Maufrais Napisano 29 Styczeń 2012 Autor Napisano 29 Styczeń 2012 Wczoraj w wieku 92lat zmarł żołnierz AK ps. Bronka". Skromna, niezwykle dobra i zdyscyplinowana do samego końca osobowość o wielkim sercu. W powstaniu Warszawskim walczyła na ul. Rozbrat w II kompanii zgrupowania Siekiera" Armii Krajowej.Nazywana przez kolegów Królową Prochu". W powstaniu utraciła WSZYSTKO co miała. Poszła walczyć bez wahania razem z siostrą i matką, także żołnierzami AK. Nigdy i nigdzie nieuhonorowana, nigdy nie odznaczona, bo nigdy przyjąć niczego nie chciała. - Nie po to walczyłam w powstaniu!"- odpowiadała zawsze z uporem.Wielka i rozkochana w Polsce patriotka z którą byliśmy do końca...moja wspaniała Babcia.
manierka Napisano 29 Styczeń 2012 Napisano 29 Styczeń 2012 moje również stara gwardia odchodzi a u nowych to kasa się zazwyczaj liczy a gdzie ideały memento mori
Lindenhof Napisano 30 Styczeń 2012 Napisano 30 Styczeń 2012 niech spoczywa w pokoju. moje kondolencje.
kolczyk96 Napisano 30 Styczeń 2012 Napisano 30 Styczeń 2012 Niestety,już jedna z ostatnich.Serdecznie Ci współczuję.{*}
Maufrais Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 Drodzy Koledzy,bardzo dziękuję Wam za wpisy i kondolencje. Pokazałem ten wątek swojej rodzinie, która była wzruszona Waszą reakcją i od niej również macie podziękowania.Prochy Bronki" spoczęły dziś na Cmentarzu Powązkowskim Wojskowym, wśród doborowego towarzystwa tysięcy jej koleżanek i kolegów, którym najdroższa była nasza ojczyzna.Raz jeszcze Wam dziękuję, zarówno tym którzy zostawili ślad jak i tym, którzy ylko" zajrzeli. Pozdrawiam Was serdecznie.Maufrais.P.S. Tym samym proszę moderatora o zamknięcie już historii Bronki" :(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.