Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek metalu

cezar81

Pytanie

Napisano

Witam.

Ciężki kawałek metalu ,dł 5 cm ,waga 100 gr. Proszę o pomoc w identyfikacji czy ktoś widział takie coś, wyszło na polu,nie wygląda jak część oderwana od maszyny rolniczej.

Pozdrawiam

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ciężki kawałek metalu ,dł 5 cm ,waga 100 gr. Proszę o pomoc w identyfikacji czy ktoś widział takie coś, wyszło na polu,nie wygląda jak część oderwana od maszyny rolniczej.

Pozdrawiam

Napisano
U rodziny i znajomych z różnych wiosek po sadkach rdzewieją jeszcze różne poniemieckie brony,pługi,grabiarki,kosiarki jak i popegeerowskie maszyny rolnicze siewniki talerzówki?itd.Ale podobieństwa nie widać,może jeszcze ktoś coś podpowie.
Napisano
http://www.colchestertreasurehunting.co.uk/B/buttonsdress.htm
tak jak pisali moi poprzednicy jest to brązowa stopka od średniowiecznego kociołka, sagana itp. Znalazłem bardzo podobną na zamieszczonej stronie, ale nie pamiętam dokładnie gdzie bo jest ona bardzo rozległa więc będziesz musiał poświęcić sporo czasu. Ale warto. Owocnych poszukiwań. Zdrów.
Napisano
Dobra myśl jeśli chodzi o naczynie, i to może być trop; jeszcze nie widziałem mosiężnych/brązowych zębów tudzież lemieszy w pługach bądź bronach.
Napisano
przedewszystkim w bronach nie stosowano zebow z brazu, musialy byc mocne i przynajmniej te 10-15cm miec. maszyny rolnicze odpadaja. wg mnie jakas figurka lub naczynie
Napisano
witam akurat tak się składa że ja trafiłem niemal identyczny przedmiot na 100% jest to brąz gdzieś to zawieruszyłem patyna konkretna" identycznie obłamany napewno jest to wiekowy przedmiot na 100% średniowiecze a nawet wcześniej rzym?kolega vonbromberg trafił w dziesiątkę noga,stopka od jakiegoś naczynka kociołek lub inny garniec:-)pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie