Jump to content
  • 0

Szabla wz 1917 oficera piechoty

spasky

Question

Posted
Proszę o ocenę szabli wz 1917 oficera piechoty.

Zdjęcia szabli pod linkiem: https://picasaweb.google.com/spasky25/SzablaWz1917Oficerska?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLi9gsTlsYfTsgE&feat=directlink

Po pierwsze czy jest ona oryginałem? Nie znalazłem sygnatur wytwórcy na jelcu, nie ma również żadnych sygnatur na głowni. Czy dobrze mi się wydaje, że głownia tej szabli to głownia szabli austriackiej wz 1861?. Czy oryginalny jest temblak załączony do szabli? (podpada mi to, że orzełek na nim nie jest orłem legionowym)?
Z góry dziękuję.

13 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Głownia paradna austriacka tak jak piszesz wz 1861, pochwa w komplecie - to oryginalne.

Osada budzi wątpliwości.Egzemplarze z datą na jelcu występowały z tego co wiem bez obłęków bocznych a i rok był inny.W którymś z muzeów(chyba gdzieś we Wrocławiu) mają sztukę z datą 1917 bez obłęków.Pierwsze szable tego wzoru zaczęto produkować w połowie 1916 roku, data 1914 może być pamiątkowa ale nigdy takiej nie spotkałem na wz 17.Temblaka takiego to chyba też nigdy nie widziałem.Musiałbym zajrzeć do literatury a nie mam jej pod ręką...

Potrzebny ekspert.
Posted
Oprócz roku na wąsach jelca jest również 16 a poniżej roku VIII co daje dokładną datę utworzenia Legionów WP.
Posted
Proszę o ocenę szabli wz 1917 oficera piechoty.

Zdjęcia szabli pod linkiem: https://picasaweb.google.com/spasky25/SzablaWz1917Oficerska?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLi9gsTlsYfTsgE&feat=directlink

Po pierwsze czy jest ona oryginałem? Nie znalazłem sygnatur wytwórcy na jelcu, nie ma również żadnych sygnatur na głowni. Czy dobrze mi się wydaje, że głownia tej szabli to głownia szabli austriackiej wz 1861?. Czy oryginalny jest temblak załączony do szabli? (podpada mi to, że orzełek na nim nie jest orłem legionowym)?
Z góry dziękuję.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information