Krychus Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 Witam serdecznie!Wykopałem dzisiaj taką oto monetkę. Przejrzałem wiele sklepów numizmatycznych i nie mogę znaleźć takiego wzoru. Proszę o identyfikację lub jakąkolwiek informację o tej monetce. Awers wygląda normalnie...
Krychus Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 Ale rewers...Z góry dzięki za jakiekolwiek info.Pozdrawiam, K.
Krychus Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 Grubość tej monetki pomimo wycięć wydaje się być w porównaniu do innych połówek taka sama. Żeby dokładnie zatrzeć orła, które posiadają chyba wszystkie połówki z tego roku i nie tylko, trzeba by ściągnąć dużo materiału - z monety zrobiła by się dosłownie żyleta". A tu bardzo ciekawa sprawa, gdyż jak już pisałem grubość została zachowana, natomiast po głębszym przyglądnięciu się jej powierzchni nie widać śladów po wcześniejszym wzorze. Pierwszy raz w życiu czuję się, jakbym posiadał monetę rzadkości R* - zobaczymy, jak długo, bo może ktoś kiedyś znajdzie taki wzór... Pozdrawiam, K.PS: Czy mogło być to coś w rodzaju monety próbnej? Ale z drugiej strony to 1906, takie monetki już od połowy XIX wieku bito (a nawet i wcześniej) - dlatego niezbyt podchodzi mi tu zmiana stempla na tak odbiegający wzór od orła...
Krychus Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 'ze względu na porysowanie i zadrapania doszedłem do wniosku że ktoś musiał skrobać czy szlifować orła' Tu na tej fotce jakby ich mniej? Rozumiesz - gra światła". Nie mam odpowiedniego oświetlenia - i sprzętu - żeby dokładnie sfotografować powierzchnię. Jutro przy świetle dziennym zrobię dokładne fotki. Z jednej strony też moja mała wina czyszczenia ;) Ja także niczego nie przesądzam. Wszystko jest możliwe. Ale jak twierdzisz, poczekajmy... Pozdrawiam, K.
jarzabek Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 jaką grubosc ma twoja moneta ?z tego co widać, po bokach było cos przylutowane. podejrzewam ze obrączka a całość stanowiła swoisty sygnet. wysoka proba srebra specyficzne profilowanie pd palec". zreszta wiele monet srebrnych przerabiano na bizuterie : wisiorki, bransoletki itp - więc czemu nie na sygnet z własnymi inicjałami ?
jarzabek Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 zeby nie być gołosłownym, przykladhttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=398500
Krychus Napisano 16 Marzec 2012 Autor Napisano 16 Marzec 2012 jarzabek - tak!!! To raczej będzie to. Faktycznie, gdyby się lepiej przyjrzeć, po bokach są króciutkie uszy". Dziękuję ślicznie i pozdrawiam, K.
jarzabek Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 można w necie inne przykłady znalezćmoże jeszcze takihttp://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?p=4155&sid=06308d9755402a61813a67fcf9024cf3pozdrowionkaaha bardziej sygnet dla faceta. kobiety chyba raczej nie nisiły takiej biżuterii z inicjałami
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.