czerkies Napisano 16 Grudzień 2011 Autor Napisano 16 Grudzień 2011 Witam, wpadł mi w ręce bagnet austro-węgierski. Typowy, wyprodukowany w OEWG/Steyr jednakże zadziwiają mnie dwa numery, z którymi się nie spotkałem, poza tym ma dobite inne, nieznaną mi dotąd metodą. Proszę o pomoc w id tego rodzaju oznaczeń.
smuga_79 Napisano 16 Grudzień 2011 Napisano 16 Grudzień 2011 Jelec zostal przelozony z innego bagnetu ??? Numery wygladaja na wyryte - podobne oznaczenia mozna spotkac na bagnetach do Manlichera lub Mosina zmagazynowanych przez Bulgarow.
czerkies Napisano 16 Grudzień 2011 Autor Napisano 16 Grudzień 2011 Jelec jest od niego, przynajmniej tak go pozyskałem na giełdzie staroci.
por.pil.020 Napisano 19 Grudzień 2011 Napisano 19 Grudzień 2011 nie, tzn tak. Już wyjasniam - jelec jest od tego typu bagnetu, ale ten akurat nie jest od tego egzemplarza (co chociazby po stanie jelca i np. ostrza widac). Bagnet strychowka z I wojny swiatowej, jelec pochodzi z Bulgarskiego magazynu (po I wojnie sporo tych bagnetow sprzedano takim ogatym" i rozwinietym krajom jak Bulgaria i Rumunia. Tam ten zlom byl az do lat 50-tych uzywany. W miedzyczasie ponabijano na nich numery, a w pozniejszym okresie porobiono numeracje elektropisakiem.
Pytanie
czerkies
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.