antony89 Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 Proszę o dokładną identyfikację przedmiotu z góry dziękuję i pozdrawiam.
antony89 Napisano 27 Marzec 2012 Autor Napisano 27 Marzec 2012 ahaa i wew.torby żadnych przegródek nie ma
antony89 Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 Proszę o dokładną identyfikację przedmiotu z góry dziękuję i pozdrawiam.
Michal_kochanek Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Moj bład- nie ma zdjęcia pokazujacego tyłu przedmiotu więc stwierdzić żle stwierdziłem.Daj zdjęcie tyłu, to wtedy może to coś pomoże w identyfikacji.
antony89 Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 z tyłu widać tylko ślady po wyciętych paskach tak nic po za tym.
Tomasz70 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Wygląda na drugowojenny ekwipunek któregoś z państw Commonwealth'u (W.Brytania, Kanada, Australia...). Trudno mi jednak bez wymiarów określić, czy to był plecak (Backpack), chlebak (Haversack), czy torba medyczna. W tym egzemplarzu widzę troche odstępstw od standardów (np. wszyte taśmy na przodzie pod klamerkami - to nie występowało w żadnym standardzie, podobnie jak resztki taśm z tyłu na dole, brak śladów z boku po odpruciu zaczepów w przypadku chlebaka, brak śladów po zaczepach z tyłu u góry w przypadku plecaka, brak śladów po taśmie nośnej z tyłu w przypadku torby medycznej).Kolor jest zapewne konsekwencją adaptacji dla potrzeb powojennych (wtórnie barwienie) - być może na wewnętrznej stronie klapy, pod obramowaniem u góry, prześwituje nazwa producenta i data produkcji...
antony89 Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 ciekawe,ale niestety wew.torby nie ma żadnych bić:(
antony89 Napisano 17 Marzec 2012 Autor Napisano 17 Marzec 2012 to jak pomoże ktoś w rozszyfrowaniu zagadki??:)
Tomasz70 Napisano 28 Marzec 2012 Napisano 28 Marzec 2012 Wymiary zbliżone do standardowego II-go wojennego, brytyjskiego Haversack'a (obmiar mojego egzemplarza wykazuje wahania rzędu 0,5 cm).Na kształcie i wymiarach podobieństwa niestety się kończą.
mietek Napisano 17 Marzec 2012 Napisano 17 Marzec 2012 Daj zdjecie srodka, czy byly przegrody.Zaznacz tez na fotce w ktorych miejscach sa slady po szwach i paskach.
Pytanie
antony89
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.