soldierprzemo Napisano 4 Marzec 2012 Autor Share Napisano 4 Marzec 2012 tak mniej więcej wygląda to na mapie. myślę że obiekt wybudowano razem z bunkrami w Świdnicy.ale to moja hipoteza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 4 Marzec 2012 Share Napisano 4 Marzec 2012 ja bym był bliższy jednak innemu przeznaczniu - w Ł. w miejscu dzisiejszych basenów przed wojną był zakład kąpielowy, toto lezy w bezpośrednim sąsiedztwie. Ornamentyka pustaków raczej wskazuje na cywilne zastosowanie. Może jakiś obiekt techniczny albo uzytkowy zakładu kapielowego... Może coś znajdę w materiałach archiwalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 4 Marzec 2012 Autor Share Napisano 4 Marzec 2012 a co byś o tym wale powiedział co jest na wzgórzu ? może by trzeba było się z panem Maciejem Boryną skontaktować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 5 Marzec 2012 Autor Share Napisano 5 Marzec 2012 materiał z którego wykonano obiekt przypomina mi ten sam materiał z którego wykonano nagrobki w kształcie pnia dębu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 10 Marzec 2012 Autor Share Napisano 10 Marzec 2012 organki wyjęte z jednej szczeliny w obiekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 10 Marzec 2012 Autor Share Napisano 10 Marzec 2012 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 10 Marzec 2012 Autor Share Napisano 10 Marzec 2012 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 10 Marzec 2012 Share Napisano 10 Marzec 2012 Strzelnica wygląda wszędzie mniej więcej tak samo, czyli dwa długie wały raczej małej wysokości(100-300m) a na końcu duży wał często oparty na naturalnym wzniesieniu albo wręcz wykopana niecka w lekko nachylonym zboczu. Obiekty na takich strzelnicach były częściej betonowe szczególnie jeśli mówimy o obiektach po I w.ś., i był to po prostu betonowy okop przed głównym wałem z jakimś pomieszczeniem i ewentualnie przesłony. Tutaj obstawiał bym raczej leśniczówkę którą w trakcie wojny zajęli Niemcy a że było zbocze to i zrobili sobie prowizoryczną strzelnice z tą te ploty. Wykrywka i ruszaj do boju. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 13 Marzec 2012 Autor Share Napisano 13 Marzec 2012 znalazłem drugi obiekt z tego samego materiału co pierwszy. obiekt jest dużych rozmiarów i też jest umieszczony przy zboczu góry która ma około 150 m.n.p.m. jest położony przy zboczu identycznie jak pierwszy też od strony południowej. na dniach dodam fotki i wymiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.