soldierprzemo Napisano 1 Marzec 2012 Autor Napisano 1 Marzec 2012 witam. obiekt znajduje się w okolicy Zielonej Góry,został wybudowany przy zboczu dużego wzniesienia. do obiektu prowadzą trzy ścieżki w kształcie rowów lub okopów.obiekt znajduje się w lesie a do najbliższych zabudowań jest około 500 metrów.
krystek_19 Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Może po prostu podczas wojny na linii frontu stał dom którego teraz nie ma a zostały same fundamenty. PS zazdroszczę odpuszczonej ziemi i braku śniegu...
soldierprzemo Napisano 1 Marzec 2012 Autor Napisano 1 Marzec 2012 kolor zielony-ścieżkikolor czarny-obiekt szer.ponad 2m dł.4m głęb.x.wejście szer 0.8m x 2mkolor brązowy-ziemia z wykopu wys.nasypu ponad 4mkolor czerwony- linia początek wzniesienia na którym znajdują się dwie ścieżki
numi5 Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Zdjęcia przypominają Wały Śląskie", które jak ostatnio odkryto dochodzą w pobliże Zielonej Góry http://www.polskieradio.pl/39/245/Artykul/322724,Odkryto-kolejne-fragmenty-Walow-Slaskich-
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 materiał z którego w większości wykonano obiekt
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 wykonanie wejścia ma ono szer 75cm a dłu.250cm posiada pare stopni. wcześniej podane wymiary wejścia były wzrokowe
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 narożnik przy wejściu jedyny element wykonany z cegły
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 dziś odkryłem wał ziemny na wzgórzu dzieło człowieka wys 50-60cm.szer350cm wymiar wzrokowy bo czasu było mało. patrząc na wprost widać skręt w lewo.
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 dalsza część wału za zakrętem wał biegnie teraz prosto.jak daleko to na razie nie powiem bo czasu mało było
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 plan obiektu z naniesionym wałem ziemnym oraz rzeczką .granica zbocza jest trochę nie tak narysowana.
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 może ktoś chociaż wie z jakiego okresu mogą pochodzić te zdobione bloczki w obiekcie?
soldierprzemo Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 zdobyłem info od starego mieszkańca wsi że to miejsce byłej poniemieckiej strzelnicy. mieszkaniec twierdzi że gdy chodził zaraz po wojnie do szkoły to miał zajęcia i dwa razy strzelał tam z kbks-u .potem teren przeorano i posadzono las. możliwe . wzgórze ma wys.91m n.p.m. i na tejże wysokości znajduje się wał. co do starych map to tego typu obiektu niema . ciekawią mnie te bloczki zdobione gdzieś już takowe widziałem ale mam tyle na głowie że troszkę to potrwa nim sobie przypomnę.
pastuszek Napisano 3 Marzec 2012 Napisano 3 Marzec 2012 ...bo z tych pustaków budowano stodoły...Dlaczego nie wiem, pewnie z powodu dużej nasiąkliwości i żadnej izolacji cieplnej nie używano ich do innych celów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.