Skocz do zawartości

Robur 4x4 w Wojsku Polskim

husky1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Silnik Robura - chłodzenie 4 cylindrowego silnika poprzez wentylator obudowany osłonami, u góry widoczna prądnica napędzana paskiem klinowym, koło pasowe wału korbowego napędza wentylator podwójnymi paskami, widoczny napinacz, rozrusznik, miska olejowa użebrowana dla lepszego odprowadzenia ciepła

Napisano

Silnik Robura - Tłok i cylinder - były zamontowane 4 cylindry, każdy zamocowany na długich 4 śrubach dwustronnych/ ja pisałem wyżej, taki komplet wymieniałem w Roburze, który uległ awarii za Bolesławcem , podczas przejazdu kolumny ,,Roburów i IF,, do CCCP w lata 90-tych.

Napisano

Silnik Robura - widok na wentylator, każdy cylinder użebrowany / najgorzej miał 4 cylinder, słabsze chłodzenie, widoczny przyrząd zaciskający pierścienie, w celu łatwego wprowadzenia tłoka do cylindra, uszczelnienie cylindra w bloku - ważna jest uszczelka miedziana, widoczne śruby dwustronne /szpilki/.
W samochodach Robur stosowane były również silniki zasilane na olej napędowy - o tym następnym razem.

Napisano

W 1986r.- Jelczańskie Zakłady Samochodowe zorganizowały I /i następne/ Rajd Samochodów Ciężarowych we Wrocławiu. Start odbył się na Placu przed Halą Ludową /ówczesna nazwa/ - wyjazd w kierunku na Poznań, trasa przebiegała na poligonie Wyższej Oficerskiej Szkoły Wojsk Inżynieryjnych. W Rajdzie wystartowały samochody ciężarowe: Kamazy, Tatry, Robur 4x4-1szt., Robury 4x2 -3szt., Stary 4x2, Stary 6x6, Tarpany /wersja z blokadą tylnego mostu napędowego, Uzay, 3 Willysy, oczywiście Jelcze /różne wersje, próbne wersje z napędem przednim/ i moja Amfibia Gaz 46 Maw
W Parku maszyn widoczny Robur 4x2

Napisano

Jelczański Rajd Samochodów Ciężarowych - 1986r.
Na pierwszym planie widoczny inny Robur 4x2 /proszę zwrócić uwagę na tylny most, założone są koła o bieżniku terenowym z Robura 4x4

Dodge52

Napisano

Witam.
Kolejnego Robura 4x4 służącego w LWP odnalazłem na płd.-zach. Polski. Na załączonym zdjęciu na drugim planie widać ww. Robura służacego w JW 2751 Brzeg (dokładnie : dużyna łączności pldow 21bsap 10DPanc). Zdjęcie z 1969 r. Samochód służył do transportu sprzętu łączności. W ww. jednostce służył tylko jeden Robur. Jak w powyższych postach tak i ten miał negatywną ocenę użytkowników ze względu na duże kołysanie się na nierównościach terenu. Informacja z pierwszej ręki gdyż dowódcą pldow był wówczas mój ojciec.

Napisano
Witam!!! Z rozmowy z moim Ojcem ponad 32 lata służby w różnych jednostkach do 1998 roku wynika że w Brzegu było więcej Roburów, mieli je także w tzw. DARZE" ( DAR - Dywizjon Artylerii Rakietowej - wyrzutnie BM-21 Grad ) gdzie służył, i nie były one nośnikiem wyrzutni bo te były głównie na uralach tylko służyły do transportu amunicji, Tato także wspomina o ich wywrotności. Tato pamięta je także z Ostrowa Wielkopolskiego gdzie rozpoczął swoją przygodę z wojskiem w 9 Ośrodeku Szkolenia Specjalistów Czołgowych-z podoficerską szkołą zawodową wojsk pancernych.
Napisano
Uprzejmie informuję że w swoim poście piszę jedynie o Roburze z JW 2751 a nie samochodach służących w DAR, JW 2697 czy SChWInż które stacjonowały bądź stacjonują w Brzegu.
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam,
W 1975r. ukazała się książka ,,Kolekcja samochodów,, - jest tam opisanych wiele samochodów terenowych używanych na polskich drogach i wojsku, jest też ,,Robur 4x4,,
Krótki opis pojazdu i dane techniczne.

Napisano

,,Robur,, 4x4 - stosowane były różne rodzaje ogumienia /jodełka, kartoflak, na zdjęciu opony militarne - na wzór USA/
Niżej dane techniczne pojazdu.

Napisano

W piśmie ,,OFF-ROAD,, z 2000r. jest artykuł o tym jedynym ,,Roburze,,4x4 w wersji sanitarnej, przekazany w darze przez stronę niemiecką uczelni w Krakowie /nr.rej KKS 6591/ . Pojazd pochodzi z zasobów po byłej armii NRD.
Czy ktoś zna dalsze losy tego pojazdu ?
Tytuł już sam coś mówi !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie