medvil Napisano 7 Marzec 2012 Autor Napisano 7 Marzec 2012 witam prosze o wszelkie info na temat tego futerału jakie lata i kraj z góry dzięki
Tomasz70 Napisano 28 Marzec 2012 Napisano 28 Marzec 2012 Fakt. Średnica odcisków na pokrywce jest zbyt duża, żeby tam się wcisnęła lornetka pryzmatyczna (chyba, że jakieś wielkie cudo z okularami pryzmatycznymi i zachowaniem proporcji w osi obu oczu). Zgadzam się z opinią Mietka, że najbardziej prawdopodobna jest l.niepryzmatyczna.Pozdrawiam.
medvil Napisano 7 Marzec 2012 Autor Napisano 7 Marzec 2012 witam prosze o wszelkie info na temat tego futerału jakie lata i kraj z góry dzięki
UBOOT321 Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Postaram się na dniach załączyć foto pełnego futerału wraz z lornetką oraz wyposażeniem. We wnętrzu powinny być trzy zakładki zawierające dwa filtry oraz zastępczy okular. Pozdrawiam.
UBOOT321 Napisano 27 Marzec 2012 Napisano 27 Marzec 2012 11,Wewnątrz trzy komory zawierające dwa filtry oraz zapasowy okular
UBOOT321 Napisano 27 Marzec 2012 Napisano 27 Marzec 2012 12. Pochodzi to prawdopodobnie wszytko z około 1965r. Zdobyłem to w Posterunku Policji. Z tego co się orientuję to są jeszcze na wyposażeniu niektórych z nich. Pozdrawiam mam nadzieję że pomogłem.
SHarky Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Jestem pewien, że to produkcja radziecka, najprawdopodobniej wojenna. Kiedyś na forum pojawił się bardzo podobny, jednak pokrycie było ciemniejsze, nowsze, a produkcja była już powojenna... Wnioskuję ID po zaczepie górnego przykrycia.pozdrawiam
Tomasz70 Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Mietek,na pierwszym zdjęciu widać dwa otwory na futerale, tak jakby kiedyś były tam wkręcane śruby do mocowania klocków - nie ma więc 100% pewności, że była to lornetka niepryzmatyczna.Pozdrawiam.
mietek Napisano 27 Marzec 2012 Napisano 27 Marzec 2012 Tomasz70 - popatrz na ksztalt obu futeralow jakie sa w tym watku. Patzac od gory:- ksztalt owalny, na 90% Galileusza, niepryzmatyk- ksztalt nerkowy, na 99% pryzmatykWczesne niepryzmatyczne moga miec owalne futeraly, ale tutaj nie widze sladow po odcisnietych malych soczewkach niepryzmatyka.
mietek Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Czy sa jakies sygnowania na zatrzasku?Futeral jest w przekroju owalny. Co wskazuje na lornetke niepryzmatycznaa (Gallileusza), podobnie brak w srodku klockow jakie sa w futeralach na lornetki pryzmatyczne.Obstawiam wiec lornetki niepryzmatyczne, produkcja przed 2 wojna.Tutaj, w galerii, sa rozne futeraly: http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,lornetki-brytyjskie,4963
Tomasz70 Napisano 28 Marzec 2012 Napisano 28 Marzec 2012 Odciśnięte ślady nie mogły się zachowac, bo całe dno jest wytarte (brakuje wyściółki). A co najciekawsze, wytarcia są największe w miejscu w którym klasyczna lornetka pryzmatyczna dotyka pokrowca soczekwami.
Pytanie
medvil
z góry dzięki
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.