Skocz do zawartości
  • 0

bransoleta / ornament / herb

Seneca_Excursor

Pytanie

Napisano

Koleżanki i Koledzy,

Pomóżcie mi proszę w identyfikacji bransolety. Ja się powoli zaczynam poddawać. Jest wykonana ze złota, jednak próba została wybita bodajże w Polsce po wojnie, choć przedmiot raczej w naszym kraju nie postał (może się mylę?). Poszukiwania herbów itp nie powiodły mi się. Nie mogę również zidentyfikować widocznych w ormanencie inicjałów. W górnej części zdobienia w akryciu główy" widać malutki obrazek - na 99% Św. Jerzy walczący ze smokiem.
Poproszę o wszelkie wskazówki, zarówno w zakresie samego zdobienia, jak i czasu i miejsca stworzenia".
Dziękuję

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Faktycznie, to jest to.
Jednak ta z e-bay ma zapięcie z drugiej strony. Wygląda na to, że jest w Bułgarii. Tam w opisie sprzedający napisał, że był to podarek dla jego żony (?) możliwe to?
Napisano
Cesarz prawdopodobnie rozdawał je jako oficjalne prezenty ,tekst w opisie aukcji o bransolecie żony to znając życie pic marketingowy,poza tym u Etiopczyków taka bransoleta może stanowić i męską ozdobę.
Napisano
Zapytaj się ,oni drążą temat to może będą mieli jakieś informacje na ww. temat http://www.rrr.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6086
Napisano
letters Ke Ha and Seh, (for Kedamawi Haile Selassie, or Haile Selassie the First)
http://www.amharicmachine.com/default/alphabet

i kicha...
nie dopasowałem...
Napisano
Mnie ciekawi czy bransoletka to wyrób rodzimy czy produkował je na zamówienie Cesarza jakiś warsztat europejski.
Napisano
Z 20pare lat temu rajcowały mnie rastafariańsko -abisyńskie klimaty i coś o tych cesarskich prezentach zasłyszałem,niestety nie pamiętam szczegółów.
Napisano
...Mnie ciekawi czy bransoletka to wyrób rodzimy czy produkował je na zamówienie Cesarza jakiś warsztat europejski...

wiele wskazuje, że rodzimy...

ta inna" - rodzima
warsztat działa do tej pory.
Napisano
Jesteś niesamowity!
Nawet kilku zeczoznawców" nie doszło do tego, co Ty w jeden dzień na podstawie zdjęcia.
Dasz mi jeszcze jakąś wskazówkę, proszę?

Przedmiot ten jest w odzinie" od 3 pokoleń. Pradziadek kolekcjonował antyki. Niestety wojny spowodowały, że mało z jego kolekcji zostało. Ten przedmiot się jakoś uchował. A ja od dawna próbuje dojść jego historii. Dzięki Tobie wreszcie widzę światełko" :)
Napisano

nic mi to nie mówi...

zasada - linia kończy się listkami"
brakuje linii do listków wskazanych czarną strzałką...
przebieg górnej części niebieskiego znaku niepewny

fioletowy znak F"

Napisano
czy przed 1966 była w Waszym posiadaniu?

napisz coś o Pradziadku...
gdzie przebywał, kim był/praca...
---------------------------------------

korona - cesarska
Napisano
Bransoletę dostał zapewne jakiś członek delegacji dyplomatycznej może ambasador lub trafiła do PL podczas wizyty cesarza w 1966 ,przy czym stosunki dyplomatyczne pomiędzy Polską a Etiopią-Abisynią sięgają II RP,Haile Selassie w 1930 otrzymał Order Orła Białego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie