MEKO Napisano 12 Marzec 2004 Autor Napisano 12 Marzec 2004 medalik ? średniowieczny ,niewiem znaleziony na grodzisku .wysokość 3,5 cm szerokość 2 cm. niemam pojęcia co to czy medalik czy jakaś nabitka na pas lub odzienie woja z X lub XIII wieku
kolekcj Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 To już Panowie z muzeum potrafią pomóc. Gdybym miał strzleać (podkreślam strzelać) na podstawie domysłów, to bym powiedział że przed X wiekiem.
Raned Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 W dodatku przedmiot został zniszczony przez zdjęcie patyny. Dla mnie barbarzyństwo!
Gość Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Zanieś to chłopie jak najszybciej do muzeum, jak się sam boisz to skontaktuj się ze mną - jakoś to może załatwię. Podaj lokalizację, nie musisz wspominac o wykrywaczu, przecież sam piszesz, że grodzisko jest zaorywane, mogłeś znaleźć w bruździe. Ten wyrób to okucie końca pasa, widzę w nim na tyle na ile pozwala zdjęcie, wpływy sztuki wikingów, może być rzeczywiście starsze niż X w. Tobie to znalezisko na niewiele jest potrzebne, a komuś może sie bardzo przydać w karierze naukowej:-)
Lawyer Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 WitamTeż zawsze omijam grodziska i typowe archelogiczne stanowiska. Do tej pory w mniejszy lub większy sposób mobilizowało do tego prawo, ale teraz? Co za różnica gdzie kopię,przecież i tak jestem nielegalny. Czy mnie złapią na grodzisku czy na polu z ziemniakami, to i tak nie mam zgody konserwatora zabytków, prawda?pozdrawiam
kolekcj Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 No tak, to już osobna kwestia gdzie to powinno trafić. Nie mniej jednak identyfikacja jest taka a nie inna.
MEKO Napisano 12 Marzec 2004 Autor Napisano 12 Marzec 2004 medalik ? średniowieczny ,niewiem znaleziony na grodzisku .wysokość 3,5 cm szerokość 2 cm. niemam pojęcia co to czy medalik czy jakaś nabitka na pas lub odzienie woja z X lub XIII wieku
MEKO Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 DZIĘKI ZA WSZYSTKO ,BAĆ SIĘ NIEBOJE A CO ZROBIE TO INNA SPRAWA .A LOKALIZACJA ZOSTAJE TAJEMNICĄ.
kolekcj Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Jeśli to autentycznie średniowieczny przedmiot jego pochodzenie w mojej opinii może być tylko jedno. Koniec okucia na pasku.
kolekcj Napisano 12 Marzec 2004 Napisano 12 Marzec 2004 Jeśli chcesz mogę podesłać Ci zdjęcia rekonstrukcji podobnych przedmiotów. Napisz do mnie na mail.
MEKO Napisano 14 Marzec 2004 Autor Napisano 14 Marzec 2004 a może ktoś mi podpowie do jakiej kultury można zaliczyć tą nabitke na pas i dokłednie określi wiek?
MEKO Napisano 13 Marzec 2004 Autor Napisano 13 Marzec 2004 Dzięki za identyfikacje. Jest to autentyczne znalazłem to 2 dni temu na starym grodzisku . Miało to delikatną patyne ale po umyciu zeszła i pokazałsię złotawy kolor jest to zpewnością brąz , szkoda że końcówka jest ułamana.
mietek Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 Może to tylko moja opinia, ale szukanie na grodziskach zostawmy archeologom. Masz w tej chwili kawałek metalu, zaś oni mogą w kontekscie historycznym uzyskać cenne informacje o wymianie handlowej, sposobach wytwarzania itp.Ja w każdym razie zawsze trzymałem się daleko od takich obiektów, jednak jest to kwestia pewnej etyki, a to jest względne.
Pytanie
MEKO
medalik ? średniowieczny ,niewiem znaleziony na grodzisku .
wysokość 3,5 cm szerokość 2 cm. niemam pojęcia co to czy medalik czy jakaś nabitka na pas lub odzienie woja z X lub XIII wieku
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.