Skocz do zawartości

stary akordeon

czarek100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam! mam problem ponieważ znalazłem stary akordeon kingental i był zawilgocony,ma ubytki w politurze i blokują się trochę klawisze ,jak wcisnę to nie chcą powracać poza tym wszystko jest ok co zrobić z tą politurą jak ją uzupełnić?
Napisano
Ja na twoim miejscu oddałbym go jakiemuś dobremu specowi od akordeonów. Zapytaj kogoś w jakiejś kapeli weselnej, gdzie jest akordeonista- gdzie go stroi, czyści itp.
Bo to dosyć skomplikowane i delikatne urządzenie.
A jeśli sam chcesz robić to podeślij zdjęcia tego co chcesz naprawić z zewnątrz.
Co do zawilgoconego miecha - trzeba odpiąć od reszty- koło miecha na zewnątrz powinny być łebki gwoździ/szpilek mocujących miech do reszty. Wyciąga się je i odpina.
Klawisze - pewnie poszły sprężynki odbijające klawisze. Trzeba wyciągnąć szpilę trzymającą klawisze i wymienić sprężynki. Zazwyczaj nawija się nowe ze sprężynek z długopisów (ale uwaga! w akordeonie są trochę cieńsze!)
Guziki od basów zapewne trzeba będzie dokupić w jakimś sklepie. Ewentualnie samemu odlać z plastiku. A pasek - chyba będzie do wymiany.
makul
Napisano
Jako że pogrywam trochę na akordeonie i trafiały mi się graty, które potrzebowały naprawy to mimo, iż trochę się znam nie polecam własnoręcznej naprawy, jak pisał kolega powyżej sprzęty tej klasy są delikatne i skomplikowane - układ basowy i piszczałki. Oczywiście poprawki kosmetyczne możesz dokonać, lecz w środku nic sensownego nie zrobisz, a łatwo pogorszyć.
Napisano
niestety teraz znalezc dobrego speca od akordeonow to istny cud, kiedys byly warsztaty ale potem wiedza nie byla przekazywana . w słupsku byl pan ktory sie tym zajmuje i kiedys podczas rozmowy opowiadal jak go szkolil stary majster z jak to mawiali szkoly widenskiej. niestety niedawno umarl i jego warsztat i narzedzia poszly prawdopodobnie w smietnik. jako ze juz ladnych pare lat gram zawodowo to nie radzilbym dotykac mechanizmu samemu bo jest bardzo skomplikowany i trudny do złozenia
jeslu jestes z poludnia to polecam http://www.naprawa-strojenie-akordeonow.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
lub Poznan http://www.akordserwis.pl/

tak jak kolega makul napisal mozesz miech samemu wysuszyc odtluscic i sie nim zajac.nie jest to wielka filozofia. ale pozostałe mechanizmy pozostawić bym specjalistom
pozdro Michal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie