krystek_19 Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 Proszę kolegów o napisanie mi co muszę zrobić żeby być w pełni legalnym poszukiwaczem i żeby władza nie miała się do mnie o co czepiać. Żeby wszystko było zgodne w świetle prawa ITP. Dziękuję z góry za odpowiedzi. ;)
patton12 Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Ekhm ekhm, a w tym kraju można coś w ogóle legalnie robić???
krystek_19 Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 Heh. Żarty żartami, proszę o jakieś konkretne informację. ;)
patton12 Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Dokładnie się nie znam, ale wiem jedno-to jest droga przez mękę. Ale dla chcącego nic trudnego, także jak się pomęczysz to ci prawie na pewno uda.
sonicsquad Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Najlepiej to chyba skończyć studia z zakresu archeologii. Potem możesz kopać ile dusza wlezie... Zawsze możesz się wytłumaczyć jak cię złapią że jesteś grzebologiem... ;)
WykoP2411+ Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Było wałkowane wiele razy na forum. Wszyscy doszli do wniosku że lepiej chodzić jak dotychczas.Kolega pewnie od niedawna ma przygodę z wykrywką bo zaobserwowałem napady legalności:),z czasem te napady trwale ustępują:) Tak lepiej i bezpieczniej.Pzdr.
krystek_19 Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 No ok, a co gdy ktoś mnie złapie jak bede kopał? I co mogę mieć w domu w kolekcji? Jak przyjadą niebiescy to wszystko zabiorą...
DOMILUD PL Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Chłopie zależy co będziesz kopał i gdzie.Jak będziesz kopał niewybuchy i tym podobne świństwa, jak będziesz kopał na stanowiskach archeo, jak będziesz kopał na prywatnych działkach i poletkach bez pozwolenia właściciela - to oczywiste, że możesz mieć kłopoty.Dokładne przeciwieństwa powyższego nie grożą w zasadzie niczym i nie popadaj w paranoję.Żeby złapali, udowodnili i skazali musi być naprawdę powód jak wynika zresztą z niektórych wątków z forum. Poza tym zdobądź się na odrobinę wysiłku i zapoznaj się z dwoma aktami prawnymi:1. Ustawa o broni i amunicji2. Ustawa o ochronie zabytków
WykoP2411+ Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Po prostu się nie wychylaj a po legalnych poszukiwaniach myślisz że unikniesz wizyty? Wszystko co znajdziesz legalnie z papierami MUSISZ ODDAĆ,jeśli nie to przy najbliższej wizycie pomogą ci w tym. Po wtóre możesz szukać meteorytów,kluczy od chaty,obrączki itp.Jak nie znajdą przy tobie fantów to mogą ci skoczyć bo z wykrywaczem w ręku możesz nawet pod komendą stać,posiadanie tegoż jak i spacer z nim są legalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.