Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka instruktora spadochronowego ZSRR

komunacccp

Pytanie

Napisano

Witam

Mam pytanie co oznacza 25 na przywieszce" odznaki instruktora spadochronowego ZSRR? Z tego co się orientuje 500 to ilość skoków, a wzór odznaki został wprowadzony ok 1968 roku.
Jakbym się mylił to proszę mnie poprawić.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Czy te odznaki były numerowane to jest pewne?
Polskie gapy były numerowane ale do którego roku to nie pamiętam.
Moja jest bez numeru mam tylko legitymacje numerowaną.
Pozdrawiam.
Napisano

Witam

Mam pytanie co oznacza 25 na przywieszce" odznaki instruktora spadochronowego ZSRR? Z tego co się orientuje 500 to ilość skoków, a wzór odznaki został wprowadzony ok 1968 roku.
Jakbym się mylił to proszę mnie poprawić.

Napisano
Tak chodzi o tą stronkę.
Myślę że ona wszystko wyjaśnia np:500 na odznace plus na przywieszcze" ilość do 99 skoków bo na odznace są setki.
Pozdrawiam.
Napisano
Mnie się wydaje że to jednak jest ilość skoków.
Bo jak oglaałem tą rosyjską stronkę wydaje się że te blaski sa do wymiany tak jak w nasych gapach" ciekawe czy w innych armiach stosuje się wkładki wymienne.
Napisano
może to oznacza 500 + 25 skoków i dopiero jak na przywieszce" będzie kolejne 100 skoków to wtedy się wymienia z 500 na 600? Nie wiem po prostu tak mi się skojarzyło.
Napisano
W WP jest tak 7 skoków nastepnie 15 25 50 75 100 i tak dalej.
A u nich może być całkiem inaczej ta zawieszka" to pewno liczba skoków a to 500?.
Pozdrawiam.
Napisano
Wejdz sobie na Google wbij hasło Odznaki spadochronowe rosyjskie.
Trzecie hasło od góry Odznaka spaochronowa wojsk powietrzno-desantowych jest tam opis tej twojej odznaki napisz czy o to ci chodziło.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam
Podepnę się do tematu .Posiadam odznakę skoczka wz.1931 r.
W opisie wyczytałem , że ten wzór obowiązywał do 1936r. a odznaki były numerowane . I tu mam pytanie . Gdzie ten numer powinien być ? Na mojej nic nie znalazłem .
Pozdrawiam
-woojec -

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie