Skocz do zawartości
  • 0

Zadziwiająca łuska z papierkiem w środku.

sowiejskij

Pytanie

Napisano

Ryc.1 Znalazłem niemiecką łuskę od mausera, a w środku niespodzianka- papierek złożony w harmonijkę. Zaraz po wyjęciu z gleby były widoczne ślady napisu ołówkiem, niestety, po wysuszeniu napis stał się niewidoczny, a papier się rozpadł. Czy ktoś wie, czemu służyło to dziwadło?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mylisz się Wykop, znalazłem tę łuskę w lesie bardzo daleko od domu, na miejscu jedynie lekko wyciągnąłem tę harmonijkę i zauważyłem delikatne kreseczki liter jakby nakreślone ołówkiem (miałem wrażenie że to niemieckie pismo typu suetterlin). Zanim jednak doszedłem do domu po kilku godzinach, okazało się że papier stracił większą część wilgoci i rozsypał się, a napis stał się absolutnie niewidoczny. Bardzo żałuję, że nie udało się zachować tej ciekawej pamiątki, ale doprawdy nie wiem co należało zrobić, by papier nie uległ gwałtownej destrukcji.
Napisano
okazało się że papier stracił większą część wilgoci i rozsypał się, a napis stał się absolutnie niewidoczny"

Wystarczyło zapobiec gwałtownemu wyschnięciu i włożyć całość w torebkę foliową.
Napisano

Ryc.1 Znalazłem niemiecką łuskę od mausera, a w środku niespodzianka- papierek złożony w harmonijkę. Zaraz po wyjęciu z gleby były widoczne ślady napisu ołówkiem, niestety, po wysuszeniu napis stał się niewidoczny, a papier się rozpadł. Czy ktoś wie, czemu służyło to dziwadło?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie