Skocz do zawartości
  • 0

Krzyż/Enkolpion prawosławny

Nephilimer

Pytanie

Napisano

Wymiary 60x56mm. Napisy w cyrylicy (czytelne po większości), znaleziony 15m od domu. Wygląda na mosiężny.

Proszę o przybliżenie okresu, w jakim takowe rzeczy były wykonywane.

Przedmiot prawdopodobnie na sprzedaż (nie interesują mnie dewocjonalia), więc zawczasu informuję.

Dziękuję i pozdrawiam,
Nephilimer

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim zdaniem wszystkie wschodnie źródła jednoznacznie określają takie znaleziska jako enkoplion właśnie.

Mój wygląda na młodszy, ponieważ nawet przy odrobinie chęci można odczytać litery (w cerkiewno-słowiańskim).

Interesuje mnie datacja, gdyż mój jest w stanie znacząco lepszym niż te z XIV-XVI wieku.
Napisano
Enkopelion - z rosyjskim dodatkiem kwadrifolij"
Można poszukać młodszych
http://www.google.ru/search?q=%D1%8D%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B9&hl=pl&newwindow=1&prmd=imvnsfd&source=lnms&tbm=isch&ei=yrCBT6DYPOb04QTgl-G0Bw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA8Q_AUoAQ&biw=1280&bih=661
Napisano
jeżeli - chcecie powiedzieć, że enkolpion - może nie służyć do przechowywania - w środku - to jestem zaskoczony...

chyba że ten egzemplarz ma jakieś inne (nietypowe) zamknięcie dla drugiej połówki...
Napisano
hm...
w tradycji katolickiej i prawosławnej...
nie te podziały

w polskiej i rosyjskiej i greckiej
relikwiarze w formie noszonej na piersiach
krzyżowe, pudełkowe, kapsułkowe
Napisano

Wymiary 60x56mm. Napisy w cyrylicy (czytelne po większości), znaleziony 15m od domu. Wygląda na mosiężny.

Proszę o przybliżenie okresu, w jakim takowe rzeczy były wykonywane.

Przedmiot prawdopodobnie na sprzedaż (nie interesują mnie dewocjonalia), więc zawczasu informuję.

Dziękuję i pozdrawiam,
Nephilimer

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie