morro1980 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Napisano 6 Styczeń 2012 Czy ktokolwiek orientuje się kim są panowie bez strzałek. Temat podejmowałem już kiedyś na innym forum, niestety z miernym skutkiem.
morro1980 Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Napisano 8 Styczeń 2012 http://collections.yadvashem.org/photosarchive/en-us/15495.htmlFoto pobrane z ..
morro1980 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Napisano 7 Styczeń 2012 No właśnie czy ona jest na tym zdjęciu, Brandt był szefem ww trójki.
morro1980 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Napisano 6 Styczeń 2012 Czy ktokolwiek orientuje się kim są panowie bez strzałek. Temat podejmowałem już kiedyś na innym forum, niestety z miernym skutkiem.
morro1980 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Napisano 6 Styczeń 2012 Wróćmy jednak do osób, nie podpisanych.Tandem, nierozłączny w getcie Blösche, Klaustermayer, Rührenschopf. Może to faktycznie ten ostatni. Chodzi mi o gościa w skórzanym płaszczu. Znalazłem gdzieś opis, że Rührenschopf był rudy. To mogło by pasować do jego wyglądu.
Sōji Okita Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 Jest tylko jedno ale. Na zdjęciu są Klaustermayer i Blösche . Robią za tzw. obstawę. Pozostałe osoby, a przynajmniej jedna z nich, ta stojąca za Stroopem nie jest wyższej szarży. Wiadomo że wraz ze Stroopem najczęściej byli Brandt i Konrad. Dlatego mój typ, acz niepotwierdzony, jest taki a nie inny.
Sōji Okita Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 Nie wiem jak się tu edytuje post ! Powyżej jest ;, ta stojąca za Stroopem nie jest wyższej szarży.A ma być: jest wyższej szarży"Czyli po korekcie;Pozostałe osoby, a przynajmniej jedna z nich, ta stojąca za Stroopem jest wyższej szarży.
Krychus Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Witam.Bardzo możliwe, że ci sami żołnierze znaleźli się na innych fotografiach. Ja opieram się na podstawie uzbrojenia. To oczywiście bardzo niedokładne - ale akurat oni byli uzbrojeni bardzo specyficznie - ten na zdjęciu niżej MP 41, a ten na kolejnej fotografii - Suomi M/31. Fotografie pochodzą ze strony http://www.powstanie-warszawskie-1944.plPozdrawiam, K.
Krychus Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 A tu scena z Suomi. http://www.powstanie-warszawskie-1944.pl
Sōji Okita Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Prócz Stroopa najbardziej znany z tej fotki jest SS-Rottenführer Josef Blösche, którego właśnie na podstawie min. tego zdjęcia zidentyfikowano i aresztowano w 1967. W 69' został powieszony.Ciekawe zadanie postawiłeś przed forumowiczami morro ! Zobaczymy czy coś się uda ustalić ?
Sōji Okita Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Tu kolejne bardzo znane zdjęcie gdzie również jest SS-Rottenführer Josef Blösche. Z charakterystycznym Bergmannem w ręku, drugi z prawej. Po latach okazało się że nie warto pozować do zdjęć.
Krychus Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Czyżby na tym najsławniejszym zdjęciu, z małych chłopcem, z tyłu, za Blösche, nie stoi przypadkiem Klaustermayer? (charakterystyczna, wredna" twarz).Pozdrawiam, K.
Sōji Okita Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Raport Stroopa. http://www.holocaust-history.org/works/stroop-report/jpg/img001.jpg
Krychus Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 To może pasować. Im SD-Büro im Ghetto gab Brandt jedem von uns eine kleine Schachtel mit Pistolenmunition.Neben mir waren Rührenschopf, Klaustermeyer und andere Gestapo-Mitglieder, an deren Namen ich mich heute nicht mehr erinnern kann."Wolno tłumacząc:W getcie, biurze SD, w gabinecie Brandta dostaliśmy od niego po magazynku/pudełku naboi pistoletowych. Obok mnie byli Rührenschopf, Klaustermeyer, oraz inni członkowie Gestapo, których nazwisk nie pamiętam." A co z Brandtem?? Ze strony http://www.deathcamps.orgPozdrawiam, K.
Sōji Okita Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Po aresztowaniu na pytanie śledczych kogo jeszcze pamięta z ludzi którzy byli z nim Gettcie i strzelali do Żydów Blösche wymienia jeszcze dwa nazwiska: Brandta z SD, i Rührenschopfa z Gestapo. Przesłuchanie odbyło się 25 kwietnia 1967 w Berlinie.
Sōji Okita Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 ...i jeszcze małe sprostowanie. Blösche nie został powieszony tylko zastrzelony.
grzesiomix Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Piąta minuta filmu.http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=1f3SfBvLcnU&NR=1
Sōji Okita Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Jest tak jak piszesz. Został zastrzelony przez kata z pistoletu z tłumikiem. Dotychczas wiedziałem że w NRD wykonywano wyroki przez rozstrzelanie, jednak sposób wykonania jest zaskakujący, dlatego użyłem terminu zastrzelony". Trudno nazwać taką egzekucję rozstrzelaniem.
Sōji Okita Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 Całkiem możliwe że z lewej strony stoi Konrad (SiPO), a za Stroopem jest Brandt. Czyli na fotce mogą być patrząc od lewej: Konrad, Stroop, Brandt, Klaustermeyer i Blösche. Jedno jest pewne wilka trójka w osobach Stroopa, Konrada i Brandta ponad wszelką wątpliwość uczestniczyła w wydarzeniach w Gettcie, to czy wszyscy pozują na tym zdjęciu nikt do tej pory nie potwierdził, ale też nie wykluczył.
morro1980 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Napisano 7 Styczeń 2012 Ponad wszelką wątpliwość byli tam również Rührenschopf i Klaustermeyer. Odsyłam do książki SS-Man Heriberta Schwana oraz Helgarda Heindrischa. Niestety w bogatej opowieści o ww nie ma nic o tym zdjęciu.
morro1980 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Napisano 6 Styczeń 2012 Nie sądzę aby to byli Ci sami ludzie, których pokazałeś na swoich zdjęciach. Przypuszczenie ad tej osoby to Fritz Rührenschopf kompan Blösche i Klaustermeyera z czasów Getta.
morro1980 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Napisano 6 Styczeń 2012 ...i jeszcze małe sprostowanie. Blösche nie został powieszony tylko zastrzelony."Brzmi to jak by zginął podczas strzelaniny, małe sprostowanie po raz 2. J.B został skazany i zabity strzałem w łeb.
Sōji Okita Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Każdy widzi to co chce widzieć. Być może ja uległem sugestii, a Ty nie, lub jest odwrotnie.
Pytanie
morro1980
Czy ktokolwiek orientuje się kim są panowie bez strzałek. Temat podejmowałem już kiedyś na innym forum, niestety z miernym skutkiem.
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.