Scope5 Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2011 Poszukuje osoby z Krosna Odrzanskiego lub okolic na wspólne wypady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falke Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 Witam!!chetnie sie pisze na wspólne kopanko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scope5 Napisano 31 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2011 Świetnie po Nowym Roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falke Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 Witam!!moze w tym tygodniu gdzies wyskoczymy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badawczy Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 kopalem w krosnie dwa razy kiedys eldorado teraz przekopane :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scope5 Napisano 20 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2012 To teraz rozumię, że nie ma chętnych na wspólne czesanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pula29 Napisano 22 Styczeń 2012 Share Napisano 22 Styczeń 2012 Jestem z Gubina, jakby co to jestem chętny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A11 Napisano 23 Styczeń 2012 Share Napisano 23 Styczeń 2012 Witam.Kolego badawczy,cóż to za eldorado było w Krośnie?No i gdzie jest przekopane,bo jakoś nie widać.Uchyl rąbka tajemnicy,proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3245 Napisano 23 Styczeń 2012 Share Napisano 23 Styczeń 2012 kopalem w krosnie dwa razy kiedys eldorado"...ta jasne, ja się pytam jakie eldorado??? ;] Jeszcze piętnaście lat wstecz się jeździło, na Gubin, Krosno i północne rejony bo wychodziło sporo, teraz zryte jak bo wojnie w wietnamie... milicja i SL gania jak z biegunką, miesiąc temu znajomy kopacz, który ma za sobą 30 lat nieposzlakowanej praktyki został właśnie w tamtejszych rejonach złapany...na razie bez sprzętu, postępowanie w toku... :/ Zapraszam w moje rejony, chodzę sam więc mogę kogoś zabrać, na powoli wygasające eldorado" w okolicach Żar, Bieniowa... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 24 Styczeń 2012 Share Napisano 24 Styczeń 2012 kolego 3245 odbierz pocztę pozd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidlubsko Napisano 26 Styczeń 2012 Share Napisano 26 Styczeń 2012 koledzy jeżeli ktoś działał na Krzystkowicach ,w okolicach zakładu Dynamit AG ,to proszę o kontakt . Każda informacja jest potrzeban do projektu , ktory wspólnie realizujemy pozdrawiam Michał Dawidoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyś17 Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Wychowałem się na tych terenach.Chętnie pomogę,tylko jakie informacje cię interesują.Dynamit AG to temat rzeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidlubsko Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 Krzyś Ja ten temat - rzeka próbuje okiełznać :) Interesuje mnie wszystko bo zobacz www.dag-krzystkowice.manifo .com to nasza strona prosze o kontakt to wytłumaczę o jaki jest kilkuletni plan badań nad historią Dynamit AG . pozdrawiam M. ps projektkrzystkowice@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidlubsko Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 właściwie projekt.krzystkowice@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 Jesli chodzi o Krzystkowice, to spróbujcie się skontaktować z p. Jerzym Panufnikiem. Wydał bardzo fajną pozycję Dynamit AG i zakłady verwertchemie w Krzystkowicach" z mapą wszystkich obiektów leżących na terenie dostępnym (poza jednostką)Niestety nakład tylko 500 egz. Ale moze jeszcze osiągalna.Człowiek bardzo przystępny i kontaktowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 pracował nad nią 12 lat przegrzebując wszystkie możliwe archiwa i wielokrotnie przemierzając teren Krzystkowic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 a.. widzę, że już solidnie do tej lektury sięgnęliście :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 6 Luty 2012 Share Napisano 6 Luty 2012 a sięgaliście do tej pozycji:„Geheime Reichssache“ Christianstadt –Das Ende einer Kleinstadt zwischen Oder und Neiße sowie der Sprengstoff-Fabrik „Ulme“.Der Gemeinsamen Fakultät für Geistes- und Sozialwissenschaften der Universität Hannover zur Erlangung des Grades einer Doktorin derPhilosophie (Dr. phil.) genehmigte Dissertationvon Martina Löbner M. A.,geboren am 1. Mai 1969 in Hannover.?Jakby co, to mogę udostepnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidlubsko Napisano 7 Luty 2012 Share Napisano 7 Luty 2012 Witam ! Jerzego Panufnika mam przyjemność znać osobiście , wiele godzin przegadaliśmy na temat Dynamit AG . Jerzy wykonał ogromną i bardzo dobrą pracę a książka w super sposób tłumaczy zawiłości technologi produkcji , materiałów chemicznych i wybuchowych tam produkowanych itd. Jego marzeniem było , żeby druga część opowieści o DAG koncentrowała się na Obozach pracy przymusowej , samych pracownikach , jeńcach , oraz filli Gross Rosen . Dlatego w jego książce ten temat jest tak skrótowo opisany . Projekt Krzystkowice to realizacja tego pomysłu Jerzego . Posiadamy już np. bardzo dużo oryginalnych dokumentów z kombinatu , zestawienie wielkiej ilości tabliczek z wytłoczonymi danymi robotników przymusowych różnych narodowości . Ale to ciągle mało :) Wszelkie nawet drobne fanty , przyczyniają się do odkrycia tajemnic Krzystkowic , i dlatego mój apel do Kolegów . Uraduje mnie nawet fotka , ale z drobnym opisem . Np. niedaleko od fabryki był obóz RAD , czy wyszło tam coś ? i takie tam :) Bardzo Cię proszę , prześlij mi to niemieckie dzieło , bo korzystam z marnego kawałka ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyś17 Napisano 8 Luty 2012 Share Napisano 8 Luty 2012 Witam kolegów.Jestem pod wrażeniem waszego projektu,waszego zaangażowania i pracy jaką już wykonaliście.Niestety moja pomoc na niewiele wam się przyda bo na temat produkcji i działania kombinatu wiem niewiele. To co wiem to są bardziej moje domysły i przypuszczenia nie podparte dowodami.Bardziej skupiałem się na obozach wokół fabryki, o tym czytałem i tam głównie kopałem.Co do fantów to postaram się w krótkim czasie porobić fotki i przedstawić je szerszemu gronu.Nie są to cuda,ale jak wiadomo wszystko co własnoręcznie wygrzebane cieszy.Pozdrawiam i będę was wspierał /na razie duchowo/bo to co robicie jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 dawid, doszło? wysłałem maila z zapytaniem, ale cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidlubsko Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 Hej koledzy kapuchy - niestety nic nie dotarło na , projekt.krzystkowice@o2.pl . Bardzo proszę sprobuj jeszcze raz . chyba , że pytałeś o jednostkę wojskową , to doszło :) Krzyś , każda chętna i znająca dobrze teren jest na wage złota :) proszę odezwij sie na meila projektu to może uda nam się razem gdzieś podziałać !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 ok. powtarzam. poprzednie wysłałem na adres z którego przysłałes prośbę.d.st....@...może sprawdź na tym koncie.ale powtarzam na projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidlubsko Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 dziekuje bardzo Kapuchy szczęśliwie dotarło :)A wszelkich pomysłąch w ramach projektu jak najbardziej damy znać . Każda mądra się przyda :) pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackangels Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 Witam wszystkich a w szczególności Dawidlubsko:)Wiedzę że jest kilka osób chętnych na wspólny wypad:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.