Maufrais Napisano 29 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2012 Wczoraj w wieku 92lat zmarł żołnierz AK ps. Bronka". Skromna, niezwykle dobra i zdyscyplinowana do samego końca osobowość o wielkim sercu. W powstaniu Warszawskim walczyła na ul. Rozbrat w II kompanii zgrupowania Siekiera" Armii Krajowej.Nazywana przez kolegów Królową Prochu". W powstaniu utraciła WSZYSTKO co miała. Poszła walczyć bez wahania razem z siostrą i matką, także żołnierzami AK. Nigdy i nigdzie nieuhonorowana, nigdy nie odznaczona, bo nigdy przyjąć niczego nie chciała. - Nie po to walczyłam w powstaniu!"- odpowiadała zawsze z uporem.Wielka i rozkochana w Polsce patriotka z którą byliśmy do końca...moja wspaniała Babcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 Moje kondolencje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_21_2009 Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasde Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 moje również stara gwardia odchodzi a u nowych to kasa się zazwyczaj liczy a gdzie ideały memento mori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gero Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 Szczersze wyrazy wspolczucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 [*] chwała Bohaterce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindenhof Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 niech spoczywa w pokoju. moje kondolencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczyk96 Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 Niestety,już jedna z ostatnich.Serdecznie Ci współczuję.{*} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabor Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maufrais Napisano 2 Luty 2012 Autor Share Napisano 2 Luty 2012 Drodzy Koledzy,bardzo dziękuję Wam za wpisy i kondolencje. Pokazałem ten wątek swojej rodzinie, która była wzruszona Waszą reakcją i od niej również macie podziękowania.Prochy Bronki" spoczęły dziś na Cmentarzu Powązkowskim Wojskowym, wśród doborowego towarzystwa tysięcy jej koleżanek i kolegów, którym najdroższa była nasza ojczyzna.Raz jeszcze Wam dziękuję, zarówno tym którzy zostawili ślad jak i tym, którzy ylko" zajrzeli. Pozdrawiam Was serdecznie.Maufrais.P.S. Tym samym proszę moderatora o zamknięcie już historii Bronki" :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.