dark75 Napisano 11 Marzec 2012 Autor Napisano 11 Marzec 2012 O rozkładających się trupach? jeszcze takiej historii to nie słyszałem , i co to oznacza „ze wszyscy zginęli” czyli kto zginą ? i jaką współpracę chcesz nawiązać?[pytam bo mi się zle kojarzy te słowo] ;-]
dark75 Napisano 9 Kwiecień 2012 Autor Napisano 9 Kwiecień 2012 Witam dokładnie o którego Borowskiego i Niewinskiego pytasz, bo było kilku w Łubinie i okolicy? Longinez takiego psełdo nie słyszałem,Ps. Jak będziesz na wakacjach to możesz dac znać , pozdrawiam
dark75 Napisano 9 Kwiecień 2012 Autor Napisano 9 Kwiecień 2012 Skromny-Kaliszewski Tadeusz st. Sierż.- ppor.d-ca placówki Bocki i d-ca 2 kompanii w pierwszym batalionie pod dowództwem kap. Kostaneckiego Jerzego ps. Babinicz w 2p.uł, pieszych AK.
Ania1234 Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 Chodzi mi o Stanisława Borowskiego Borsuka". Może coś więcej wiesz na temat jego oddziału. Jeśli chodzi o Niewińskiego, to nie znam innych danych. Był często w Łubinie, ale z Borowskim chyba nie był związany. Longinez (Longinus) to musiała byc wazna postac. W wakacje dam znac. Pozdrawiam.
dark75 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Napisano 10 Kwiecień 2012 O szczegółach jego działalności aż tak dużo nie wiem , ale może to ci się przyda ;W 43 i 44 r. dowódca placówki Łubin w stopniu chorążego rejon Bielsk Podlaski dowodzonym przez kap. Kostaneckiego Jerzego ps. Babinicz. W stopniu kaprala przed wojna (ale nie jestem do końca pewny)W przygotowaniach do akcji „BURZA” występuje jako d-ca 8 kompani w 3 batalionie 2 pułku ułanów pieszych AK już w stopniu ppor. pod dowództwem kap. Stanisława Ferusia ps. Swój ,GrzmotZnał się dość dobrze z Aleksandrowiczem ps. Skrzetuski z Trusek to już troszeczkę inny tematNa temat Niewińskich bo było kilku ;Niewiński Antoni- ps. Apasz, Fala w stopniu plutonowego Niewiński ?- ps. Maszyna d-ca drużyny we wsi Łubin KościelnyNiewiński ?-ps. Piorun Dość dużo wiedział na temat akcji jaka się wydarzyła na Młynku ale to też inny temat pozdrawiam.
velmasta Napisano 5 Maj 2012 Napisano 5 Maj 2012 Witam. Jeśli kogoś to zainteresuje to w lesie między Niewinem Borowym a Łubinem Rudołty znalazłem 10 szt amunicji (2x po 5 szt w łódkach) 7,92 x 57 Mauser. Produkcji 1915r. Polte Armaturen und Maschinenfabrik A.G., Magdeburg, Niemcy. Około 20 cm obok był wykopany kwadracik 50/50cm widać że dość dawno. Myślę że może był tam jakiś skład amunicji wymienionych przez was AKowców.
sly20 Napisano 24 Kwiecień 2017 Napisano 24 Kwiecień 2017 WitamCzy ma ktos jakies informacje nt Niewiński Antoni- ps. Apasz, Fala w stopniu plutonowego badz wie gdzie moge zapytac?Dziekuje bardzo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.