Skocz do zawartości
  • 0

licznik z karasia,skrzydło orzełka ,wtyczka i inne drobiazgi

czarek100

Pytanie

Napisano

witam trafi mi się taki licznik ,a mam go od właściciela pola na które spadł karaś za dąbrową wielką na przysiółku kozy,mam problem ponieważ nie wiem do czego on służył.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam trafi mi się taki licznik ,a mam go od właściciela pola na które spadł karaś za dąbrową wielką na przysiółku kozy,mam problem ponieważ nie wiem do czego on służył.

Napisano

Witam

To ja byłem inicjatorem odnalezienia i eksploracji miejsca upadku tego samolotu.Kolega czarek100 być może nie wie że w trakcie poszukiwań wydobyliśmy z ziemi ponad 40 kg destruktów lotniczych.Wszystko za zgodą konserwatora zabytków i pod nadzorem archeologicznym.W muzeum w m.Warta z tych artefaktów zostanie stworzona stała ekspozycja na temat PZL.23B Karaś ppor.T.Króla.Takie znaleziska ,które kolega wykopał(widziałem te nie zasypane dołki)powinny też tam trafić.Karasia jak wiadomo nie ma w całości wiec takie fragmenty to wręcz relikwie(przynajmniej dla mnie i dla pasjonatów lotnictwa).
Więcej na ten temat tutaj:
-http://www.bylonieminelo.pl/forum/viewtopic.php?f=66&t=177&sid=337a2ef04b3b8ccc479dda4441a18cbc
-http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/24092011-1500/5236982 Pozdrawiam R.K

Napisano

To jest obudowa manometru ciśnienia oleju. Na foto jego zdeformowana tarcza .
Byłem inicjatorem odnalezienia i eksploracji miejsca upadku tego samolotu.Kolega czarek100 być może nie wie że w trakcie poszukiwań wydobyliśmy z ziemi ponad 40 kg destruktów lotniczych.Wszystko za zgodą konserwatora zabytków i pod nadzorem archeologicznym.W muzeum w m.Warta z tych artefaktów zostanie stworzona stała ekspozycja na temat PZL.23B Karaś ppor.T.Króla.Takie znaleziska ,które kolega wykopał(widziałem te nie zasypane dołki)powinny też tam trafić!!.Karasia jak wiadomo nie ma w całości wiec takie fragmenty to wręcz relikwie(przynajmniej dla mnie i dla innych pasjonatów lotnictwa). Właściciel pola Zbyszek D.od początku współpracował z naszą grupą i bez naszej wiedzy nic nikomu nie przekazywał.Tak jak my chciał aby wszystkie znaleziska znalazły godne miejsce w muzeum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie