Voucur Napisano 27 Grudzień 2011 Share Napisano 27 Grudzień 2011 Kreta niedużo, chodzi o zneutralizowanie pH jedynie. Ja tam tego nie stosuję, wolę 2-3 krotnie wypłukać przedmiot w wodzie o obojętnym pH, ale można też tak zrobić i być może to nawet lepsze rozwiązanie. Rdzy może nie masz dużo i gołym okiem ognisk nie widać, ale uwierz że jest. Tanina w Cortaninie F właśnie te mikro ogniska zwiąże i nie będzie postępu korozji. Po nałożeniu i wyschnięciu (24 h) można łuskę przejechać wełną stalową, np. taką do mycia naczyń, żeby uzyskać efekt naturalniejszej stali. Tanina w zagłębieniach, czyli tam gdzie może rozwijać się korozja, pozostanie i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2011 Mogę, przed Cortaninenm F odtłuścić naftą ekstrakcyjną? Czy gdy już wyschnie zrobi się czarna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 29 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2011 Wrzucam zdjecia tak, jak kolega prosił. Sygnatur było chyba niewiele widać 43 (chyba rok produkcji) i reszta jakieś drobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 29 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2011 I zdejcie z boku. Z wieerzchu jest jeszcze troszke rdzy. Czy 100g paraloidu starczy na tak dużą powierzchnie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 100g paraloidu to starczy na 10 takich łusek i jeszcze sporo zostanie. Pamiętaj jeszcze tak jak koledzy wcześniej radzili o taninie (np. jak kolega Voucur - Cortanin F) bo bez tego za jakiś czas rudy wylezie. Machnij 1 warstwę, odczekaj 24 godziny, zapodaj drugą, znów odczekaj, przeleć druciakiem do garów żeby się pozbyć nadmiaru i na koniec wspomniany B44.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 29 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2011 Czytałem,że b44 dobrze rozpuszcza sie w acetonie. Mam rozpuścić, a pózniej normalnie pedzlem nałożyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 Tak, dokładnie. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 30 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2011 Łuska jest już dokładnie wymyta. Ni€ widać żeby było na niej coś tłustego. Czy musze ją jeszcze raz odtłuszczać przed nałożeniem Cortaninu F ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 30 Grudzień 2011 Share Napisano 30 Grudzień 2011 Im lepiej i dokładniej odtłuścisz tym większe szanse że tanina dotrze gdzie powinna i spełni swoje zadanie. Przemyj porządnie rozpuszczalnikiem nitro i będzie gites malines.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 30 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2011 Mam jeszcze jedno pytani€. W jakim stosunku rozpuścić paraloid? Czytałem na forum i jedni piszą, że 8-15%, a inni nawet 25% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 30 Grudzień 2011 Share Napisano 30 Grudzień 2011 Ja robię 15 - 20% Jak dasz więcej to będzie gęściejsze i moim zdaniem gorzej będzie się rozprowadzać.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 Witam po przerwie, położyłem już 2 warstwę cortaninu. Jednak od połowy łuski w górę (tam gdzie nie było rdzy) cortanin wysycha lecz widać zacieki i such brudzi palce, w tym miejscu ma taki dziwny fioletowy kolor. Wytrzeć to co się ściera i zostawić tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 Po wyschnięciu 2 warstwy wygląda to tak,nie brudzi rąk. Jednak w miejscu , gdzie była największa rdza jest taki jasny kolor. powinno tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 W miejscach gdzie była gruba rdza posmarowałem nawet 3 raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Powinno być ok ale co jakiś czas obserwuj czy się rudy znowu nie wprowadził. Kładzie się raczej tylko 2 warstwy taniny, ta 3 nic nie pomoże jeżeli rdza nie była dokładnie usunięta. Tak jak wcześniej pisałem przeleć to teraz czystym najlepiej nowym druciakiem do garów żeby usunąć nadmiar preparatu. Po tym zabiegu pokryj paraloidem - 1 lub 2 warstwy.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 Ale czemu taki dziwny kolor jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Szczerze to nie mam pojęcia. Czasem tak już jest, może faktycznie pojawia się w miejscach gdzie było więcej rdzy i nie została usunięta w 100%. Obserwuj. Raz w miechu kontroluj stan fanta.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Na spodzie widać jeszcze niewielki prześwit rdzy, zostawić tak i pokryć paraloidem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Może potem korodować jeżeli rudy został, ja bym to doczyścił.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Nie mam jak już tego doczyścić bo już jest pokryte Cortaninem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 No to dokończ tylko paraloidem ale jak Ci rdza wyjdzie to i tak będziesz musiał się jej pozbyć i konserwować od nowa.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 To wygląda tak, jest suche w tym miejscu rdza jest pod taką jakby przezroczystą warstwą cortaninu, więc nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Na starcie tak to właśnie wygląda, później pojawiają się subtelne małe rude kwiatki... No ale kto wie może już nie będzie wyłazić.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Na pewno będzie lepiej niż było. Raczej nie będzie to poważna rdza, będę obserwował. Wrzucę fotki po skończeniu.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Bez przesady z tym cortaninem ;/Nie zeżre ci tej Łuski. Teraz najlepiej na warstwe cortaninu walnic paraloid i git :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.