Skocz do zawartości

Hs-3 cewka 37cm - jak z drobnicą i pozycjonowaniem?

test_m4a1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Niedawno kupiłem cewke 37cm do mojego smętka. Dotychczas chodziłem na 20cm tylko i łapałem tym łuski itd czyli typową militarkę ale po przejściu na większą cewkę wychodzi jej jakoś mniej. Chodzi mi tutaj po mniejsza militarkę typu właśnie łuski, klamry, odznaki. Co prawda byłem dopiero raz z nową lecz w miejscu gdzie łusek standardowo wychodziło o wiele wiele więcej.

Moje pytanie to czy większa cewka to automatycznie mniej mniejszych znalezisk? Dodam że chodzę na dyskryminacji 2-2.5.

Moje drugie pytanie to pozycjonowanie. Z takim talerzem trudniej już zlokalizować łuskę niż mniejszą cewką. Są jakieś patenty wynalezione przez użytkowników na łatwiejsze pozycjonowanie?

I 3 pytanie. Czy większa cewka to automatycznie większy zasięg a boki" wykrywacza?

pozdrawiam!
Napisano
Przy użyciu cewki 37 możliwe jest, że drobne przedmioty typu monety mogą być słabo sygnalizowane lub nawet omijane przy szybszym przemiataniu, ale przy klamrach to nie grozi.
Duża cewka nie jest do szukania pierdół wiec trzeba się uczulić na trudniejsze zlokalizowanie celu.
Przy większej cewce zasięg na boki również się zwiększa.
Napisano
większa cewka w tym wykrywaczu to mniejsza czułość na drobnicę(powiedzmy że drobnicę mniejszą niż łuski) łuski powinien Ci łapać tak samo,nawet głębiej.
ad2.pozycjonowanie w statykach lub pi. jest wystarczająco dobre na łuskę.zawsze w tolerancji szerokości łopaty ;)zawsze środek
ad3.większa cewka to niemal zawsze większy zasięg,niestety nie na boki,ale w stożek do środka cewki.(cewkiDD głębsze na całej szerokości)
Napisano
Myślicie że np połowę nieśmiertelnika mi pokaże? Zastanawiam się od jakiej wielkości będzie mi łapał sygnał i na jakiej dyskryminacji śmigać. Na cewce 20cm było to ok 2.5 i łapało od łusek w górę.

To jak z tym zasięgiem na boki? Wsze opinie są dość sprzeczne na ten temat a nie ukrywam że to wazne pytanie :)

w ad. 2 było skierowane przede wszystkim do użytkowników Hs-3 czy mają jakieś swoje indywidualne metody dokładniejszego pozycjonowania. Ja sam zawsze po złapaniu sygnału podnosiłem cewke na ok 40cm nad ziemią i przy złapaniu sygnału na tej wysokości mniej wiecej zawsze trafiałem w cel" ;)
Napisano
Podobnie jak w midasie,na dużej cewce 37 drobne przedmioty są często pomijane.Warto dodać że mała cewka też wyłapie głębokie żelastwo.Ja na cewce 24cm wyciągnąłem pusty kielich z panzerfausta z ok 1,2-1,3m.Myślę że do zwykłych poszukiwań mała cewka jest wystarczająca.Cewkę 37 zostaw sobie na głębokaśne zasypane okopy i na depozyty opolszczyzny ;)
Pzdr.
Napisano
żadnych konkretnych rzeczowych informacji tam nie ma :) czytałem kiedyś ten wątek.Początkujący Smętkowcy nie znajdą tam porad,ustawień i złotych rad jak go ogarnąć,tylko szyderstwa,ceny,i kilka nieprzydatnych postów. 5minut w googlach da większe rezultaty :)
Napisano
Zgadzam sie z maślaną, czytalem ten artykuł a tego czego tam nie znalazłem, zawarłem tu :)

Wykop - sam latam na smętku 2 rok ale na cewce 20cm i właśnie dlatego kupiłem tą ponieważ 20 była niewystarczająca, wahałem sie nad 25 ale po przeczytaniu paru artykułów zdecydowałem sie na 37.

Właśnie, drobne przedmioty, chodzi mi tylko o ustalenie jak drobne. Jeżeli łuski i przedmioty podobne będzie pokazywał tak jak 20cm to ok :)
Napisano
kolego test_m4a1 mozesz mi powiedziec jak ustawic smętka na cewce 20 zeby łapał monetki albo jakąs inna drobnice??
Napisano
Skoro w podanym przez Hebdę temacie nie ma porad i ustawień to proszę napisz lepszy poradnik. Z chęcią poczytamy.
Łatwo krytykować samemu nic nie robiąc.
Napisano
,,Właśnie, drobne przedmioty, chodzi mi
tylko o ustalenie jak drobne. Jeżeli łuski i
przedmioty podobne będzie pokazywał
tak jak 20cm to ok :),,
Łuski będzie pokazywał bez zmian a nawet głębiej- to zalivzam do plusów
Na łuskę będziesz kopał większy dół a i żeby ,,pomacać,,cewką w dołku z automatu musisz kopać większą jamę aby cewka wlazła w dziurę- to zaliczam do minusów.
Generalnie trochę więcej kopania i pewnie monetek mniej.
Pzdr
Napisano
paweł888 - uspokój się... kolega maślana tylko napisał że temat nie zawiera odp na te pytania które tutaj postawiłem, nikt tu nikogo nie krytykuje a juz tym bardziej użytkownika Hebda za chęc pomocy czyli wklejenie linka :)

Damo90 - z moich doświadczeń ze smętkiem i cewką 20cm moge powiedzieć że wszystkie monetki które namierzyłem były na ustawieniu max. 2 na dyskryminacji. Dodam że 90% tych monet była dośc płytko + chodziłem na słuchawkach. Rekord to bodaj 10 fenigów z 1941 na 15cm w okopie :)
Napisano
Kolego Hebda, w wątku który podałeś napisałeś że masz cewke 37cm do smętka - mógłbyś napisać o jakichś swoich spostrzeżeniach lub wskazówkach jak się nią posługiwac w porównaniu do 20cm? :)
Napisano
Witam czytam ten post i takie mam spostrzeżenia że posiadaczy Hs-3 jest wielu lecz nikt nie podaje ustawień na małą cewkę 20 cm do Hs-3 na drobnice bo.....? prawdopodobnie nie ma takich ustawień idealnych , nie chcę sie wypowiadać jako expert Hs-3 bo miałem go raptem około pół roku i wiem że ten wykrywacz nie jest przeznaczony do szukania drobnych przedmiotów kolorowych to wykrywacz na dużego zierza i moim zdaniem bez sęsu jest kupowanie mniejszej cewki niż 30 cm do Hs-3 zasięgi są podane na youTube i zrobione są testy i Hs-3 nawt na cewce 37 cm blado wygląda z zasięgami na monetki. Więc moje zdanie jest takie wykrywacz super na grubego zwierza na cewce 30 i 37 cm , ale na kolor to lepiej sprzedać cewkę 20 i 25 cm i kupić sobie np Ace lub coś na drobnice tryb dynamiczny w Hs-3 jest kiepski a na nim powinieneś szukać monet. Nie tędy droga Hs-3 nie nadaje się na drobnice i śmiał to mówię oczywięcie można coś wydobyć nim monety lecz po co tracić nerwy , ja bym go zostawił sobie na duży złom a dokupił dynamiczny Garret Lub Minelab a zobaczysz jaka jest różnica jak można szybko i skutecznie szukać np. Monet. Moje zdanie jest takie Hs-3 nie nadaje się na drobnice szokda nerwów , jeśli się zgadzacie użytkownicy Hs-3 lub nie to odpiszcie na ten post czy mam rację czy nie bo nowi posiadacze chcą się upenić czy warto chodzić z Hs-3 na drobnice czy nie . Moje zdanie jest takie nie warto pozdrawiam Puma.
Napisano
test_m4a1- toż ja jestem chodzącą oazą spokoju ;)

Jako kilkuletni użytkownik HS-3 zgadzam się z kolegą PUMA1 jak najbardziej. Ująłeś to bardzo konkretnie i rzeczowo.
Doszedłem do takiego wniosku już jakiś czas temu i zakupiłem ACE250 co jest dość dobrym uzupełnieniem HS-3 jeżeli chodzi o drobnice.
Napisano
Zgadzam się z Wami odnośnie drobnicy :) Nie kupilem HS-3 pod drobnice, chodziło mi tylko o to od jakich przedmiotów cewka 37 łapie" :)

Sam myśle nad ACE250 jako uzupełnienie
Napisano
Chodziło mi jeszcze o jakieś wskazówki na jakiej dyskryminacji chodzić z tą cewką, porady, cokolwiek :)

Na 20cm chodzilem między 2-2.5, no ale to byla 20cm.
Napisano
Pawle, znasz może jeszcze jakiś sposób na zablokowanie cewki by nie opadała? Jak mocno bym nie zakręcil srub przy cewce to ta i tak opada...
Napisano
Gumowe podkładki- u mnie zdają rezultat przy cewce 30.
Jednak jeżeli chodzi o największą cewkę, no cóż, opadanie to tylko jedno z wielu niedogodności jakie napotykamy przy jej użytkowaniu.
Napisano
Też dokręcałem kombinerkami ale bez tych podkładek efekt jest mierny poki co, jutro pokombinuje z Twoim patentem i napisze co i jak.

Niestety też mam starszy model, rurki telepią się i lekko obracają na boki co jest irytujące niestety ;/ Przerabiałem już pęknięcie rurki w okolicach śruby ale Pan Henryk przysłał nową właśnie z tą cewką 37.

Ja robiłem to tak iż podnosiłem cewke na 40cm lub więcej (zalezało od fanta) i obniżałem tak długo aż stożek zasięgu dotykał fanta. Wadą tej metody jest podnoszenie po 2-3 całego sprzętu do góry a pomnożyć to przez ilość trafien to ręka może odpaść, tym bardziej z tą cewką która ma słuszne rozmairy...

Dzięki za rzeczową odp Hebda!
Napisano

U mnie podkładka z kawałka dętki jest pomiędzy uchwytami cewki(czerwona kreska).

To fakt,stelaż w starych smętkach to tragedia,mogłyby być grubsze rurki,myślałem nad użyciem kuli ortopedycznej.Ale do wiosny mam czas,coś wymyślę

Napisano
Hebda, chodziłeś może z 30-stką? Twoim zdaniem która cewka jest lepsza? Czytałem wiele opinii że 37 to gruba przesada i że 30 jest najlepsza. Dlugo myslałem nad 30 swoją droga...

Chcialbym też zapytac czy chodzisz na sluchawkach. Ja pare razy próbowałem ale po 20min chodzenia zawsze chowałem je do plecaka bo mnie cholera brała przez plątanie się kabla ;/

Stelaż z aluminiowej kuli brzmi interesująco, ja niestety nie posiadam takich zdolności technicznych żeby tego próbować :)
Napisano
Na 30nigdy nie łaziłem.30cm tak jak mówił Paweł i ja pisałem,nie ma tych wad co 37cm.Zasięg podobno większy,ale tak naprawdę nikt nie chodzi z miarką,nie kopie pędzelkiem,szpachelką by wiedzieć na jakiej głębokości zalega mały albo duży fant.

Chodzę tylko na słuchawkach,przejściówka na małego jack'a i zwykłe słuchawki od mp3.Sprzęt w prawej ręce,jedna słuchawka w prawym uchu.Druga jest urwana więc ucho wolne łowi ewentualnych grzybiarzy i zielonych w lesie:)

Słuchawka się przydaje,czasem coś małego jest sygnalizowane cichutkim piskiem którego gołym uchem nie wyłowisz metr od głośnika a czasem może to być coś ładnego.Poza tym nikt Cię nie słyszy..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie