AoT_Hunter_PL Napisano 25 Luty 2012 Autor Napisano 25 Luty 2012 Witam posiadam takie dwie blaszki zastanawiam się dokładnie co oznaczają - do kogo należały; może ktoś już się z czymś podobnym spotkał.wybite:FI.H.Kdtr.NEUDORFFL.TECHN.GR152z drugiej strony przypinkaśrednica blaszki 35mmWydaje mi się że to jakiś identyfikator technika lotniczego (pracującego na lotnisku) lub przymusowego pracownika na lotnisku - jeńca, cywila.Nie wiem może coś w stylu Flight Luftwaffe Technik Grupe"Za pomoc w identyfikacji oraz jakiś namiarów online na podobne znaleziska i opisy z góry dziękuje.POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Luftlander Napisano 26 Luty 2012 Napisano 26 Luty 2012 Fl.H.Kdtr." - Fliegerhorstkommandantur Neudorf/Schlesien Komendantura Lotniska.
AoT_Hunter_PL Napisano 26 Luty 2012 Autor Napisano 26 Luty 2012 Dzięki Twojej podpowiedzi skrótu znalazłem takie info w archiwum niemieckim online, dotyczącym lotniska.Niesety narazie tekst po nemecku :)
AoT_Hunter_PL Napisano 26 Luty 2012 Autor Napisano 26 Luty 2012 Po przetłumaczeniu z pewnej strony...Do 1942 roku, lotnisko było nazywane po prostu Fliegerhorst Neudorf, a następnie miało przypisany swój numer i wyznaczone Flugplatzkommando 3/VIII Neudorf. W kwietniu 1944 r. wszystkie numery i nazwy zostały zmienione ponownie i Neudorf stał Fliegerhorstkommandantur (o) 4/VIII Neudorf..."Ciekawe czy te blaszki nie są czasem z pierwszej serii przed zmianą nazw.
AoT_Hunter_PL Napisano 25 Luty 2012 Autor Napisano 25 Luty 2012 Witam posiadam takie dwie blaszki zastanawiam się dokładnie co oznaczają - do kogo należały; może ktoś już się z czymś podobnym spotkał.wybite:FI.H.Kdtr.NEUDORFFL.TECHN.GR152z drugiej strony przypinkaśrednica blaszki 35mmWydaje mi się że to jakiś identyfikator technika lotniczego (pracującego na lotnisku) lub przymusowego pracownika na lotnisku - jeńca, cywila.Nie wiem może coś w stylu Flight Luftwaffe Technik Grupe"Za pomoc w identyfikacji oraz jakiś namiarów online na podobne znaleziska i opisy z góry dziękuje.POZDRAWIAM WSZYSTKICH
abcd Napisano 25 Luty 2012 Napisano 25 Luty 2012 Flieger Technische Gruppe - jakieś warsztaty przy lotnisku, identyfikator pracownika noszony był przypięty do ubrania ,funkcjonował na takiej samej zasadzie jak plastikowe identyfikatory z fotografią w dzisiejszych fabrykach czy biurach
Pytanie
AoT_Hunter_PL
wybite:
FI.H.Kdtr.
NEUDORF
FL.TECHN.GR
152
z drugiej strony przypinka
średnica blaszki 35mm
Wydaje mi się że to jakiś identyfikator technika lotniczego (pracującego na lotnisku) lub przymusowego pracownika na lotnisku - jeńca, cywila.
Nie wiem może coś w stylu Flight Luftwaffe Technik Grupe"
Za pomoc w identyfikacji oraz jakiś namiarów online na podobne znaleziska i opisy z góry dziękuje.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.