Skocz do zawartości
  • 0

medalik średniowieczny

MEKO

Pytanie

Napisano

medalik ? średniowieczny ,niewiem znaleziony na grodzisku .
wysokość 3,5 cm szerokość 2 cm. niemam pojęcia co to czy medalik czy jakaś nabitka na pas lub odzienie woja z X lub XIII wieku

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To już Panowie z muzeum potrafią pomóc. Gdybym miał strzleać (podkreślam strzelać) na podstawie domysłów, to bym powiedział że przed X wiekiem.
Napisano
Zanieś to chłopie jak najszybciej do muzeum, jak się sam boisz to skontaktuj się ze mną - jakoś to może załatwię. Podaj lokalizację, nie musisz wspominac o wykrywaczu, przecież sam piszesz, że grodzisko jest zaorywane, mogłeś znaleźć w bruździe. Ten wyrób to okucie końca pasa, widzę w nim na tyle na ile pozwala zdjęcie, wpływy sztuki wikingów, może być rzeczywiście starsze niż X w. Tobie to znalezisko na niewiele jest potrzebne, a komuś może sie bardzo przydać w karierze naukowej:-)
Napisano
Witam
Też zawsze omijam grodziska i typowe archelogiczne stanowiska. Do tej pory w mniejszy lub większy sposób mobilizowało do tego prawo, ale teraz? Co za różnica gdzie kopię,przecież i tak jestem nielegalny. Czy mnie złapią na grodzisku czy na polu z ziemniakami, to i tak nie mam zgody konserwatora zabytków, prawda?
pozdrawiam
Napisano

medalik ? średniowieczny ,niewiem znaleziony na grodzisku .
wysokość 3,5 cm szerokość 2 cm. niemam pojęcia co to czy medalik czy jakaś nabitka na pas lub odzienie woja z X lub XIII wieku

Napisano
a może ktoś mi podpowie do jakiej kultury można zaliczyć tą nabitke na pas i dokłednie określi wiek?
Napisano
Dzięki za identyfikacje. Jest to autentyczne znalazłem to 2 dni temu na starym grodzisku . Miało to delikatną patyne ale po umyciu zeszła i pokazałsię złotawy kolor jest to zpewnością brąz , szkoda że końcówka jest ułamana.
Napisano
Może to tylko moja opinia, ale szukanie na grodziskach zostawmy archeologom. Masz w tej chwili kawałek metalu, zaś oni mogą w kontekscie historycznym uzyskać cenne informacje o wymianie handlowej, sposobach wytwarzania itp.
Ja w każdym razie zawsze trzymałem się daleko od takich obiektów, jednak jest to kwestia pewnej etyki, a to jest względne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie