Skocz do zawartości

1/2 Mark1906 - DM?

Krychus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

Wykopałem dzisiaj taką oto monetkę. Przejrzałem wiele sklepów numizmatycznych i nie mogę znaleźć takiego wzoru. Proszę o identyfikację lub jakąkolwiek informację o tej monetce.

Awers wygląda normalnie...

Napisano
Grubość tej monetki pomimo wycięć wydaje się być w porównaniu do innych połówek taka sama. Żeby dokładnie zatrzeć orła, które posiadają chyba wszystkie połówki z tego roku i nie tylko, trzeba by ściągnąć dużo materiału - z monety zrobiła by się dosłownie żyleta". A tu bardzo ciekawa sprawa, gdyż jak już pisałem grubość została zachowana, natomiast po głębszym przyglądnięciu się jej powierzchni nie widać śladów po wcześniejszym wzorze.

Pierwszy raz w życiu czuję się, jakbym posiadał monetę rzadkości R* - zobaczymy, jak długo, bo może ktoś kiedyś znajdzie taki wzór...

Pozdrawiam, K.

PS: Czy mogło być to coś w rodzaju monety próbnej? Ale z drugiej strony to 1906, takie monetki już od połowy XIX wieku bito (a nawet i wcześniej) - dlatego niezbyt podchodzi mi tu zmiana stempla na tak odbiegający wzór od orła...
Napisano

'ze względu na porysowanie i zadrapania doszedłem do wniosku że ktoś musiał skrobać czy szlifować orła'

Tu na tej fotce jakby ich mniej? Rozumiesz - gra światła". Nie mam odpowiedniego oświetlenia - i sprzętu - żeby dokładnie sfotografować powierzchnię. Jutro przy świetle dziennym zrobię dokładne fotki. Z jednej strony też moja mała wina czyszczenia ;)

Ja także niczego nie przesądzam. Wszystko jest możliwe. Ale jak twierdzisz, poczekajmy...

Pozdrawiam, K.

Napisano
jaką grubosc ma twoja moneta ?

z tego co widać, po bokach było cos przylutowane. podejrzewam ze obrączka a całość stanowiła swoisty sygnet. wysoka proba srebra specyficzne profilowanie pd palec". zreszta wiele monet srebrnych przerabiano na bizuterie : wisiorki, bransoletki itp - więc czemu nie na sygnet z własnymi inicjałami ?
Napisano
jarzabek - tak!!! To raczej będzie to. Faktycznie, gdyby się lepiej przyjrzeć, po bokach są króciutkie uszy".

Dziękuję ślicznie i pozdrawiam, K.
Napisano
można w necie inne przykłady znalezć
może jeszcze taki

http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?p=4155&sid=06308d9755402a61813a67fcf9024cf3

pozdrowionka

aha bardziej sygnet dla faceta. kobiety chyba raczej nie nisiły takiej biżuterii z inicjałami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie