Skocz do zawartości

Co się działo pod Odrzywołem 8 września 1939?

trufelhunter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Interesują mnie wydarzenia w Odrzywole w dniu 8 września 1939, pomiedzy godzinami 12 a 24. Jestem po lekturze podstawowej dostępnej literatury (PSZty, Armia Prusy", 43,44,45 pp, Szubański), jednak po zapoznaniu się z tymi pozycjami odczuwam lekki niedosyt pomieszany z niepokojem. Mam wrażenie, że nie wszystkie relacje i szczątkowe dokumenty, na których bazują te książki, zostały należycie zweryfikowane. Z tego powodu interesuję mnie mniej znane relacje, niepublikowane informacje, ploty oraz Wasze przemyślenia w tej materii.

Zgodnie z relacją kpt. Kossobudzkiego z 1 batalionu czołgów lekkiech przejeżdżał on ze swoją kompanią ok. godziny 22-23 przez Odrzywół, podobnie kompania techniczna. A Drzewiczkę pokonali w bród, gdyż most był zniszczony.

Moja teoria jest taka. Niemcy podeszli pod Odrzywół ok. południa 8 września. Do zmierzchu, po walkach, zajęli całe miasto i uchwycili most (nietknięty). Czyżby potem Niemcy opuścili miasto? I kto wysadził most? Jeśli wysadził?

Pytania, pytania, pytania ....

pozdrawiam,

Mariusz
Napisano

Swego czasu będąc przy moście na Drzewiczce spotkaliśmy z kolegą miejscowych i jak zawsze w podobnych przypadkach zagailiśmy o historię... W trakcie rozmowy szczęka opadała mi coraz bardziej. Człowiek z którym rozmawialiśmy znał historię wrześniowych dni Odrzywołu w takich, szczegółach, że musiał studiować i książki i inne źródła dotyczące tematu.
Niestety zapisany nr telefonu zaginął wraz z wymianą aparatu, ale myślę, że bym trafił do niego.
Z moich bytności w tamtych okolicach mogę powiedzieć, że dużo łusek niemieckich z września i groszki wychodzi na zaznaczonym obszarze. Z tego co wiem odziały 1 bat. cz. lek. operowały od strony Opoczna. Możliwe, że obawiano się iż miasto jest już zajęte i po potyczkach postanowiono forsować Drzewiczkę w bród.
Przy bytności postaram się skontaktować z owym człowiekiem.

Napisano
Martian,

Bardzo dziękuję za odpowiedź i infomrację - o to właśnie szło! Polecam się łaskawej pamięci, jesli będzie trzeba to mogę w week-end pojechać do Odrzywołu, w ramach marcowej majówki.

Pogodzenie polskiej relacji i niemieckich dokumentów jest możliwe tylko w przypadku, jeśli Niemcy po zajęciu miasta późnym popołudniem opóścili je we wczesnych godzinach nocnych. I wtedy faktycznie nasz oddział mógł przez Odrzywół przejechać.

To jednak nie załatwia kwestii mostu, który jeszcze o 17:00 (a może i o 19:00) stał, a o 22:30 już nie. Kto go wysadził? Jesli go wysadził? To powinien Twój odrzywolski" kontakt wiedzieć.

Dziękuję i pozdrawiam.

Mariusz
Napisano
W przypadku Odrzywołu trzeba brać pod uwagę to, że szlaki styczniowego odwrotu Wehrmachtu pokrywały się ze szlakami wrześniowego odwrotu WP - łuski i groszki" mogą w takim wypadku nieźle namieszać ;)
Napisano
I jeszcze dwie uwagi:

1) Twoje miejsce łuskowe" jest dla mnie zaskoczeniem - prędzej bym się spodziewał czegoś w okolicach mostu. Byc może pochodzą z innej im prezy niż ta, która miała miejsce po południu 8 września.
2) Jest opcja, która może wyjasnić kwestię zniszczonej przeprawy. Kossobudzki wspominając o zniszczonym moście nie musiał wcale mieć na myśli mostu na Drzewiczce (ul. Warszawska), a o mostku na jej dopływie (ul. Opoczyńska). Zresztą od strony Drzewicy właśnie nadjeżdżali. Nie wspominam juz o tym, że o ile przeprawę w bród w nocy ponad dwudziestu czołgów i kompanii technicznej przez dopływ Drzewiczki jestem sobie w stanie jeszcze wyobrazić, o tyle przez samą Drzewiczkę już nie. Rzeczka może bardzo głęboka nie jest, ale dość wartko sobie płynie, a i brzegi też nie są specjalnie przyjazne.
Napisano
łuski z biciami z lat 30- tych a z tego miejsca podobno ostrzeliwano wierzę kościoła gdzie miał się mieścić punkt obserwacyjny. Tak przynajmniej inni pytani o tym mówili. Zaznaczony obszar to pagórek z doskonałym widokiem na pł. część miasteczka i sam kościół.
Napisano
Nie neguję, pewnie tak było. Ale łuski z lat 30-tych to jednak słaba przesłanka.

Myślę, że pomogła by lektura źródeł niemieckich. W Odrzywole walczyli z naszymi m.in. żołnierze 13 PArt. i 93 pp (zmot.) z 13 DP (zmot.) Sądzę, że ta pozycja byłaby ciekawa:
Dieter Hoffmann, Die Magdeburger Division - Zur Geschichte der 13. Infanterie- und 13. Panzer-Division 1935 - 1945", wyd. Buch- und Offsetdruckerei Max Schlutius, Magdeburg 1999.
Napisano
A co powiecie o Lesie Brudzewice i opisywanym w literaturze zesrodkowaniu bodajze czesci 13 DP?

Czy ktos moze penetrowal wlasnie las w okolicy Ossy w kierunku na Brudzewice - bo mialem okazje byc tam kiedys , niestety tylko przejazdem i las wzdluz drogi sprawia wrazenie zdecydowanie powojennego.

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie