Skocz do zawartości

Medale i odznaczenia pradziadka

Torn

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam

Wklejam pieczęć herbową
podpułkownika Henryka Hryniewskiego

Zrobiłem skany
Myślę że są czytelne

Przepraszam za bałagan w moich postach

Tomasz

Napisano

Witam,

Poprawiłem ostrość i myślę jakość
obrazu

Odznaka pamiątkowa
Henryk Hryniewski

Pozdrawiam

Tomasz M.

Napisano

Witam

Neżała do oficera
Rozkładana luneta

Nie wiem czy Carscy oficerowie
otrzymywali ją na zasadzie
wyposażenia służbowego
czy też była to luneta pamiątkowa

Miał ją mój pra pra dziadek
Podpułkownik Armii Carskiej
Henryk Hryniewski

Najbardziej niejasna karta
dziejów rodziny
Nie mam niestety dokumentów
O ile do innych gałęzi drzewa
genealogicznego mam oryginały
dokumentów - nadania ziemi testamenty
sygnowane pieczęciami carskimi
o tyle w tym wypadki nie wiem nic
prócz losów jego syna w Polsce
poprzez moją ciotkę a jego żonę
Helenę Hryniewską

Tomasz M

Napisano
1 Odznaczenie ,żeton z niebieską emalią i wizerunkiem czapki ułańskiej dotyczy prawdopodobnie tego pułku http://regiment.ru/reg/III/B/2/1.htm#
Napisano
http://www.numismat.ru/au.shtml?au=66&per=260&descr=&material=&nominal=&lottype=&ordername=&orderdirection=ASC&num=10&page=6
Napisano
Spróbuj wpisać w wyszukiwarkę nazwę ww.pułku i nazwisko przodka może coś odnajdziesz, przy czym jednostka występuje pod dwoma nazwami 5 Leib dragoński a po 1907 2 Leib ułański
Napisano

Witam,

Musiał należeć - jak myślę - do 5-tego pułku dragońskiego
zgodnie z napisem na rewersie

..............
Krótki opis odznaczenia
Znaczek z okazji 100. rocznicy 5 Dragoon Life Kurlandii Pułku cesarza Aleksandra III. Petersburg. Srebrny, pozłacany, złoto, emalia, 15,02 g Wymiary 36,8 x 23,5 mm. Zachowanie jest bardzo dobra. Faktura szczegół w postaci kasków na przedniej stronie odznaki i znaczek na dole sabretache odrestaurowany.

+5-sze Dragoński pułk Kurlandzki Cesarz Aleksandra III prowadził pułk w swojej historii od 16 maja 1803, kiedy skład, oddzielone przez jedną pułków dragonii od: Moskwa, Kazań, Ryga, i Charkowie, z dodatkiem rekrutów w Vilkomire (obecnie Ukmerge, Litwa), generał brygady KK Leshern von Herzfeld powstała dragonów Kurlandii składające się z pięciu szwadronów. Zmiana nazwy kilka razy (od 1827 do 1882 został nazwany Ułanów), był obecny, nazwa 2 listopada 1894 06 grudnia 1907 został przemianowany +2-cie Życie Kurland Pułku Ułanów Cesarza Aleksandra III. Był 2 Dywizja Kawalerii, stacjonującej w mieście Suwałki Wojewódzkiego Kalwarii.

..............

Moje tłumaczenie

Dziękuję za wskazówki
i pomoc

Tomasz

Napisano
Na początek http://www.history-ryazan.ru/search/node/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9+%D0%93%D0%B5%D0%BD%D1%80%D0%B8%D1%85-%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%2C+3-%D0%B9+%D0%A3%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9+%D0%A1%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9+%D0%98%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B0+III+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BA
Napisano
Ze strony powyżej ¨полковник Гриневский Генрих-Геркулан Николаевич, 3-й Уланский Смоленский Императора Александра III полк, 20.1.1902, тюремный инспектор…» (все они к марту 1917г. – призваны в войска – прим.)¨
Napisano
Tak, czytałem

Dotarłem jeszcze do jakichś rozkazów
zmieniających przydział do innego pułku,
ale ogólnie danych jest mało

Poszukam na miejscu w Polsce

Stąd dotrę do pewnych danych,
poprzez księgi parafialne
i skonfrontuję.

Dzięki

Pozdrawiam

Tomasz
Napisano

podobna odznaka lejbgwardyjskiego litewskiego pułku ale z gwiazdą за веру и верность nie mogę znaleźć... Trzeba poszukać który pułk był odznaczony lub który pułk miał taką dewizę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie