Jump to content

Srebrny Ort

saku39

Recommended Posts

Posted

Monetka czarna jak murzynek. Nie chcę aby lśniła jak nowa, na razie moczę w oliwce. Jakieś pomysły co z nią dalej zrobić? Czyścić czy zostawić tak jak jest?

Posted
Ja bym go tylko moczył w oliwce i co jakiś czas przecierał delikatnie szczoteczką np. mosiężną. Ostatnio podobną monetkę potraktowałem delikatnie cytryna i wyszło nie bardzo. W jednych miejscach się doczyściła a w drugich dostała czarnych plam. Moim zdaniem moczenie, przecieranie i czas to najlepsze wyjście.
Posted
Żadnych mosiężnych szczotek! Można wrzucić do słabego roztworu amoniaku i cały czas kontrolować proces. Nie rozpisuję się na temat amoniaku, bo jest tego dużo w internecie.
Posted
do srebra proponowalbym zaopatrzyc sie w winian sodowy oczywiscie pełna kontrola co 2-3 godziny i przecieranie ale najpierw trzeba usunąc zanieczyszczenia jesli juz moczyłes w oliwce to przed winianem trzeba odtłuscic np płyn do garów i dobrze wypłukac wodą i PAMIETAJ monet nie szorujemy i nie charatamy pozdrawiam
Posted
czarodziejskih specyfików niestety niema najwazniejsza jest cierpliwosc winian zostawia patyne ale mówie co kilka co 2-3 odziny patrzymy co sie dzieje
  • 2 weeks later...
Posted
może woda utleniona? Z moich doswiadczen wynika, ze potrafi zdzialac cuda nie psujac fanta. Mozesz najpierw sprobowac wacikiem na krawedzi, jak sie zachowuje patyna.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information