Czlowieksniegu Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Florence Green, ostatnia znana weteranka I wojny światowej zmarła w wieku 110 lat. W czasie wojny pracowała jako kelnerka w kasynie oficerskim Brytyjskich Sił Lotniczych - czytamy na stronach CNN.- W pewnym sensie to, że ostatnią weteranką była kobieta służąca na ojczystym froncie, przypomina mi, że wojna nie ogranicza się tylko do okopów – powiedział magazynowi Time" Peter Dye, emerytowany wicemarszałek sił powietrznych, obecnie kierownik muzeum poświęconego Brytyjskim Siłom Powietrznym. – Uświadamiamy sobie, że działania wojenne dotyczyły każdego człowieka, któremu zdarzyło się żyć w tamtych czasach. To przykre, że nie da się od tego uciec, nie ważne czy jesteś w Nowym Jorku, Londynie czy Kandahar - powiedział.Urodziła się jako Florence Beatrice Patterson w Londynie, w 1901 roku. Miała 17 lat, gdy w 1918 roku dołączyła do żeńskiego oddziału Brytyjskich Sił Powietrznych. Stało się to na dwa miesiące przed zawieszeniem broni.Weteranka często przywoływała swoje wspomnienia w wywiadach dla BBC i brytyjskich gazet.- Spotykałam tuziny pilotów i chodziłam na randki – mówiła. – Miałam okazję polecieć samolotem, ale zbytnio się bałam. Byłam chętna pracować, kiedy tylko Bóg mi pozwalał. Ale miałam wielu przyjaciół w bazie i w czasie wolnym mieliśmy razem mnóstwo zabawy. Pod wieloma względami, to był najlepszy czas w moim życiu - opowiadała.Dwa tygodnie przed jej sto jedenastymi urodzinami, w sobotnią noc, Florence umarła we śnie, w placówce opiekuńczej w King’s Lynnw w Northfolk.wiadomosci.onet.pl/cnn/zmarla-ostatnia-weteranka-i-wojny-swiatowej,1,5022389,wiadomosc.html
esus Napisano 11 Luty 2012 Napisano 11 Luty 2012 Nie bardzo rozumiem stwierdzenia o przykre że nie da się od tego uciec".Mam takie wrażenie że anglicy wszystko usówają na bok żeby tylko napić się herbaty.
Gebhardt Napisano 29 Maj 2012 Napisano 29 Maj 2012 O ile pamietam 1WS przynosla Anglikom wieksze straty militarne niz druga. Co potegowalo traume, to terytorialny system rekrutacji. W rezultacie zaglada baonu rownala sie zagladzie kilku rocznikow pelnosprawnych mezczyzn odpowiedniej miejscowosci. Mozna to bylo naocznie zauwazyc tu i owdzie jeszcze w latach 80tych. W Brytanii 1WS przyniosla przyhamowanie ekspancji niemieckiej na kilka lat - sprawy ktora przecietnemu Anglikowi nic nie mowila. Trudno sie wiec dziwic ze w ocenie Anglikow 1WS to niczym nie okraszona tragedia.Polsce 1WS przyniosla wolnosc, trudno wiec sie dziwic ze patrzymy na nia inaczej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.