gudek82 Napisano 30 Marzec 2012 Autor Napisano 30 Marzec 2012 WitamOd lat interesuje się historią, exploracją, itd. Od pewnego czasu zauważam, że moje amatorskie zainteresowania ukierunkowują się w stronę archeologii, w epoki kamienia, brązu, żelaza. Czy szanowni koledzy, i koleżanki znają jakieś książki, strony internetowe, publikacje, które wprowadzą mnie w świat archeologii. Strasznie intrygują mnie np. fotki w sieci ceramiki, narzędzi krzemiennych, ozdób z brązu itd. Na obecną chwilę wiedza którą chciałbym zdobyć, miałaby być czysto amatorska, chodź nie wykluczam zrobienia dodatkowego fakultetu właśnie z archeo. Czy możliwa jest jakaś konfrontacja z archeologami bezpośrednio przy badaniach najlepiej w mazowieckim, może jakaś współpraca, pomoc. Samo podpatrzenie pracy archeo w jakimś tam stopniu zaspokoiłoby moją ciekawość.Pzdr. gudek82
sza.man Napisano 30 Marzec 2012 Napisano 30 Marzec 2012 w mazowieckim masz jedyną w polsce opcję studiów zaocznych na UW.O pomocy przy wykopaliskach zapomnij- od tego są ludzie z licencjatem archeo w charakterze ''robotnika wykwalifikowanego''.
numi5 Napisano 30 Marzec 2012 Napisano 30 Marzec 2012 Celtowie /Od epoki brązu do New Age" John HaywoodPrahistoria ziem polskich, t. IV. Od środkowej epoki brązu do środkowego okresu lateńskiego" Opracowanie Pod red. J. Dąbrowskiego, Z. RajewskiegoPradzieje ziem polskich, t. I-1: Epoka kamienia, t. I-2: Epoka brązu i początki epoki żelaza [2 vol.]" OpracowanieRed. J. KmiecińskiOd neolityzacji do początków epoki brązu" Czebreszuk Janusz Zabytki epoki brązu. Narzędzia, broń, ozdoby i skarby z epoki brązu i wczesnej epoki żelaza – katalog zbiorów"Maria ZielińskaIstnieje możliwość udziału w badaniach archeologicznych wcharakterze wolontariusza - dowiedz się w najbliższym muzeumarcheologicznym. Powodzenia.
Cowboys From Hell Napisano 30 Marzec 2012 Napisano 30 Marzec 2012 http://detektorweb.cz/index.4me?s=archeologie&lang=1&vd=1&mm=20&mm6=0Znajdki amatorów archeo na Czeskiej stronce
samter Napisano 31 Marzec 2012 Napisano 31 Marzec 2012 Polecam zajrzeć do bibliotek w Poznaniu np. Instytutu Prahistorii UAM, mają tam masę książek, nawet dość dużo ze średniowiecza i trochę z nowożytności (wybiórczo), czytelnia ma również duży księgozbiór. Można pójść do biblioteki PTPN oraz do Biblioteki Raczyńskich, ew. Kórnickiej, z tego co pamiętam mają tam masę książek z tego tematu, bo sam dużo z tego korzystam. Generalnie każda biblioteka, przy każdym wydziale historycznym, będzie wyposażona w książki do prahistorii, od podręczników po książki monograficzne. Na początek polecam J.K.Kozłowski, J. Kaczanowski - Wielka historia Polski - Najdawniejsze dzieje ziem Polski. (Jest na Chomiku. Podręcznik na I roku historii, wystarczająca pozycja na wstęp do tego tematu. Jak co, to pytaj!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.