Elandil Napisano 20 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2012 Witam.Chciałbym odnowić tą pochewkę do stanu jak nowa" niestety ma urwany zaczep, planuje znaleźć dobrego ślusarza i go dorobić. Tu moja prośba, czy mógłby ktoś napisać mi/wysłać wymiary zaczepu? Chodzi mi głównie o szerokość i długość oraz wysokość trzpienia do którego przymocowana jest ta blaszka. Oraz jeśli można zdjęcie zaczepu z góry(z bliska) tak abym mógł nakreślić dokładny kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 20 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2012 Po dorobieniu zaczepu planuję wypłukać ją rozpuszczalnikiem w celu usunięcia oleju którym jest teraz zabezpieczona, zanurzyć w puszcze z farbą antykorozyjną a potem zaszpachlować. Niestety z jednej strony ma dwie większe dziurki i nie mam pomysły jak je dobrze zaślepić, może ktoś coś podpowie? Mniejsze to nie problem, można nawet położyć kawałeczek papieru i kropelkę kleju na to. A potem znów podkład i farba właściwa. To chyba dobra metoda? I jeszcze jedno pytanie na pochewce zostały twarde czarne plamki gdzieniegdzie, czy muszę się obawiać że może wyjść potem z nich rdza?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 Dziurę wypchaj tak: Wyjmij dławik, weż płaski śrubokręt na końcu daj kartonu kawałek... włoż do pochwy i łataj od zewnątrz wyschnie lekko to wyjmijJak zaszpachlujesz całą poszewkę to dopiero farba antykorozyjna i farba (Oczywiście wcześniej dorób zaczep) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 21 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2012 tylko że to jest najpewniej pochewka wz. 28 F.B. RADOM i dławik ma na nity których wolał bym nie ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 Masz rację nie zauważyłem w takim raziewłóż sam śrubokręt zapchaj aby się Papka trzymała" Wyschnie i zabierz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 Właśnie, lepiej tych nitów nie niszczyć. Na tym forum było opisywane odnawianie takich stanów, poszukaj trochę, z tego co pamiętam to na takie dziury naklejało się kawałek cienkiej blachy wyciętej np. z puszki po browarze (piekne z pozytecznym a coo :) ). Tak więc naklejasz na taka dziure kawalek blaszki, szpachlujesz dookola aby nie bylo widac, malujesz i juz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 Proszę, oto ten wątek, na pewno Ci się przyda:http://www.odkrywca.pl/jak-polatac-pochwe-od-bagnetu,694792.html#694792Powodzenia! Stan Twojej pochewki od radomiaka jest duzo lepszy od tamtych więc na pewno dasz radę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 Elandil tak z ciekawości,czym pochewka była traktowana?Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 21 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2012 Szczerze powiem że nie wiem bo pochewka była kupiona, ale na pewno jakąś metodą mechaniczną ponieważ w środku widać nalot rdzy a wręcz błoto... Ale mimo to w środku wygląda na prawdę dobrze, za pewne z racji tego że w środku znajdował się smar. Wybaczcie ale w wyszukiwarce nie mogłem nic znaleźć a tamten artykuł z pewnością się przyda i wielkie dzięki za to. Chociaż zastanawiam się czy przed łataniem nie dać jeszcze cienkiej warstwy podkładu antykorozyjnego, nie chciał bym żeby potem z pod szpachli wychodziły mi bąble z rdzą a pochewkę kupiłem specjalnie do rekonstrukcji.Jak by ktoś jeszcze mógł mi wysłać wymiary brakującego zaczepu byłbym na prawdę wdzięczny - szerokość, długość i grubość oraz wysokość trzpienia do którego jest przymocowany.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 Nie maluje się pod szpachle bo odpadnie. Do łatania polecam mate szklaną i żywice takie coś wzmocni całość. Kiedyś były takie zestawy w sklepach motoryzacyjnych do napraw blacharskich. Jak nie to szukaj zakładu szkutniczego.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 Bardzo proszę - dł.: 30mm, szer. w najszerszym miejscu (wzdłuż średnicy trzpienia) 10mm, potem w dół zwęża się do 6mm, grubość: 2mm.Pamiętaj że owy języczek nie był idealnie płaski tylko troche pofalowany jak na moim foto. Miało to na celu ułatwić ściąganie i zakładanie żabki. Z trzpienien nic nie kombinuj, w Twoim egzemplarzu brakuje tylko tego języczka w którym wystarczy zrobić otwór 3mm i on wtedy wejdzie w ten mniejszy, wystający trzpień, a osiądzie na tym głównym (mam nadzieje że wystarczająco jasno wyjaśniłem... ;) ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 22 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2012 No to teraz już wiem wszystko, postaram się wstawić wyniki mojej pracy :)dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 Witam, przypomniało mi się o fotkach w trakcie szpachlowania. Wszystko zrobiłem w zasadzie tak jak w tym temacie http://www.odkrywca.pl/jak-polatac-pochwe-od-bagnetu,694792.html#694792 tylko że puszkę zmatowiłem żeby się lepiej trzymała, zastosowałem klej super glue, a te najmniejsze dziurki uzupełniałem miniaturowymi kulkami waty a następnie nasączałem klejem. Dorobienie języczka nie było wielkim problemem chociaż idealnie nie wyszło ale i tak jestem zadowolony z efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 To na razie podkład bo farby jeszcze nie dostałem. Jest kilka zacieków ale i tak trzeba jeszcze zmatowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Nieźle :) pochewka zyskala drugie zycie.Opłacało się kupowac za te grosze ;p tylko kulke troche popraw w rzeczywistości była idealnie okragla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elandil Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 Drobne niedopatrzenie, da się zrobić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mates_chmk Napisano 27 Luty 2012 Share Napisano 27 Luty 2012 daj kolego fotki końcowe.Pooozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mates_chmk Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 witam.Mam pytanie,jak czyścicie pochwe w środku??bo ja zrobiłem swojej autolize i chciałem sie zabrać za łatanie,ale zauważyłem że zaczyna wychodzić rdza ze środka...:/nie wiem co mam zrobić??chyba nie kontynuować bo ta rdza po czasie wyjdzie?mam racje??pooozdrawiam i bede wdzieczny za wszelkie wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 Przy autolizie wsadzić drut do środka, wtedy zdecydowanie lepiej się czyści. Na koniec w myśliwskim sklepie kupić mosiężną szoteczke-wycior i tym środek doczyścić. Do tego musi być wyjęty dławik.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mates_chmk Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 wielkie dzieki wojtek za rade,ale jak nie moge wyjąć ten dławik to czy sam drut w miare wyczyści i korozja nie bedzie tak skuteczna...???poozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Kogo?Czego?(nie mogę wyciągnąć)-tego dławika:)Sama autoliza wyczyści, ale najlepiej byłoby to po auto potrzymać trochę w ropie,ponieważ mogą się pojawić ogniska korozji.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.