huk 100 Napisano 7 Maj 2015 Autor Share Napisano 7 Maj 2015 jak niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 7 Maj 2015 Share Napisano 7 Maj 2015 Huku zaglądasz czasami do bazy ludzi w Wet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 7 Maj 2015 Share Napisano 7 Maj 2015 Huku zaglądasz czasami do bazy ludzi w Wet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 7 Maj 2015 Autor Share Napisano 7 Maj 2015 ze dwa lata temu tam byłem :) ale przejeżdżam tamtędy co miesiąc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 8 Maj 2015 Autor Share Napisano 8 Maj 2015 Bobrowe .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 8 Maj 2015 Autor Share Napisano 8 Maj 2015 Tak przy okazji SG trafiła na rozkopane mogiły na Jabłonkach mówili że będą bez litości żadna legitymacja nie pomoże od razu wnioski do sądu - nie będą się rozdrabiać -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 9 Maj 2015 Autor Share Napisano 9 Maj 2015 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 9 Maj 2015 Share Napisano 9 Maj 2015 Panowie poszukiwacze którzy traktujecie Bieszczady jak dziki zachód zostały rozkopane mogiły na górze Jabłońskiej i pozostawione szczątki zrobiona masakra sprawa trafiła do SL SG oraz Policji nagrania z fotopułapek trafiły do PR w Lesku może dotrze to do innych imbecyli że Bieszczady to nie dziki zachód i ostrzegam jeśli zobaczę ludzi na obcych numerach rejestracyjnych grzebiacych na naszym terenie powiadomione zostaną odpowiednie służby,skończyło się pobłażanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 9 Maj 2015 Autor Share Napisano 9 Maj 2015 Bieszczadzka Kolejka Leśna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 11 Maj 2015 Autor Share Napisano 11 Maj 2015 Biesy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Maj 2015 Autor Share Napisano 14 Maj 2015 Biesy .traper6 no gdzie jesteś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 14 Maj 2015 Share Napisano 14 Maj 2015 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 15 Maj 2015 Autor Share Napisano 15 Maj 2015 Kijów agrania z fotopułapek trafiły do PR w Lesku " co tam było Czarna Bora czy Srebrne Megan ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Niech się już martwią ci co narobili syfu a przypuszczam że zainteresowani śledzą forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Brawo! Dobrać się do tyłka buractwu, bo słyszałem że to co się tam wyprawia to o pomstę woła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Bydło to mało powiedziane ostatnio na Roztokach jakieś matoły pozostawiali doły,a Leśniczy opi.....l nas miejscowych a na dodatek buraki zakopują puszki jak by było ciężko włożyć do plecaka i wyrzucić do śmietnika,dlatego nie ma żadnej litości dla przyjezdnej hołoty skończyły się dobre czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 15 Maj 2015 Autor Share Napisano 15 Maj 2015 Ostatnio Marjańcio" ganiał kogoś z dubeltówką :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Dobrze robi bo gnoi trzeba tępić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 hmmmm trochę dziwuje jak to czytam ,jeżdżę w biesy od lat 80 ale jak by nie było jestem z górnego śląska więc cyt nie ma żadnej litości dla przyjezdnej hołoty " brzmi lekko wrednie ,dlatego jak zaliczę po przebijane opony z miejsca melduje się u ciebie ,no i co ma znaczyć skończyły sie dobre czasy mam zacząć się bać bo znalazły się jakieś kołki co narobiły wiochy,miejscowi też ryją doły za złomem i dobrze o tym wiemy (dotyczy tylko niezakopanych dołów ),po za tym kijow jesteś hipokrytą bo sam nie jedną hołotę oprowadzałeś po terenie kasę kasowałeś pokoje wynajmowałeś na dzień dzisiejszy dziękuje że nie skorzystałem ,jakiś taki niesmak mam .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Powiem ci kolego że nie zdarzyło mi się obcych oprowadzać po swoich miejscówkach nie brałem kasy za oprowadzanie raz wynajołem pokoje chłopakom z Lublina a jeśli chodzi o przebijanie opon to nie w moim stylu ale jak zobaczę doły i porozkopywane mogiły to dam znać odpowiednim służbom i nie ważne kto to będzie i skąd pochodzi bo ja nie będę słuchał od leśniczych że poryte są nawet dziury na środku drogi leśnej,i pozostawimy złom,nie rozumiem takich typów co wydaje im się że Bieszczady to dziki zachód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Torba5, ja też się dziwuję jak to czytam (tj. o zrzucaniu winy wyłącznie na przyjezdnych), chociaż od dawna już nie chodzę z wykrywką. Ale jak kopałem w Biesach (twenty three years ago) z pożyczonym Rambo, to też była aktualna sprawa rozkopywania grobów, niekoniecznie przez gości. Chodziliśmy w kilku po Otrycie z miejscowym, który zbierał monetki. Głośno i otwarcie deklarował, że za miesiąc-dwa mają się tam zacząć jakieś prace leśne to ciągnikiem rozryje sobie teren, bo przy żołnierzach trochę tych monetek wychodzi. Niby mogił nie rozkopywał, ale niesmak w nas pozostał po takim tekście.Znaleźliśmy wtedy wspólnie szkielet austriackiego żołnierza (monetek nie miał), pochowaliśmy go z powrotem, wbiliśmy nad mogiłą słup ze świerka, na którym wycięliśmy nożem krzyż. Niedługo później TVP Rzeszów (wtedy nadawali chyba tylko dwie godziny wieczorem) pokazała rozkopane mogiły (w okolicy Wołosatego? nie pamiętam), które miejscowy poszukiwacz oznaczył ładnymi tabliczkami z informacją np. Tu spoczywa 5 żołnierzy austriackich". Nie wiem czy znaleźli sprawcę i czy był to miejscowy czy przyjezdny, ale wrzucanie wszystkich do jednego wora to bzdura, buców jest wszędzie pod dostatkiem. W każdym razie po usłyszeniu tej informacji już nie stawialiśmy krzyży, niech sobie zmarli leżą spokojnie. Skoro już piszę to podzielę się krótką historią z tamtych okolic. Kiedyś na studiach, jadąc marszrutką do Lwowa, zgadaliśmy się z córką przesiedleńców z Biesów. Zastanawiała się, jak dojechać do jednej z miejscowości, z której jej rodzice zostali wysiedleni jako małe dzieci, a teraz bardzo by chcieli mieć jej zdjęcia, tylko nie mogą dostać paszportów czy wiz na wyjazd. Obiecałem jej zrobić fotki i rok później odwiedziłem tych rodziców we wsi za Lwowem. Dałem im kolorowe wydruki A4, ucieszyli się, a że było u nich w sam raz świniobicie, to ugościli mnie i moją dziewczynę swieżeniną" i bimbrem z plastikowych butelek. Pogadaliśmy o przesiedleniu, opisali mi gospodarstwo rodziców (ojciec pełnił pewną funkcję we wsi) i powiedzieli, gdzie mniej więcej ojciec zakopał depozyt w dużej skrzyni. Później to zweryfikowałem na mapie katastralnej, zgadzało się nazwisko, funkcja i obszar gospodarstwa. Depozyt tam leży do dziś, obszar ogólnodostępny tylko duży teren do przeszukania. No i trzeba by się zastanowić z czym szukać, skoro większość zawartości skrzyni to zastawy stołowe czy jak tam zwać porcelanowe skorupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Bieszczady to nie dziki zachód i ostrzegam jeśli zobaczę ludzi na obcych numerach rejestracyjnych grzebiacych na naszym terenie "a ty myślisz że kim ty jesteś żeby decydować kto jest zły a kto dobry ,obce numery to już brzmi jak farsa ,ja bym musiał całą Jurę wysadzić żeby sie zadowolić od natręctwa rozkopanych dołów ,złomu i całego tego gówna które tam sie dzieje, ale tylko Tobie sie wydaje że Bieszczady są twoje ,już było paru takich co sobie tak sprawę traktowali co do grobów i tego typu jazdy oczywiście tępić tępić tępić ,ale nie rób z ludzi z całego tego kraju którzy kochają Bieszczady i klimat I wś zaraz bandytów i nie strasz obcymi numerami bo to wstyd i wiocha ....pshuku ty też nie masz miejscowych rejestracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 pająk możesz na priv jak chcesz ,ale pewnie będziesz miał atak spamowy ,a no i od kijowa pierwszego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Panowie spokojnie nie mierze wszystkich jedną miarą,prawdopodobnie groby na górze Jabłońskiej rozkopali poszukiwacze z Podkarpackiego,tu chodzi o zasadę zakopuj za sobą nie zostawiaj bajzlu a szczególnie resztek zwłok oraz pocisków jak to miało miejsce na pasie granicznym jakaś grupa imbecyli wykopała pociski mozdziezowe i je zostawiła na samym szlaku turystycznym,później się wszyscy dziwią że SG SL goni wszystkich z lasu i wali mandaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Wiesz, tę miejscówkę zostawiam dla siebie, jak mi dzieciak podrośnie, to pożyczę jakąś dobrą wykrywkę i pojedziemy tam na tydzień pod namiot. Uwierz mi, że takich depozytów jest więcej i nie tylko w Biesach. Warto znaleźć czas na rozmowy ze starymi ludźmi w terenie, ciekawe historie można usłyszeć, z bardzo konkretnymi lokalizacjami. Nauczyłem się nie lekceważyć opowieści, które pochopnie można uznać za głupoty, bo nie pasują do naszych schematów i utartej wiedzy. Polecam też stare numery Płaju i Bieszczadu, można dokładnie zlokalizować co i gdzie było we wsiach i dobra miejscówka jest :)Mnie interesują zabytki techniki i stara motoryzacja. O dziwo, w Biesach i takie coś jest do wyciągnięcia, Chociaż niezbyt stare, ale ciekawe bo to rzadko spotykana polska kultowa" konstrukcja z lat powojennych. Tylko zanurkować w Solinie i brać, kto wie czy tego nie zrealizuję jak ustalę dokładnie gdzie zalega ;)pozdrawiam i darz dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.