Skocz do zawartości

Amfibia-konserwacja może zaszkodzić

les05

Rekomendowane odpowiedzi

Na zakończenie, prezentuję amfibię K-61. Była ona w dużych ilościach używana w Wojsku Polskim. Przeglądając roczniki ,,Żolnierza Polskiego,, z lat 1964-1970 /mam je oprawione/ co w drugim numerze jest mowa w artykułach o tych pojazdach, jest co czytać, ta amfibia K-61 jest w zbiorach Muzeum Armii Radzieckiej w Moskwie, na początku lat 90-tych był 5 tych amfibii w Straży Pożarnej, stały koło Strażnicy przy drodze do Zgorzelca. Co się stało z nimi - pocięto je na złom !
Może ktoś z kolegów ma inne zdjęcia, i napisze na ich temat.
Wg.mojej wiedzy jest ich zachowanych w Polsce 6 szt.

Pozdrawiam DODGE52

Ps.Pomyliłem się-powinno być ,,BAW,, jest ,,BAE,,-Przepraszam

• Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Pamiętam jak otworzyli tą ekspozycję to ten transporter wyglądał jak by był na chodzie, ukompletowany i z plandeką na stelażu.
No cóż ale tak to się kończy gdy do pilnowania wystaw plenerowych używa się tylko ogrodzenia i liczy się na to że nudząca się młodzież tylko sobie poogląda" nie pilnowane eksponaty ;(.

• 3 weeks later...

Witam,
W dzisiejszym wejściu w wątku ,,Amfibia Gaz 46,,, pragnę podziękować przede wszystkim swoim uczniom, którzy rozpoznali się na zdjęciach przy naprawie amfibii - dziś mają 47-49 lat, szczególnie dziękuję Piotrowi W. z Londynu, Tadeuszowi B. z Bolesławca, który nadesłał mi zdjęcia ze swoich zbiorów - a których ja nie posiadam, życzę Wam wszystkiego najlepszego. Dziękuję za liczne telefony, e-maile, prosicie koledzy o inne zdjęcia z Rajdów Samochodów Terenowych /RST/ i nie tylko, co też w dzisiejszym wejściu uczynię.

Amfibia Gaz 46 - Gdzieś na trasie - jedziemy /na kołach o bieżniku szosowym/ na ,,Tarpaniadę,, - amfibia z przyczepką, a w niej 4 koła o bieżniku terenowym, zapasowe paliwo /było na kartki - lata 80-te/, niezbędne narzędzia i części.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie