia do gruntu, chyba że mówisz o innym modelu Tesoro jak cibola. w Ciboli można zrobić strojenie do gruntu ale jak pisałem wyżej po przerobieniu pin pointa.
Krychus Napisano 26 Kwiecień 2012 Napisano 26 Kwiecień 2012 > Czy przy akumaulatorkach na granicy rozładowania,zasięg Ciboli spada?można się tego spodziewaćNigdy nie robiłem prób odnośnie stanu naładowania baterii a spadku zasięgu. Łopatologicznie - jeśli w Ciboli utrzymane jest jakieś stałe napięcie, powiedzmy te 9V, to pomimo wyższego napięcia np. na nowej baterii alkalicznej mamy jedynie admiar" energii, bo przecież powyżej 9V podnieść się nie da (chyba, że nie mamy stabilizacji w układzie). Tak więc jeśli napięcie spadłoby nam do pewnego poziomu, powiedzmy, 7V, to stabilizacja nie utrzyma nam na równym poziomie 9V, bo wartość musiałaby być znowu wcześniej powielona. Musi być więc jakaś granica, na której detektor pracuje na jednakowym lub niewiele się różniącym Vpp cewki, tak, że zasięg jest praktycznie stały lub różnica jest niezauważalna - 7-7,5V? Może nawet jeszcze mniej? Ale gdyby był to san skrajnego wyczerpania - wtedy bardzo jest to możliwe, że zasięg opadnie, tylko dlatego, że Vpp na cewce opadnie, bo układ nie będzie w stanie wydusić pełnych 9V. Ciekawe - robił już ktoś testy - jak wypadają zasiegi na napięciach 10V, 8V, 7V (6V?). Pozdrawiam, K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.