Skocz do zawartości

Znawcy tematu HJ na Dolnym Śląsku

dawidlubsko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Kolegów i Koleżanki !
Poszukuje osób , które posiadają wiedzę na temat Hitler Jugend na Dolnym Śląsku . Czy wiecie coś na temat wizyty misji wojskowej armii Cesarstwa Japońskiego w obozach szkoleniowych HJ na Dolnym Śląsku ? Np w okolicach Głogowa ? Czas wizyty zima przełom 43/44 lub 44/45 ? Czy ktoś posiada fotografie z takiej wizyty ?
pozdrawiam
Dawid Michał
Napisano
Dawid, ja jestem z Głogowa i z racji zainteresowań zajmuję się także tematem HJ w mojej okolicy, zwłaszcza w okresie II wojny światowej. Na jakiej podstawie przypuszczasz, że takowa wizyta w ogóle miała miejsce?

Przemysław Lewicki
Napisano
Witam Przemku !
Ponieważ pewna osoba pokazała mi fotografie . Niestety nie pozwolono mi zrobić ksero ani skanu . Jest to prawdopodobnie większa seria . Ja widziałem 3 fotki , z wyraźnie widoczną delegacją Japońskich oficerów i Niemców .Trudno opisać w sposób zwięzły fotografie , ważne szczegóły to: na pierwszym wychodząca z obozu grupa oficerow japońskich i niemieckich , w tle stojący rząd marynarzy , ( białe mundury i czapki marynarskie ), baraki obozu oraz dwa maszty ze swastykami , na drugim oficer niemiecki niosący panzerfausta , na trzecim grupa - Niemcy , 2 Japończyków oglądają panzerfausta, atmosfera dość luźna . Sceneria zimowa , śnieg i grube , długie płaszcze . Zdjęcia nie były opisane w języku niemieckim , napis polski Oboz w Sławie .
Moje pytanie skonstruowałem tak , ponieważ być może owa delegacja odwiedziła inne obozy HJ na dolnym Śląsku . Wątpie by przyjechali tylko do sławy , gdzie był obóz szkoleniowy HJ żeglarsko-morski . Domyślam się , że delegacja taka mogła odwiedzić oboz szkolący kierowców , oraz piechotę... Ale to tylko mój domysł . i to tyle co wiem , więcej jest tego czego nie wiem :)
pozdrawiam
Dawid
PS Przemek niech Cię nie zwiedzie nick , ja jestem ze Sławy od urodzenia :)
Napisano
Hm..., na pewno potwierdzę istnienie obozu HJ-Marine nad Jeziorem Sławskim podczas II wojny światowej, ale bardziej w Lubiatowie niż w samej Sławie:) Jest jedno zdjęcie z uczestnikami któregoś kursu, na odwrocie stosowny podpis oraz nazwiska poszczególnych HJ-ów...

Jeżeli chodzi o Japończyków, to także nie jest aż takie nieprawdopodobne jak by się mogło wydawać. Wojskowa delegacja japońska przebywała z wizytą w Głogowie w 1936 roku i wiem to na 1000%, bo mam zdjęcie, które całkowicie potwierdza ten fakt. Czy w późniejszych latach odbywały się podobne spotkania? Trudno powiedzieć...

Z powodu sytuacji na froncie wykluczam raczej przełom 1944/1945. Bardziej stawiałbym na rok wcześniej, panzerfausty pojawiły się w szerszym użyciu latem 1943 roku, więc nawet by pasowało...

LEWY
Napisano
jak widzisz jest to bardzo ciekawy temat ....

Z mojej skromnej wiedzy wynika , że właśnie Sława ,bo obóz RAD został przemianowany na oboz HJ , podobno dowodem tego jest wyciągarka do łodzi , na terenie LKŻ ,obok Kapitanatu ( LOK ) . Ale znam bardzo dobrze miejsce gdzie obóż RAD był i na rzut oka nie pasuje mi do tych ze zdjęć z Japończykami ( biorąc poprawkę na różnice czasu , zabudowy itd.).

Jakie źródło popiera Lubiatów ? :)
Napisano
A LKŻ to Lubiatów czy Sława:)? Zapytałbym brata, mieszka w Lubogoszczy, ale w tej chwili jest za granicą na nartach, więc nie będę się wygłupiał:)

Na temat LKŻ, kapitanatu, wyciągarki i oczywiście miniaturowych łodzi podwodnych było trochę artykułów w lokalnej prasie sławskiej jakiś długi już czas temu. Wcześniej też było nieco publikacji. Najwcześniejsza pochodzi z 195... któregoś roku, nie pamiętam dokładnie w tej chwili...

Kwestię Lubiatowa porusza kilka relacji miejscowych, ale to bardziej wspomnienia na podstawie wspomnień innych, niż autopsja...

Przemysław Lewicki
Napisano
czyli LKŻ to jednak Sława i to jeszcze w pobliżu sławetnych galer";) czytałem też jednak, że obóz znajdował się w pobliżu byłego schroniska młodzieżowego, na drodze pomiędzy Sławą, a Lubiatowem...

Przemysław Lewicki
Napisano
Niedawno ukazała się książka Tajemnice III Rzeszy, HJ na Śląsku, tutaj recenzja książki: http://www.militis.pl/recenzje-i-multimedia/s-wrzesinski-tajemnice-iii-rzeszy-hitlerjugend-na-olasku

Może kogoś publikacja zainteresuje.
Napisano
Tak, jest rozdział poświęcony Festung Glogau". Autor praktycznie przepisał go z mojej książki, więc polecam sięgnięcie po oryginał...

LEWY
  • 3 weeks later...
  • 2 years later...
Napisano
Witam serdecznie, Przypadkiem natknąłem się na ten link czytając informacje o PODGAJACH, może mógłbym pomoc w kwestii RADU w okolicach sławy. A wiec dziadek mi kiedyś opowiadał ze rozbierał po wojnie jakieś baraki za Radzyniem w okolicy ośrodka viktoria, babcia miała kumpele co szyła mundury chyba dla marynarki woj na galerach koło plazy w sławie, była wtedy mieszkanka sławy ale się do tego zbytnio nie przyznawała. Nawet znam jej imię , niestety już nie żyje( koleżanka babci oczywiście ). Nie jestem pewien czy RADU nie było jeszcze w okolicy starego starcza. Pozdrawiam cię Przemku z Głogowa. Miło mi ze są tez ludzie ze sławy dla których historia tego miasta jest ważna. Z okolic sławy jest jeszcze kilka ciekawych historii. Np. To, ze w sławie na złomie w latach 50 tych leżało sobie skrzydło od samolotu, ciekawe z jakiego i skąd było. W okolicach w 42r miało miejsce tylko jedna kat lotnicza niedaleko łupice spadł jakiś samolot transportowy niemiecki oczywiście.
Napisano
A tak na marginesie Przemku, to ja właśnie byłem wtedy na nartach z Twoim bratem ( jaki ten świat mały, no normalnie mały) .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie