Jump to content
  • 0

Krzyż/Enkolpion prawosławny

Nephilimer

Question

Posted

Wymiary 60x56mm. Napisy w cyrylicy (czytelne po większości), znaleziony 15m od domu. Wygląda na mosiężny.

Proszę o przybliżenie okresu, w jakim takowe rzeczy były wykonywane.

Przedmiot prawdopodobnie na sprzedaż (nie interesują mnie dewocjonalia), więc zawczasu informuję.

Dziękuję i pozdrawiam,
Nephilimer

10 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Moim zdaniem wszystkie wschodnie źródła jednoznacznie określają takie znaleziska jako enkoplion właśnie.

Mój wygląda na młodszy, ponieważ nawet przy odrobinie chęci można odczytać litery (w cerkiewno-słowiańskim).

Interesuje mnie datacja, gdyż mój jest w stanie znacząco lepszym niż te z XIV-XVI wieku.
Posted
Enkopelion - z rosyjskim dodatkiem kwadrifolij"
Można poszukać młodszych
http://www.google.ru/search?q=%D1%8D%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B9&hl=pl&newwindow=1&prmd=imvnsfd&source=lnms&tbm=isch&ei=yrCBT6DYPOb04QTgl-G0Bw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA8Q_AUoAQ&biw=1280&bih=661
Posted
jeżeli - chcecie powiedzieć, że enkolpion - może nie służyć do przechowywania - w środku - to jestem zaskoczony...

chyba że ten egzemplarz ma jakieś inne (nietypowe) zamknięcie dla drugiej połówki...
Posted
hm...
w tradycji katolickiej i prawosławnej...
nie te podziały

w polskiej i rosyjskiej i greckiej
relikwiarze w formie noszonej na piersiach
krzyżowe, pudełkowe, kapsułkowe
Posted

Wymiary 60x56mm. Napisy w cyrylicy (czytelne po większości), znaleziony 15m od domu. Wygląda na mosiężny.

Proszę o przybliżenie okresu, w jakim takowe rzeczy były wykonywane.

Przedmiot prawdopodobnie na sprzedaż (nie interesują mnie dewocjonalia), więc zawczasu informuję.

Dziękuję i pozdrawiam,
Nephilimer

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information