Skocz do zawartości
  • 0

bransoleta / ornament / herb

Seneca_Excursor

Pytanie

Napisano

Koleżanki i Koledzy,

Pomóżcie mi proszę w identyfikacji bransolety. Ja się powoli zaczynam poddawać. Jest wykonana ze złota, jednak próba została wybita bodajże w Polsce po wojnie, choć przedmiot raczej w naszym kraju nie postał (może się mylę?). Poszukiwania herbów itp nie powiodły mi się. Nie mogę również zidentyfikować widocznych w ormanencie inicjałów. W górnej części zdobienia w akryciu główy" widać malutki obrazek - na 99% Św. Jerzy walczący ze smokiem.
Poproszę o wszelkie wskazówki, zarówno w zakresie samego zdobienia, jak i czasu i miejsca stworzenia".
Dziękuję

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to mi krzesło wyjechało spod pupy :) Faktycznie - tak wygląda zapięcie. Widzę jednak po tym zdjęciu, że jest to identyczna bransoleta, aczkolwiek nie ta sama.
Nie trzymaj mnie już tak w niepewności, zdradź proszę co to jest :)
Napisano
Poprawka, wizyta Hajle Sellasje I w PRL miała miejsce 17-20 września 1964 a nie 1966 jak widnieje na kilku stronach w sieci .
Napisano

Koleżanki i Koledzy,

Pomóżcie mi proszę w identyfikacji bransolety. Ja się powoli zaczynam poddawać. Jest wykonana ze złota, jednak próba została wybita bodajże w Polsce po wojnie, choć przedmiot raczej w naszym kraju nie postał (może się mylę?). Poszukiwania herbów itp nie powiodły mi się. Nie mogę również zidentyfikować widocznych w ormanencie inicjałów. W górnej części zdobienia w akryciu główy" widać malutki obrazek - na 99% Św. Jerzy walczący ze smokiem.
Poproszę o wszelkie wskazówki, zarówno w zakresie samego zdobienia, jak i czasu i miejsca stworzenia".
Dziękuję

Napisano
Witam
Faktycznie ciekawość aż kipi, Jopiknik2 podaj chociaż inicjały (fonetycznie) bo z tym alfabetem gruzińskim ciężko idzie i ten ostatni oficjalny chyba się tu nie przydaje:)
Pozdrawiam
Napisano
Po przeczytaniu Waszych wpisów mi się przypomniało ,ponoć cesarz rozdawał takie bransoletki na prawo i lewo jako oficjalne prezenty ,cena na aukcji jest mocno przesadzona http://www.ebay.com/itm/EX-RR-ETHIOPIA-EMPEROR-HAILE-SELASSIE-GOLD-BRACELET-BOX-/150563718450

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie