cezar81 Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 Witam.Ciężki kawałek metalu ,dł 5 cm ,waga 100 gr. Proszę o pomoc w identyfikacji czy ktoś widział takie coś, wyszło na polu,nie wygląda jak część oderwana od maszyny rolniczej.Pozdrawiam
cezar81 Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 Witam.Ciężki kawałek metalu ,dł 5 cm ,waga 100 gr. Proszę o pomoc w identyfikacji czy ktoś widział takie coś, wyszło na polu,nie wygląda jak część oderwana od maszyny rolniczej.Pozdrawiam
excavator Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Zęby w koparkach są zazwyczaj płaskie na końcach. Bardziej obstawiałbym na element od maszyny rolniczej np, brona lub lub jakiś wyorak.
cezar81 Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 U rodziny i znajomych z różnych wiosek po sadkach rdzewieją jeszcze różne poniemieckie brony,pługi,grabiarki,kosiarki jak i popegeerowskie maszyny rolnicze siewniki talerzówki?itd.Ale podobieństwa nie widać,może jeszcze ktoś coś podpowie.
Mj Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 http://www.colchestertreasurehunting.co.uk/B/buttonsdress.htmtak jak pisali moi poprzednicy jest to brązowa stopka od średniowiecznego kociołka, sagana itp. Znalazłem bardzo podobną na zamieszczonej stronie, ale nie pamiętam dokładnie gdzie bo jest ona bardzo rozległa więc będziesz musiał poświęcić sporo czasu. Ale warto. Owocnych poszukiwań. Zdrów.
sonicsquad Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Wpisz w google: bronze tripod cauldron leg. Może trafisz podobne...np: http://www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=4938802
sowiejskij Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Nie zapędzajcie się z tym średniowieczem, takie trygle produkowano do 18 wieku.
cezar81 Napisano 28 Marzec 2012 Autor Napisano 28 Marzec 2012 Witam.Dzięki za właściwy trop, faktycznie to jest noga ;-).Pozdrawiam.
m4sherman Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 Dobra myśl jeśli chodzi o naczynie, i to może być trop; jeszcze nie widziałem mosiężnych/brązowych zębów tudzież lemieszy w pługach bądź bronach.
saperfts Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 przedewszystkim w bronach nie stosowano zebow z brazu, musialy byc mocne i przynajmniej te 10-15cm miec. maszyny rolnicze odpadaja. wg mnie jakas figurka lub naczynie
HASAG40 Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 witam akurat tak się składa że ja trafiłem niemal identyczny przedmiot na 100% jest to brąz gdzieś to zawieruszyłem patyna konkretna" identycznie obłamany napewno jest to wiekowy przedmiot na 100% średniowiecze a nawet wcześniej rzym?kolega vonbromberg trafił w dziesiątkę noga,stopka od jakiegoś naczynka kociołek lub inny garniec:-)pozdrawiam
Pytanie
cezar81
Witam.
Ciężki kawałek metalu ,dł 5 cm ,waga 100 gr. Proszę o pomoc w identyfikacji czy ktoś widział takie coś, wyszło na polu,nie wygląda jak część oderwana od maszyny rolniczej.
Pozdrawiam
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.