Skocz do zawartości

Optima czy Argo - srebro

detekta8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co mocniejsze na cienkie sreberka i zlotko Optima czy Argo ? i jak to jest z dyskryminacja bo z instrukcji optimy wynika ze niestety nie omija kapsli od piwa mam proxime i uwazalem za duza zalete to ze omijala kapsle np, pytanie do posiadaczy ktorzy maja porowananie z proxima argo lub optimy. Ja sklanialbym sie bardziej do optimy bo wydaje mi sie ze z cewka DD w zestawie bedzie miala wiekszy zasieg na monety w glebie ale z tego co czytam argo rowniez ma mega zasieg i do tego stabilniejsza prace i lepsza dyskryme. Poprosze o wasze uwagi.
Napisano
Trochę to takie masło maślane.

co mocniejsze na cienkie sreberka i zlotko Optima czy Argo

Optima - bo to średnio 10 kHz więcej jak Argo.

i jak to jest z dyskryminacja bo z instrukcji optimy wynika ze niestety nie omija kapsli od piwa mam proxime i uwazalem za duza zalete to ze omijala kapsle

A to już jest sprawa na szerszy opis. Bynajmniej nie samej częstotliwości się to tyczy.

Ja sklanialbym sie bardziej do optimy bo wydaje mi sie ze z cewka DD w zestawie bedzie miala wiekszy zasieg na monety w glebie

Ale tylko na typowo drobną drobnicę. Z racji wyższej częstotliwości na duże przedmioty zasięg będzie miał lepszy wykrywacz o niższej częstotliwości, jak Argo czy Proxima.

ale z tego co czytam argo rowniez ma mega zasieg

Na drobną drobnicę na pewno lepszy ma Optima. To jest właśnie to - wszystko zależy, na co...

Pozdrawiam, K.
Napisano
aha czyli optima ma wiekszy zasieg na ypowo drobna drobnice" , jaka to jest typowo drobna drobnica i czy jest jakas nietypowo drobna drobnica i czy jest wogole niedrobna drobnica....
Optima - bo to średnio 10 kHz więcej jak Argo." - hmmm... ze tez na to sam nie wpadlem

racji wyższej częstotliwości na duże przedmioty zasięg będzie miał lepszy wykrywacz o niższej częstotliwości, jak Argo czy Proxima." sto lat bym myslal i bym nie wymyslil

To jest właśnie to - wszystko zależy, na co..." cienkie sreberka( mialem na mysli cienkie srebrne monety.. zadnej innej drobnicy) i zloto..( nie samorodki)
Napisano
sorry za uszczypliwosc ale to wszystko tak apropo masla", ja nadal nie dowiedzialem sie nic konkretnego,stad jeeszcze jedno pytanie czy wiecie moze czy jest mozliwosc zakupienia optimy z sonda CC eliptyczna zamiast DD i czy duzo spadnie zasieg?
Napisano
aha czyli optima ma wiekszy zasieg na ypowo drobna drobnice" , jaka to jest typowo drobna drobnica i czy jest jakas nietypowo drobna drobnica i czy jest wogole niedrobna drobnica....

Typowy a nietypowy to sobie proszę sprawdzić w słowniku. Oczywiste jest, że jeśli rozmawiamy o cienkich sreberkach" (wiem dobrze, co to znaczy) to i o takiej drobnicy także myślę, staram sie nie odbiegać od tematu.

hmmm... ze tez na to sam nie wpadlem

Czyli bezcelowe, nic nie wnoszące pytanie i adekwatna odpowiedź do tego.

sto lat bym myslal i bym nie wymyslil

I normalnie temat bym skończył i nie wdawał sie w dyskusję, ale postaram Ci to wytłumaczyć najdobitniej jak potrafię. Otóż będziemy rozpatrywać sprawę wyłącznie względem 2 detektorów – pracującego na 16 kHz i na tych ~6 kHz. Póki co przyjmijmy, że nie obchodzą nas filtry, nastawy, rozpatrzymy samą częstotliwość. I tak... obiekty małe, z racji małej ilości metalu, będą słabo identyfikowane, bez względu na detektor oraz na częstotliwość na jakiej pracuje. Mogą one być jedynie identyfikowane lepiej lub gorzej w przypadku różnych i odpowiedniego przedziału częstotliwości. Jeżeli rozumieć, że wykrywacz o większej częstotliwości będzie tak jakby o większej czułości, to zapewne myśląc sto lat wymyślisz, że wyższa częstotliwość daje lepszą identyfikację. I teraz nasuwa się problem kolejny – grunt. Zakłócenia pochodzące od gruntu mogą w znacznym stopniu zakłócić sygnał – może inaczej, zmienić jego fazę. Tutaj trzeba by się znów zagłębić do teorii samego działania i rozpatrzyć, jak wygląda przesunięcie fazowe sygnału wykrywacza niedostrojonego do gruntu, jak wygląda dla sygnału wykrywacza dostrojonego do gruntu, oraz w jakim stopniu na przesunięcie pochodzące od sygnału z metalowego celu ma wpływ grunt. Jeśli więc faza sygnału od obiektu zostanie bardzo zmieniona, przez nieodpowiednie dostrojenie do gruntu lub przez późniejszą zmianę wartości gruntu, przedmiot może zostać błędnie zidentyfikowany – lub nawet zostanie błędnie zidentyfikowany, gdy będzie leżał na znacznej głębokości tak, że droga sygnału będzie daleka i zdąży wyłapać wszelkie zmiany w gruncie, przez co zmieni się nam ID. W przypadku płycej leżących obiektów raczej to nie wystąpi. Tak więc, jeśli Twoje myślenie pozwala Ci na to, to zapewne zauważysz, że w przypadku większej częstotliwości mamy większe prawdopodobieństwo prawidłowego zidentyfikowania przedmiotu, gdyż sygnał będzie odebrany z większą czułością, co da jakby więcej konkretnych informacji. Dla częstotliwości niższej sytuacja będzie odwrotna. Co do natomiast samego rodzaju metalu, także ma to jakieś znaczenie, lecz niewielkie, gdyż sygnał pochodzący od cienkiej, srebrnej monety może być podobny, co np. od kawałka blachy aluminiowej czy folii. Przy wyższej częstotliwości z racji tego, co napisałem wyżej, ID może być bardziej dokładna, ale dla niższej będzie raczej występować taka ogólna", zgrubna identyfikacja. Co do dużych obiektów – przekłada się to na kolejny człon działania, mianowicie odbiór sygnału silnego. Można byłoby w to wplątać filtry, wielkość cewki, etc., ale przyjęliśmy, że to pomijamy. Tu z pominięciem wcześniej wymienionych może być ciężko to zobrazować, gdyż nie samą częstotliwością wykrywacz żyje. Chodzi jednak o to, że wykrywacz wysokoczęstotliwościowy odbiera sygnał od dużego obiektu jakby zbyt przesterowany. Odpowiedź w postaci wysokiej amplitudy może nie być koniecznie strawna" dla układu identyfikującego/dyskryminacji. Oczywiście to zbyt ogólny opis i może nawet niedokładny, gdyż pominęliśmy wiele czynników. Ale podsumowując, działanie wygląda tak, jak te, nad którym byś myślał sto lat.

cienkie sreberka( mialem na mysli cienkie srebrne monety.. zadnej innej drobnicy) i zloto..( nie samorodki)

Wiem, co to są cienkie sreberka.

Pozdrawiam, K.
Napisano
zakupienia optimy z sonda CC eliptyczna zamiast DD i czy duzo spadnie zasieg?

Ni wiem. Zasięg w gruncie spadnie, na cienkie sreberka.

Pozdrawiam, K.
Napisano
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz nie mialem zamiaru urazci ani wdawac sie w dyskusje na szcescie ta odpowiedz rozwiewa moje watpliowsci i w przyszlym tygodniu kupuje optime ciekaw jestem jak wyjdzie w porownaniu z proxima
Napisano
Widzisz, umknęło mi.

i jak to jest z dyskryminacja bo z instrukcji optimy wynika ze niestety nie omija kapsli od piwa mam proxime i uwazalem za duza zalete to ze omijala kapsle

To nie wynika do końca z dyskryminacji - rozpatrując znów pod kątek częstotliwości, będzie to wyglądać następująco... Otóż trzeba tu rozróżnić kilka pojęć. po pierwsze, polmos" to nie to samo co kapsel". Po drugie, należy zadać sobie pytanie - z czego jest wykonany kapsel, taki od piwa? (ale nie patrz w google). Zapewne nie wymyślisz jednoznacznej odpowiedzi... No właśnie. Kapsel, taki typowy, od piwa, jest wykonany z blachy ze stali niskowęglowej. Jeśli więc przyjąć to, co możemy wyciągnąć z mojego większego postu wyżej, czyli że (w skrócie) przy wysokich częstotliwościach mamy m.in. zawyżenie identyfikacji powodowane taką jakby większą czułością, a wiemy, że wykrywacz wysokoczęstotliwościowy stali nie lubi, w takim więc razie przy wykryciu kapska sygnał na stal może zostać zawyżony, więc poziom identyfikacji może z tej ujemnej", czyli dla ferromagnetyków, części skali przeskoczyć na metale kolorowe. Dlatego Optima widzi kapsle. Proxima lub Argo mniej, gdyż przy niższych częstotliwościach jest jakby mniejsze to zawyżenie skali ID przedmiotu.

To tak w wielkim skrócie, jeśli kogoś to interesuje... Temat jest bardzo szeroki i wymaga nieco czasu, aby to wszystko ładnie opisać i przedstawić...

Pozdrawiam serdecznie, K.
Napisano
A przede wszystkim osłuchać się z wykrywaczem, bo dyskryminacja dyskryminacją, a ucho uchem.
Wg mnie wszystkie te trzy detektory Rutusa są dobre na cienkie Ag, pozostaje kwestia operatora.
Napisano
Wg mnie wszystkie te trzy detektory Rutusa są dobre na cienkie Ag, pozostaje kwestia operatora.

Oczywiście, że tak. Tylko któryś z tych detektorów będzie nieco lepszy od innego :)

Pozdrawiam, K.
Napisano
Sorki ,że się wcinam w temat,mam do Was pytanko.Mam Optime 2.0 - w instrukcji pisze,że zakres regulacji dyskryminacji jest od 0-50 a ja mam 0-80 :) Jak jest u was??? Czy to normalne ??
Napisano
Nie mam Optimy i nie wiem jak to w praktyce wygląda. Ale jeśli instrukcja pisana pod wersję 1.0, a teraz jest ta nowsza, to może i to się zmieniło? :) W każdym razie, ja bym się cieszył, że mam szerszy zakres identyfikacji i dyskryminacji :D

Pozdrawiam, K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie