Skocz do zawartości

piwnica? schron? czy co?

Rekomendowane odpowiedzi

ja bym był bliższy jednak innemu przeznaczniu - w Ł. w miejscu dzisiejszych basenów przed wojną był zakład kąpielowy, toto lezy w bezpośrednim sąsiedztwie. Ornamentyka pustaków raczej wskazuje na cywilne zastosowanie. Może jakiś obiekt techniczny albo uzytkowy zakładu kapielowego... Może coś znajdę w materiałach archiwalnych.

Strzelnica wygląda wszędzie mniej więcej tak samo, czyli dwa długie wały raczej małej wysokości(100-300m) a na końcu duży wał często oparty na naturalnym wzniesieniu albo wręcz wykopana niecka w lekko nachylonym zboczu. Obiekty na takich strzelnicach były częściej betonowe szczególnie jeśli mówimy o obiektach po I w.ś., i był to po prostu betonowy okop przed głównym wałem z jakimś pomieszczeniem i ewentualnie przesłony. Tutaj obstawiał bym raczej leśniczówkę którą w trakcie wojny zajęli Niemcy a że było zbocze to i zrobili sobie prowizoryczną strzelnice z tą te ploty. Wykrywka i ruszaj do boju. Pozdrawiam

znalazłem drugi obiekt z tego samego materiału co pierwszy. obiekt jest dużych rozmiarów i też jest umieszczony przy zboczu góry która ma około 150 m.n.p.m. jest położony przy zboczu identycznie jak pierwszy też od strony południowej. na dniach dodam fotki i wymiary.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie