thomasde Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2011 Okrągła betonowa podstawa z szpilkami 8szt. Niestety nie miałem czym zmierzyć, więc dla porównania położyłem kanarka :) Może ktoś z was będzie wiedział co na tym postumencie stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasde Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2011 Widok od góry, słaba jakość fotek taki mam niestety aparat w telefonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasde Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2011 A nie opodal taki sobie schronik:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kandzioy Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 Obstawiam na podstawę pod FLAKa a schron wygląda na polski, jeżeli masz więcej fotek schronu to wstaw. Podstawa w Łodzi http://lodzmilitaria.dbv.pl/photogallery.php?photo_id=64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasde Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2011 Ta podstawa może być rzeczywiście od flaka, bo mi jeden znajomy coś kiedyś wspominał o stanowiskach w tym lesie.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=47005#52999 A ten schron to raczej niemiecki. Niestety nie mam więcej fotek. Tylko taki rzut z pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kandzioy Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 Masz rację schron niemiecki, nie wiem co mnie pokusiło aby napisać że polski . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 też pomyślałem,że polski ze względu na charakterystyczną przelotnię stosowaną w naszych obiektach tej klasy.Tak to przynajmniej wygląda z tego ujęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Witam,To standardowy fundament pod armatę 7,5 cm Flak 97(f) czyli adaptację do celów przeciwlotniczych zdobycznych francuskich armat polowych Schneider 75 mm Mle 1897. Broń raczej prymitywna, stosowana w pierwszych latach wojny do ochrony obiektowej zakładów przemysłowych, węzłów komunikacyjnych itp. Na przełomie 1943/44 większość baterii wyposażonych w te armaty przezbrojono w ‘krajowe’ Flaki 8,8 cm lub inne zdobyczne, ale nowocześniejsze uzbrojenie.Te fundamenty, popularnie nazywane w środowisku ‘kwietnikami’ występują w bardzo wielu miejscach. Sporo z nich odwiedziłem i zinwentaryzowałem ale te są mi obce. Możesz podać dokładniejszą lokalizację ? Jeżeli obawiasz się konkurencji to pisz na priva. pzdr. Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Tu jeszcze jedno zdjęcie tego wynalazku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kandzioy Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Jeżeli ma ktoś więcej fotek dział na tych podstawach to prosił bym o wstawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Przyjrzałem się dokładniej podstawie i okazuje się jednak, że jest mi znana ;)Bateria, a właściwie jej załoga, miała dużo szczęścia. Została przeniesiona do innej miejscowości, a nieco później na puste stanowiska i pobliską wieś spadł grad bomb. Pole zaorano ale leje zachowały się w lesie, który przypomina księżycowy krajobraz. No ale to inna historia. pzdr.Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasde Napisano 21 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2011 Alkali masz racje las wygląda jak ser szwajcarski, jest tam trochę okopów, wychodzą łuseczki z mauzerka i nic po za tym, acha jeszcze multum odłamków, jak nie włączysz dyskryminacji to masz wycie zapewnione na okrągło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 21 Grudzień 2011 Share Napisano 21 Grudzień 2011 Nie dziw się że piszczy 'ogniem ciągłym'. Na stanowiska baterii spadło kilkadziesiąt bomb. Niebieskie kropy na zdjęciu to miejsca w których wcześniej stały armaty, reszta to leje po bombach. Las nie ruszany praktycznie od wojny więc zalegają w nim makabryczne ilości odłamków.Zauważyłeś, że są tylko trzy podstawy, jedna na polu, dwie w lesie. Wynika z tego, że czwarta otrzymała najprawdopodobniej bezpośrednie trafienie i po prostu 'wyparowała'.Za żadne pieniądze nie chciałbym tam być podczas tego nalotu.Okopy to już raczej fortyfikacje polowe z 1945 r. Na zdjęciu wykonanym w grudniu 1944 r. ich nie widać.pzdr.Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aardvark Napisano 5 Maj 2012 Share Napisano 5 Maj 2012 Alkali,Ale na ten schron się nie natknęliśmy. :(Poza tym wszystko się zgadza... no może prawie wszystko. Bo jeżeli założymy, że na kwietnikach" stały te śmieszne francuskie pukawki to wciąż do odnalezienia w tej miejscowości pozostaje Schwere Heimatflakbatterie VIII/212 wyposażona już w zupełnie nieśmieszne działa 8,8 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.