ktos451 Napisano 2 Marzec 2012 Autor Share Napisano 2 Marzec 2012 Witam poszukuję wszelkich pozycji na temat walk w woj. Lubuskiem - interesują mnie najbardziej wspomnienia żołnierzy (obu stron) ale i suchą" historią nie pogardzę. A jeśli ktoś by miał na sprzedaż książki aktualnie nie do kupienia to proszę o kontakt na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 8 Marzec 2012 Autor Share Napisano 8 Marzec 2012 Nikt nie zna żadnych pozycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 8 Marzec 2012 Share Napisano 8 Marzec 2012 Mam na ksero Trzcielska Pozycja Przesłaniania.Odcinek Trzciel-Pszczew."Czabańskiego i Kandulskiego.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 11 Marzec 2012 Autor Share Napisano 11 Marzec 2012 To już jest jedna książka, postaram się zdobyć - może ktoś coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 11 Marzec 2012 Share Napisano 11 Marzec 2012 W Bestsellerze" w M-czu kupisz Widziałem Gomorę w Rokitnie" Andrzeja Chmielewskiego.Autor zamieścił w książce spisane przez siebie wspomnienia mieszkańców obecnych powiatów międzyrzeckiego i międzychodzkiego, dotyczące dramatycznych wydarzeń z przełomu stycznia i lutego 1945 r., kiedy dawną granicę polsko-niemiecką przekroczyły nacierające na Berlin oddziały radzieckie. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 11 Marzec 2012 Autor Share Napisano 11 Marzec 2012 Kolego, a mogę skąd jesteś?Ja, z M-cz'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 11 Marzec 2012 Autor Share Napisano 11 Marzec 2012 Brakło słowa wiedzieć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 11 Marzec 2012 Share Napisano 11 Marzec 2012 Z M-cza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTEKZKS Napisano 27 Marzec 2012 Share Napisano 27 Marzec 2012 Sam jestem ciekaw tych pozycji:) A jak będę w Meseritz od razu ruszam po tę pozycję:) Są tam może jeszcze jakieś inne ciekawe książki:)? Pozdrawiam z Lubniewic:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 28 Marzec 2012 Share Napisano 28 Marzec 2012 Niedługo będzie wydana druga część z seri GERMANIA.1. Widziałem Gomorę w Rokitnie".Ciekawe info.już przeczytałem.2.1945 Policko-krwawa pułapka".Książka opisuje walki na pszczewskim odcinku Trzcielskiej Pozycji Przesłaniania(Tirschtiegel Riegel).Gdy żołnierze niemieccy wraz z ludnością cywilną chcieli czmychnąć z Pszczewa w głąb niemiec ruscy dopadli ich w Policku.Co się dalej działo nie trudno się domyślić.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 28 Marzec 2012 Autor Share Napisano 28 Marzec 2012 Z okolic mostu w policku miałem dwa bagnet - ale wedle umowy jeden musiałem oddać. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 28 Marzec 2012 Share Napisano 28 Marzec 2012 Wokolicach mostu był stary tartak w którym to właśnieruscy załatwili niemiaszków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidlubsko Napisano 8 Kwiecień 2012 Share Napisano 8 Kwiecień 2012 Witam !rozumiem , że kolegów interesują okolice Międzyrzecza . Moje propozycje ogólne : 1. Działania wojenne na środkowym nadodrzu w 1945 roku , red A. Toczewski , materiały z sesji naukowej , Zielona Góra 1989 r , LTN 2.A. Toczewski , Bitwa o Odrę w 1945 r. , Muzeum Ziemii Lubuskiej , Zielona Góra 2010 r . Obydwie trudne do czytania , ale pomocne . pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 20 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2012 Przeczytałem książkę lub raczej książeczkę widziałem gomorę w rokitnie" troczę zaszokował mnie jej rozmiar myśałemże to będzie conajmniej 100 stron a tu ok. 40 :( trochę mnie zaskoczyły a nowo" opisy wkroczenia ruskich - wszycy wiedzieli co oni robili ale jakoś dobiero teraz patrząc na wiszący mundur miałem chwilę zastanowienia nad tym kogo rekonstuję. Ogólnie warto przeczyać - ale nie wiem jak odbierać m.in. te karabiny na sznurkach jakoś zawsze mi to zajeżdżało lekką propagandą, wiele się już o tym mówiło na forum. Co o tym powiecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu69 Napisano 27 Listopad 2012 Share Napisano 27 Listopad 2012 Nie smuć się, książka autora 'widziałem gomorę w...' o policku zostanie wydana na początku nowego roku. Na forum gazety lubuskiej ktoś wysłał zdjęcie, które niby przedstawia gruz jaki został ze schronu amunicyjnego. Sam kilka razy się tam kręciłem jednak bez większych sukcesów. ryzyko się tam kręcić. nie wiem czy wiesz ale w czasie budowy gazociągu natknięto się tam na mnóstwo panzershreków a z tym żartów nie ma. Nadal nie zostały odnalezione też mogiły poległych żołnierzy niemieckich.... to też teren parku krajobrazowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu69 Napisano 27 Listopad 2012 Share Napisano 27 Listopad 2012 żadna propaganda :) jeśli jesteś z m-cza to wiesz, że maruderzy spalili pół miasta. w przełamaniu Cigacic brał udział karny oddział, którego ruscy pilnowali bardziej niż Niemców... próbowali sforsować odrę na wyrwanych drzwiach z domów. Też blisko masz miejscowość o nazwie podła góra" o tym więcej nie trzeba mówić. sorry za offtop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2012 Czekam na książkę o Policku, temat tym mi bliższy, że od pewnej pani mieszkającej przy samym moście dostałem bagnecik (znalazła przy jakiś robotach w ogródku) i zaproszenie do przeszukania okolicy (jak tylko załatwię wykrywkę już tam lecę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTEKZKS Napisano 9 Grudzień 2012 Share Napisano 9 Grudzień 2012 Pod koniec roku ma się ta pozycja ukazać już :) Tez na nią czekam ,że aż pisałem do autora :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2012 Autor pozycji to znajomy znajomego, i tak się kiedyś złożyło, że jechaliśmy razem do Gorzowa na derby - po drodze czytałem jakąś książkę o epoce napoleońskiej - i zaczął się temat Napoleona, i dopiero jak wróciliśmy zaskoczyłem że to on jest autorem gomory w Rokitnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu69 Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 Bardzo fajnie jeśli będziesz kopał na posesji :) ludzie zaraz po przybyciu na 'ziemie odzyskane' wyrzucali wszystko co niemieckie z domów. Aktualnie pogoda nie pozwoli już w tym roku na poszukiwania :C wysyłam zdjęcie niektórych tegorocznych fantów z tych okolic. Bagnet został znaleziony w zupełnie innym miejscu. Jeden zamek niekompletny :C nic nie czyszczone :P Kawał lufy od mg34 da radę po elektrolizie odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu69 Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 Oto element nosidła na miny przeciwpancerne ktoś wykopał i zostawił luzem. Przy drodze są miejsca w których wysadzano zbędną amunicje niemiecką wskazuje na to bardzo duża ilość odłamków czyt. złom. Na wierzchu również leżała 'rura' od panzerfausta bardzo pogięta z oderwanym celownikiem i spustem. Przypominam, że pomiędzy pszczewem a polickiem mogą znajdować się mogiły i proszę o rozsądek. Boje się, że wydanie publikacji autora 'gomory' ściągnie niezbyt kulturalnych poszukiwaczy i narobią samych szkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.