Skocz do zawartości

Ziemianki,okopy

marcinodkrywca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli w pobliżu przebiega leśna droga, te dziury są po to aby nie wyjeżdżać np. traktorem poza wyznaczoną drogę. Pozdro
PS. Często spotykałem takie u mojej okolicy.
Napisano
Są to zwykłe dołki zbierające wodę w celu obniżenia jej poziomu, stosowane na terenach podmokłych lub okresowo podmokłych.Przy zbyt dużej ilości wody drzewa by tego nie wytrzymały, jest więc to typowy przykład zabiegu melioracyjnego i nic więcej. pozdrawiam
Napisano
Jasne:) doły na sadzonki są zlokalizowane w sąsiedztwie powierzchni przeznaczonej do sadzenia i jest ulokowany w jednym miejscu, a nie dziura na dziurze:) Kształt zwykle prostokątny lub zbliżony do niego a wielkość dopasowana do ilości sadzonek,niejednokrotnie obłożone gałązkami zabezpieczającymi sadzonki przed słońcem.Pozostaję przy tym, że są to zwykłe dołki w celu osuszenia terenu.
Napisano
A ja znam takie drzewa, które bardzo lubią tereny podmokłe i nadają się do wędzenia kabana,zbieranie wody w takie dołki nic nie da...Trza by było odprowadzić ją rowem ze spadkiem daleko daleko daleko....
Napisano
Co to jest za teren? Nie ma w okolicy jakiegos zamknietego zakładu przemysłowego, moze torowisko? U mnie taki cos widywałem na rasach" nieczynnych przewodów energetycznych nawet w okolicach lasów. Złomierze wykopywali kable z ziemi i mniej wiecej tak to wygladało, szerokosci łopaty.
Napisano
Wy sie tam znata...
Doć to są wykopy pod ławy funadmentowe dla jednej z tajnych fabryk V2. Potem wszystko miało być zakopane, a na powstałej górze miała stanąć klasztor templariuszy.
Dobra przepraszam, ale nie mogłem sie powstrzymać.Ahahah
PZdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie