Skocz do zawartości

Srebrny Ort

saku39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Monetka czarna jak murzynek. Nie chcę aby lśniła jak nowa, na razie moczę w oliwce. Jakieś pomysły co z nią dalej zrobić? Czyścić czy zostawić tak jak jest?

Napisano
Ja bym go tylko moczył w oliwce i co jakiś czas przecierał delikatnie szczoteczką np. mosiężną. Ostatnio podobną monetkę potraktowałem delikatnie cytryna i wyszło nie bardzo. W jednych miejscach się doczyściła a w drugich dostała czarnych plam. Moim zdaniem moczenie, przecieranie i czas to najlepsze wyjście.
Napisano
Żadnych mosiężnych szczotek! Można wrzucić do słabego roztworu amoniaku i cały czas kontrolować proces. Nie rozpisuję się na temat amoniaku, bo jest tego dużo w internecie.
Napisano
do srebra proponowalbym zaopatrzyc sie w winian sodowy oczywiscie pełna kontrola co 2-3 godziny i przecieranie ale najpierw trzeba usunąc zanieczyszczenia jesli juz moczyłes w oliwce to przed winianem trzeba odtłuscic np płyn do garów i dobrze wypłukac wodą i PAMIETAJ monet nie szorujemy i nie charatamy pozdrawiam
Napisano
czarodziejskih specyfików niestety niema najwazniejsza jest cierpliwosc winian zostawia patyne ale mówie co kilka co 2-3 odziny patrzymy co sie dzieje
  • 2 weeks later...
Napisano
może woda utleniona? Z moich doswiadczen wynika, ze potrafi zdzialac cuda nie psujac fanta. Mozesz najpierw sprobowac wacikiem na krawedzi, jak sie zachowuje patyna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie