Weteran-39 Napisano 21 Luty 2012 Autor Napisano 21 Luty 2012 Dostałem ten medal,wiem że dotyczy I wojny ale nie znam i nie mogę znalezć opisu,podobne są.
Weteran-39 Napisano 21 Luty 2012 Autor Napisano 21 Luty 2012 Medal pamiątkowy jako ciekawostka.Po pierwszym spojrzeniu myślałem, ze to odznaczenie dla myśliwych[głowa dzika] W Goglach znalazłem że to pamiątkowy medal dla uczestników marszu ''Marche du Souvenir et l Amite'' -Marsz Pamięci i Przyjażni szlakiem bojowym w Ardenach.Impreza ta odbywa się co roku w Belgi i bierze udział parę tysięcy żołnierzy,rezerwistów,cywili.Więcej informacji o rajdzie i miastach Bastogne,Vielsam zniszczonych podczas bitwy w Ardenach zimą 1944-1945 znajdziecie na www.mil.be/mesa.Pomoże tłumacz.
Shluka Napisano 21 Luty 2012 Napisano 21 Luty 2012 Pierwszy krzyż to: Ehrenkreuz des Weltkrieges. Odznaczenie pamiątkowe za I Wojnę Światową ustanowione w 1934 przez Hindenburg'a. Z mieczami dla weteranów biorących udział w walkach. Były także bez mieczy dla tych, którzy nie walczyli i czarne bez mieczy dla wdów.Pozdrawiam W
Weteran-39 Napisano 21 Luty 2012 Autor Napisano 21 Luty 2012 Dzięki kol.Shluka ,patrzyłem na str. niemiecką i go nie znalazłem.Teraz już wiem.
grba Napisano 21 Luty 2012 Napisano 21 Luty 2012 Médaille des Chasseurs Ardennais - Belgia Medal Strzelców Ardeńskich, żeby go dostać trzeba zaliczyć spacerek 130 km.
Weteran-39 Napisano 21 Luty 2012 Autor Napisano 21 Luty 2012 Kol grba tej strony z medalami nie znałem,też wielkie dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.