Nadwojciech Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Jeśli kogoś interesują wszelakie odznaki policyjne i innych służb porządkowych od 1914 roku do dziś to tu ma wszystko w jednym miejscu.Masa ciekawych zdjęć.Zakupiłem i polecam.
danieloff Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 Również zakupiłem. Pozycja bardzo wartościowa, dużo archiwalnych zdjęć ilustrujących sposób noszenia mundurów oraz opisywanych odznak i oznak. Mój jedyny żal" do autora to zupełne pominięcie Słuzby/Straży Ochrony Kolei - ważnej formacji bezpieczeństwa transportu, której historia sięga 1918 roku.
bjar_1 Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 To te nieroby już od 1918 roku istnieją? Stanowczo za długo... :D
danieloff Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 O Straży Przemysłowej/Zakładowej tyż nic nie ma...
Nadwojciech Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Masz racje,można było poruszyć tematy o których wspomniałeś ale nie ma co nażekać.Książka mimo tych braków jest rewelacyjna.
danieloff Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 Zgadza się, zwłaszcza materiały dotyczące wczesnego etapu funkcjonowania Policji oraz straży miejskich, obywatelskich i innych lokalnych służb porządkowych w pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości. Odznaki, godła, blachy służbowe, opaski, legitymacje - dla mnie rewelacja. Poza dokładnymi kolorowymi zdjęciami odznak, insygniów, naszywek, patek i innych emblematów (z muzeów i kolekcji prywatnych) dużą część z nich ukazano na wyraźnych zdjęciach archiwalnych; możemy więc od razu zobaczyć jak i gdzie się to nosiło".
Nadwojciech Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Mnie zainteresowały symbole Policji Polskiej Generalnego Gubernatorstwa.A dokładnie znaki na czapkach z tego okresu.(Te po marcu 1940go roku) Autor prezentuje tylko te policji warszawskiej.A chciałbym się dowiedzieć jak wyglądały te emblematy noszone przez policjantów w moich okolicach.
bjar_1 Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 A Warszawa jakie godło miała? Czy nie były noszone godła odpowiednich miast gubernialnych?
Nadwojciech Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Warszawa miała syrenke.Pisze tu że po przejściu na etat samorządów (1940?)na znaczku występował herb danego powiatu miejskiego lub wiejskiego.
bjar_1 Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 Ciekawe jak wyglądały znaczki dla odpowiednich powiatów...
Marcel M. Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 A czy w tej publikacji jest jakakolwiek wzmianka na temat takiej formacji o nazwie Powiatowa Straż Bezpieczeństwa ? Okres raczej zaraz po drugiej wojnie światowej .
Marcel M. Napisano 12 Luty 2012 Napisano 12 Luty 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedź Kolego Nadwojciech . Wygląda na to , że musiała to być jakaś formacja bardzo lokalna .
teer Napisano 15 Listopad 2012 Napisano 15 Listopad 2012 Witam!Czy jest tam coś na temat symboliki odznaki policyjnej III RP?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.