falo Napisano 13 Marzec 2004 Autor Napisano 13 Marzec 2004 Czytajac posty dot. Ruskiego Brodu natknalem sie na interesujacy szczegol. Mianowicie w trakcie dyskusji (zupelnie przypadkowo) pada numer niesmiertelnika niejkiego Otto Schmidta. Numer jednostki wydal mi sie bardzo znajomy. Okazalo sie, ze jest on bardzo zblizony do numeru jednostki jaki znajduje sie na blachach jakie znalazlem podczas jednego ze swoich najwiekszych znalezisk. Bylo to w latach siedemdziesiatych, kiedy wykrywacz byl urzadzeniem rodem z filmow SF. Przeszukujac klif nadmorski w okolicach Oksywia, natknalem sie na oberwana skarpe. Na jednej ze scian, ukrojonej jak nozem, widnal zarys zasypanego dolu z wielka iloscia jakichs przedmiotow i zbutwialych strzepow. Oto jak na tacy mialem przed soba zakopana kancelarie" jakiegos wycofujacego sie oddzialu niemieckiego. Znalazlem ponad setke Kennzeichen, idacych kolejno numer za numerem (pewnie jeszcze nie mialy swoich wlascicieli), ogromna ilosc dokumentow, ksiazek, flage, troche odznaczen za rany, krzyz zelazny, miniaturowy aparacik fotograficzy, maszyny do pisania i liczenia, a nawet zapas pior, olowkow i atramentu. Wszystko to, po trzydziestu latach w ziemi bylo oczywiscie juz w srednim stanie. Znakomita wiekszosc blach nosila numer: 2. / Bau 11", ale byly tez pojedyncze z innych jednostek w tym miedzy innymi jedna z numerem: 1./ Bau. Ers. Batl. 2", czyli blisko naszego pioniera Ottona. Moje pytanie brzmi: czy moze ktos z kolegow wie jakie byly koleje losu owej jednostki (2./ Bau 11)? Lub, jak szukac historii dot, poszczegolnych jednostek? Dobrze znam jezyk niemiecki, ale slabe mam rozeznanie w mozliwosciach poszukiwan w necie. Podejrzewam, ze mozna tam wiele wyszperac. Prosze o pomoc.
beaviso Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 Witam weterana poszukiwań,Jeżeli chodzi o Internet, mogę polecić następujące linki:http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inhaltsverzeichnis1.htm(najlepsza do rozgryzania jednostek WH, np. składu poszczególnych dywizji (Gliederungen), niestety brakuje tych pomniejszych oddziałów)http://www.feldgrau.comhttp://ostbataillon.fromru.com/ek-a.htmNieocenioną pomocą jest przeglądarka Googlewww.google.plAby umiejętnie ją wykorzystać należy przestrzegać kilku reguł:- nie popełniać głupich literówek w słowach kluczowych (szukanych)- szukać także ze świadomymi literówkami (zwłaszcza w słowie Bataillon / batallion")- wpisywać poszukiwane wyrazy w następujący sposób - przykłady:+aaa +bbb -ccc Wyszuka strony zwierające SŁOWA aaa", bb", lecz nie zawierające ccc"aaa bbb" Wyszuka strony zawierające FRAZĘ aaa bbb" lub aaa-bbb"Np. Wpisując Bau Bataillon 11" otrzymałem 3 strony, w tym: http://members.tripod.com/~Sturmvogel/bau.htmlpozdrawiam,M.
bjar_1 Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 Gdzie dokładnie w watku o Ruskim Brodzie jest o tym nieśmiertelniku? Nie mogę znaleźć... :(pzdrbjar_1
falo Napisano 14 Marzec 2004 Autor Napisano 14 Marzec 2004 Dziekuje za rady. Przydadza sie w poszukiwaniach losow paru innych zolnierzy, ktorych swojego czasu spotkalem'" osobiscie. Za posrednictwem Wast-u znam ich nazwiska i nazwe jednostki, ale chcialbym wiedziec cos wiecej.Jezeli chodzi o post z watku Ruski Brod (to do Bjara): napisal go Bartek102 2004.03.01 22:10Wielkie dzieki, pozd falo
bjar_1 Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 To jest tylko przykład podany przez Bartka102 na potwierdzenie tezy ,że gdy żołnierz przechodził do innej jednostki ,to nie zmieniał blachy!pzdrbjar_1
falo Napisano 14 Marzec 2004 Autor Napisano 14 Marzec 2004 To jasne, przeciez w swoim poscie mowie, iz postac Otto Schmidta w kontekscie Ruskiego Brodu pojawia sie przypadkowo. Chodzilo mi jedynie o zbieznosc numeru na jego niesmiertelniku z numerem na blaszce, ktora posiadam. No i tyle.
bjar_1 Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 Aha ,to ja źle zrozumiałem :) sorki za czepianie się".pzdrbjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.