Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny nóż

mensguth6

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@esterendensen,
w związku z dobrą umiejętnością składania spadochronu,
miałem szczęście go nie używac .
P.S.
W poniedziałek będę w Twojej gminie (wiesz gdzie).
Może jakiegoś browara uczynimy wespółwzespół???
Albo cóś ciekawszego :)

@misiek30cd,
ten nóż nie jest przypisany do żadnego konkretnego spadochronu.
Napisano
Nóż do spadochronu desantowego D5,podczas skoku zamocowany na spadochronie Z-5 (tym na piersi).Nie do końca do przecięcia splątanych linek,bo nie ma czasu na wybieranie tych splątanych.Nóż służył do odcięcia wszystkich linek czaszy głównej,przed otwarciem zapasowego Z-5,można odciąć pojedyncze linki gdy na czaszy zrobi się kalafior"czyli linka przebiega górą przez czaszę,a prędkość opadania jest za szybka.
Kolego Julianni to byłeś jednym z niewielu szczęśliwców z 25 BKP co skoczyło,a nie działało tylko na śmigłach ;-)
Napisano
Może i masz rację znalazłem ten nóż na spadochronie AD-95,ale to już nie moje czasy i to sprzęt który wyparł D5.
Spadochronu SDW" po prostu nie znam :-/ i nie miałem z nim nic wspólnego.Może to jeszcze czasy kursów w Krośnie których ja już nie miałem :-)
Pozdrawiam
Napisano
misiek30cd w 7 i 25 batalionie w tomaszowie skoki nie sa wcale jakas rzadkoscia. szczegolnie w kompaniach rozpoznania i na szwadronach. ale faktycznie wiecej na smiglach sie dziala.
pozdrawiam
Napisano
@Hansdekawka chętnie zobaczę ten nóż przy spadochronie innym niż desantowa D piątka.
Zwykły Żołnierz WPD po 65 roku nie miał innego spadochronu niż D5 i ten nóż był właśnie przypisany do tego sprzętu.Ogólnie nie praktyczny bo można w stresie sobie palce poobcinać,ale straty muszą jakieś być.Do innych wyczynowych spadochronów nóż ratunkowy był inny i nie przypominał wcale noża.Kadra skoki oddawała na SW12 lub ST7 i nóż był taki klik ---->
http://www.skydive.waw.pl/index.php4?id_menu=59

W tym poście mój osobisty wiec wiem co piszę.
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=386848#1021753
Pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie