Skocz do zawartości

Krosno Odrzanskie okolice

Scope5

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.Kolego badawczy,cóż to za eldorado było w Krośnie?No i gdzie jest przekopane,bo jakoś nie widać.Uchyl rąbka tajemnicy,proszę.
Napisano
kopalem w krosnie dwa razy kiedys eldorado"...ta jasne, ja się pytam jakie eldorado??? ;] Jeszcze piętnaście lat wstecz się jeździło, na Gubin, Krosno i północne rejony bo wychodziło sporo, teraz zryte jak bo wojnie w wietnamie... milicja i SL gania jak z biegunką, miesiąc temu znajomy kopacz, który ma za sobą 30 lat nieposzlakowanej praktyki został właśnie w tamtejszych rejonach złapany...na razie bez sprzętu, postępowanie w toku... :/ Zapraszam w moje rejony, chodzę sam więc mogę kogoś zabrać, na powoli wygasające eldorado" w okolicach Żar, Bieniowa...

Pozdrawiam!
Napisano
koledzy
jeżeli ktoś działał na Krzystkowicach ,w okolicach zakładu Dynamit AG ,to proszę o kontakt . Każda informacja jest potrzeban do projektu , ktory wspólnie realizujemy
pozdrawiam
Michał Dawidoff
Napisano
Krzyś
Ja ten temat - rzeka próbuje okiełznać :)
Interesuje mnie wszystko
bo zobacz www.dag-krzystkowice.manifo .com to nasza strona

prosze o kontakt to wytłumaczę o jaki jest kilkuletni plan badań nad historią Dynamit AG .
pozdrawiam
M.
ps projektkrzystkowice@o2.pl
Napisano
Jesli chodzi o Krzystkowice, to spróbujcie się skontaktować z p. Jerzym Panufnikiem. Wydał bardzo fajną pozycję Dynamit AG i zakłady verwertchemie w Krzystkowicach" z mapą wszystkich obiektów leżących na terenie dostępnym (poza jednostką)
Niestety nakład tylko 500 egz. Ale moze jeszcze osiągalna.
Człowiek bardzo przystępny i kontaktowy.
Napisano
a sięgaliście do tej pozycji:
„Geheime Reichssache“ Christianstadt –
Das Ende einer Kleinstadt zwischen Oder und Neiße sowie der Sprengstoff-Fabrik „Ulme“.
Der Gemeinsamen Fakultät für Geistes- und Sozialwissenschaften der Universität Hannover zur Erlangung des Grades einer Doktorin der
Philosophie (Dr. phil.) genehmigte Dissertation
von Martina Löbner M. A.,
geboren am 1. Mai 1969 in Hannover.
?

Jakby co, to mogę udostepnić.
Napisano
Witam !
Jerzego Panufnika mam przyjemność znać osobiście , wiele godzin przegadaliśmy na temat Dynamit AG . Jerzy wykonał ogromną i bardzo dobrą pracę a książka w super sposób tłumaczy zawiłości technologi produkcji , materiałów chemicznych i wybuchowych tam produkowanych itd. Jego marzeniem było , żeby druga część opowieści o DAG koncentrowała się na Obozach pracy przymusowej , samych pracownikach , jeńcach , oraz filli Gross Rosen . Dlatego w jego książce ten temat jest tak skrótowo opisany .

Projekt Krzystkowice to realizacja tego pomysłu Jerzego . Posiadamy już np. bardzo dużo oryginalnych dokumentów z kombinatu , zestawienie wielkiej ilości tabliczek z wytłoczonymi danymi robotników przymusowych różnych narodowości . Ale to ciągle mało :) Wszelkie nawet drobne fanty , przyczyniają się do odkrycia tajemnic Krzystkowic , i dlatego mój apel do Kolegów . Uraduje mnie nawet fotka , ale z drobnym opisem .

Np. niedaleko od fabryki był obóz RAD , czy wyszło tam coś ? i takie tam :)

Bardzo Cię proszę , prześlij mi to niemieckie dzieło , bo korzystam z marnego kawałka .....
Napisano
Witam kolegów.
Jestem pod wrażeniem waszego projektu,waszego zaangażowania i pracy jaką już wykonaliście.
Niestety moja pomoc na niewiele wam się przyda bo na temat produkcji i działania kombinatu wiem niewiele. To co wiem to są bardziej moje domysły i przypuszczenia nie podparte dowodami.Bardziej skupiałem się na obozach wokół fabryki, o tym czytałem i tam głównie kopałem.
Co do fantów to postaram się w krótkim czasie porobić fotki i przedstawić je szerszemu gronu.Nie są to cuda,ale jak wiadomo wszystko co własnoręcznie wygrzebane cieszy.
Pozdrawiam i będę was wspierał /na razie duchowo/bo to co robicie jest ok.
Napisano
Hej koledzy
kapuchy
- niestety nic nie dotarło na ,
projekt.krzystkowice@o2.pl . Bardzo proszę sprobuj jeszcze raz . chyba , że pytałeś o jednostkę wojskową , to doszło :)
Krzyś , każda chętna i znająca dobrze teren jest na wage złota :) proszę odezwij sie na meila projektu to może uda nam się razem gdzieś podziałać !!
Napisano
ok. powtarzam.
poprzednie wysłałem na adres z którego przysłałes prośbę.
d.st....@...
może sprawdź na tym koncie.
ale powtarzam na projekt.
Napisano
dziekuje bardzo Kapuchy szczęśliwie dotarło :)
A wszelkich pomysłąch w ramach projektu jak najbardziej damy znać . Każda mądra się przyda :)

pozdrawiam
Dawid

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie